четвртак, 6. мај 2010.

HOROR i SF: audio, foto i slikoviti izveštaj


održana je tribina u kulturnom centru GRAD na temu horora i sf-a.
govorili su Dejan Ognjanović i Boban Knežević.
najava je manje-više poštovana, sem pitanja subverzivnosti horora (i sf-a?), koje je preskočeno.
ambijent je bio prijatan, voditeljka dobro pripremljena, publika okupljena u velikom broju koji su sačinjavali kako znani tako i neznani. potonja činjenica je naročito zabezeknula članove društva 'lazar komarčić' koji su sa čuđenjem vrteli glavom i vajkali se: 'hej, pa ovde ima mnogo ljudi koje ne poznajemo!' (to je zato što na svojim okupljanjima nisu navikli da vide baš mnogo nepoznatih namernika.)
po mojoj slobodnoj proceni, bilo je bar 40-50 osoba, koje su sa zanimanjem odslušale naš razgovor, a vala i postavljale pitanja.
naravno, nijedno zaista uspelo i dobro predavanje, razgovor ili tribina na horor i sf teme ne može da prođe bez najmanje jednog frika, pa tako i na dole priloženom audio snimku možete čuti jednu osobu ženskoga pola koja nas je zasipala bizarnim komentarima i pitanjima apsurdne, nekoherentne, nedosledne i iracionalne prirode.
ipak, uprkos takvim mini-distrakcijama, dobra voditeljka i iskusni govornici uglavnom su se držali teme i uglavnom pričali suvislo, ili barem bez extremno apsurdnih prijava i sumanutih tvrdnji koje bi zahtevale adekvatnu reakciju. neki iz publike su očekivali varnice, sukob, svađu, žučnu raspravu na ivici incidenta, ali je boban svoje 'ideje' o žanru i hororu uglavnom zadržao za sebe, pa nije bilo ni prilike ni povoda da se ovde pobijaju.
nažalost, tehnika GRADA je zakazala, i nije mogla da otvori nijedan od 2 diska sa kratkim filmovima koji su najavljeni da budu pušteni (iako je onaj moj bio više puta proveren na mom kućnom kompu!), a DJ-a je mrzelo da šeta po obilatom izboru soundtrackova koji sam doneo, pa je tokom cele večeri na repeat išao skor iz OMEN 2 (izuzev u trenucima u kojima nije išao ni on).
audio snimak našeg razgovora u GRADU, u trajanju od 91 minuta (26 MB), možete skinuti ovde:

i ostatak večeri je bio krajnje zanimljiv za one koji su ostali u GRADU.
što se mene tiče, ostao sam da se družim sa momcima koji rade sajt filmske radosti. odmah za našim sf-horor pričama u isti prostor došli su neki španci i počeli da nas obasipaju besplatnim sokovima, pivom, rakijom i vinom (to je bio neki vrlo opušten koktel povodom nedelje španske kulture or some such...). grupica mlađih komarčića je zaključila da im je previše kulture za jedno veče, pa su otišli u bridž pab da se druže sa skinhedima. na svu sreću, ovog puta nisam ih pratio.
društvu filmskih radovana ubrzo se pridružila i sofija vuković, koleginica sa popboksa, a onda sam za naš sto dozvao i upravo opaženog gorana gocića i tajanstvenog g. X-a. oni su uglavnom ljuštili pivo (uz poneku rakiju) dok sam se ja častio dobrim crnim vinom koje su ljubazni konobari povremeno dolivali.
sa gocićem i mr. X-om sam razrađivao dalje strategije svetske dominacije i ad hoc koncipirao filmski festival koji možda i nije sumanuto i sasvim neverovatno da napravimo. a ako sve ostane na pijanom maštanju – pa, lepo je bar maštati! naročito u delu večeri kada smo sa čašama izašli ispred GRADA, i osmatrali brankov most iznad nas, kafanu bore čorbe preko puta, i zvezdano nebo iznad svega toga.
od drugara koji su ostali nakon tribine bio je tu i marko pišev sa nekom svojom ekipom, pa kad sam se negde oko ponoći rastao sa ovima u GRADU, produžio sam u blejanje sa ovim vrlo simpa likovima na terasi-vidikovcu koji oni nazivaju 'kalifornijom'... tu smo ćaskali, pili i jeli do oko 02h...
sve u svemu, bilo je to jedno baš vrlo uspelo veče in so many ways & on so many levels!