уторак, 27. јануар 2015.

POETIKA HORORA za nagradu "Nikola Milošević"


"Poetika horora" Dejana Ognjanovića (Orfelin izdavaštvo, Novi Sad) ušla je u najuži izbor za nagradu "Nikola Milošević", priznanje Radio Beograda 2 za najbolje delo objavljeno tokom prethodne godine u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije.
Danas se donosi odluka o dobitniku ove nagrade, pa zato ne propustite

   JAVNO ŽIRIRANjE ZA NAGRADU "NIKOLA MILOŠEVIĆ"   
Žiri u sastavu Milo Lompar (predsednik), Simo Elaković i Slobodan Grubačić razgovaraće o knjigama iz užeg izbora i izabrati dobitnika na javnoj sednici, koju će iz svog studija, u utorak, 27. januara, od 13.00 sati, prenositi osnivač nagrade, Radio Beograd 2.
U uži izbor za nagradu "Nikola Milošević" ušle su tri knjige: Pripovedač i priča Jasmine Ahmetagić (Institut za srpsku kulturu, Priština-Leposavić), Platonova filozofska mitologija Irine Deretić (Zavod za udžbenike, Beograd) i Poetika horora Dejana Ognjanovića (Orfelin izdavaštvo, Novi Sad). Ova dela izdvojena su kao najbolja iz prošlogodišnje teorijske produkcije, koju čini 36 kandidovanih knjiga iz oblasti za koje se nagrada dodeljuje: filozofije, estetike i teorije književnosti i umetnosti.
            Biće to trinaesti put da se dodeljuje priznanje sa imenom istaknutog srpskog teoretičara, profesora, akademika i nenadmašnog besednika Nikole Miloševića. Moderator je Sanja Milić.

            Sve što treba da uradite danas u 13h jeste da odete na sajt Radio Beograda (klikni OVDE) i da tamo kliknete u gornjem desnom uglu gde piše Radio 2/3 uživo / MP3 – i, naravno, da navijate za PoetikU horora!


UPDATE:

Nagrada "Nikola Milošević" je otišla knjizi Pripovedač i priča Jasmine Ahmetagić (Institut za srpsku kulturu, Priština-Leposavić).
Što reče Goran Skrobonja na Fejsbuku, "em si mlad, em nisi žena, em nisi iz Leposavića."
U ovoj konkurenciji bio sam unapred osuđen na neuspeh iz nekoliko razloga:
1. jedino muško, uz dve dame moralo je da bude "džentlmen" i prepusti nagradu nekoj od njih;
2. najmlađi – pa stoga, "ima vremena, doći će s nekom još boljom knjigom";
3. prvi put u natjecanju za ovu nagradu – za razliku od dve, kako rekoše, "dame", koje su se ranije već natjecale u samom vrhu;
i poslednje, ali nimalo najmanje bitno, nego zapravo presudno:
4. HOROR. Zato što HOROR, jbg. Osim toga, HOROR. 

Uostalom, poslušajte audio zapis pa prosudite sami da li je na delu diskriminacija po osnovi pola i starosti, ili nešto treće. Čućete ponešto o Aristotelu (katarza!), o navodnoj obrnutoj naraciji (od kraja ka početku?!) kod Poa, o demonskim ženama i seksu (što je bio lajtmotiv njihove priče o sve tri knjige), čućete zamerku da u POETICI, navodno, nema dovoljno komparativistike (koješta!) i da se navodno ne pominje Mario Prac i njegova Agonija romantizma (pominje se!)...
Žiriranje je potrajalo oko 90 minuta. Ko je to želeo da sluša, čuo je. Ko nije, okačiću ovde samo poslednjih pola sata, u kojima se nešto malo govori o temama kojih se moja knjiga manje-više dotiče (mada ponajmanje o samoj knjizi i onome što je sebi uzela za zadatak da uradi). Dakle, audio fajl u trajanju od 38 minuta, veličine oko 34 MB, namerno je malo "grubo isečen" tako da u prva tri njegova minuta možete čuti završni deo rasprave o prethodnoj knjizi, a priča, nominalno o POETICI HORORA, počinje od trećeg minuta ovog fajla. Skinite ga OVDE.