петак, 13. септембар 2019.

U Beogradu FRANCUSKI HOROR, u Vrnjačkoj Banji NAŽIVO i KULT GULA!


  
            Dragi ljubitelji horora, evo vesti i najave dva horor događaja koja će se desiti ovih dana, a u kojima učestvuje Dr Ghoul.
           
Promocija:
 NAŽIVO i KULT GULA 

Mesto: Vrnjačka Banja
Gde tačno: Salon biblioteke „Dr Dušan Radić“
Vreme: petak 13. septembra, u 19 h
Ko: dr Dejan Ognjanović i domaćin, Srđan Čeperković
Šta, tačno: vidi dole zvaničnu najavu.

Simbolično, u petak 13. septembra sa početkom u 19 časova, gost vrnjačke biblioteke biće prvi doktor strave na Balkanu, dr Dejan Ognjanović (Odbranio na Filološkom fakultetu u Beogradu disertaciju koja se bavi nastankom i razvojem poetike horora).
Kult gula: prvih deset godina, sadrži izbor najboljih tekstova (liste i izbori, skrajnuti horori, mejnstrim horori, dokumentarci, festivalski izveštaji, domaća i strana horor književnost...) objavljenih na Ognjanovićevom blogu u protekloj dekadi.


Roman Naživo donosi priču egzistencijalne strave, smeštenu u vreme napetosti i krvavih ratnih sukoba na tlu bivše Jugoslavije, potpune dekadencije društva, dezorijentacije pojedinca i njegovog suočavanja sa potpunim beznađem.“ 

U pitanje je treće ultimativno izdanje romana koje uživa kultni status kod ljubitelja horor literatutre o kojem su pisali i govorili, između ostalih, Ranko Munitić, Đorđe Kadijević, Jovica Aćin, Vladimir Kopicl, Ivan Velisavljević, Dimitrije Vojnov...
Nakon prošlogodišnjeg veoma zapaženog gostovanja sa režiserom Đorđem Kadijevićem i dramaturgom Ivanom Velisavljevićem, dr Dejan Ognjanović je ponovo u Vrnjačkoj Banji.
O knjigama će razgovarati autor i Srđan Čeperković.
Petak 13. septembar, 19 časova, salon biblioteke „Dr Dušan Radić“.
Dobrodošli!


* * *


Predavanje:
 Francuski horor film 



Mesto: EU info centar, Beograd
Gde tačno: Kralja Milana 7


Vreme: ponedeljak, 16. septembra, u 17 h
Ko: dr Dejan Ognjanović

Šta, tačno: vidi dole zvaničnu najavu.

  
            Dr Ognjanović nastavlja seriju predavanja o hororu u evropskim kinematografijama. Nakon veoma posećenog i lepo ispraćenog predavanja o italijanskom hororu, održanom krajem jula (fotke sa tog eventa imate uz ovu najavu), 

evo sad novog predavanja, ovog puta o doprinosu koji su Francuzi dali svetskom hororu.

            Francuski horor film je postao globalni fenomen početkom 21. veka, zahvaljujući međunarodnim uspesima filmova kao što su Haute Tension (2003), À l'intérieur (2007), Ils (2006), Martyrs (2008) itd. koji su postali deo pravca nazvanog „Novi francuski ekstremizam“, koji je začeo Gaspar Noe.
Ali koreni francuskog horora idu mnogo dublje i dalje, sve do pionira filmske umetnosti, Žorža Melijesa, koji je snimio prvi horor u istoriji (Le manoir du diable, 1896).
            Ovo predavanje će ukazati na manje znane prethodnike novijih francuskih horora, kao što su La chute de la maison Usher (Jean Epstein, 1928), Les yeux sans visage (Georges Franju, 1959) and Et mourir de plaisir (Roger Vadim, 1960) i mnogi drugi.

            Predavanje će biti ilustrovano insertima iz filmova o kojima se govori.
            Ulaz je slobodan.