среда, 22. јануар 2014.

Pet godina Kulta!

             Da: baš na današnji dan navršava se tačno pet godina otkako je u kiberprostor zaplovio Kult gula. Pet godina, 1515 postova. Isprva svakog dana, pa onda na svaka 2-3 dana po jedan, punih pet godina.  
Nijedne reklame za sve ovo vreme, nijednog dinara zarađenog od ovog poduhvata, osim nešto malo siće stečene preko Ghoul Shopa (za šta mi blog kao takav nije neophodan). Pet godina "tell it like it is" kritika, rivjuova, rantova, listi, izveštaja, putopisa, intervjua, najava, uveseljavanja i zamračivanja...
Za sve ove godine, ukupno 2.633.708 prikaza stranice bloga.
Ukupno 4006 komentara.
Prosek od 500-600 poseta dnevno.
302 registrovana pratioca.
Redovan feedback u komentarima koji pokazuje kvalitet posetilaca koji su se sami profiltrirali: već više od 3,5 godine nisam obrisao nijedan komentar; psovači i prostaci su se sami sklonili na druga, za takve prikladnija i daleko mnogobrojnija mesta u srpskom kiberprostoru.
Ne bih sad preterivao u tapšanju sopstvenih leđa – bolje da to vi uradite, ako mislite da treba! – ali, punih pet fucking godina blogovanja ipak zaslužuje nekakav respect, ne? Pet godina bez zamora materijala, bez posustajanja, uporno, inadžijski, uprkos svim pametnim razlozima zbog kojih bi mi bolje bilo da sam se bavio nečim drugim umesto blogovanjem.
Ipak, za sada mi ne pada na um da prestajem.
Zahvaljujem svima koji me redovno čitaju, lajkuju, linkuju, preporučuju, komentarišu, zapitkuju, kritikuju, traže, mole, gunđaju. Dok god osećam da činim nekakvu razliku, što bi rek'o naš narod ("to make a difference"), činiću je i dalje, kako najbolje umem – tačnije, dok osećam da imam za koga.
Toliko o tome.
Tapšanje na stranu, ako želite da zaista podržite ovaj Kult, prvu ozbiljnu priliku za to imaćete vrlo uskoro, za koju nedelju, kada budem raspisao pretplatu za svoj novi roman ZAVODNIK... A biće, kako izgleda, još nekih Ghoul-related projekata ove godine, čisto da ne pomisli neko da se samo blogovalo a da se važnije kreativne i prosvetiteljske rabote nisu obavljale.

Čitamo se!