петак, 3. септембар 2021.

LEPTIRICA i folk horor u RUE MORGUE magazinu


            Rekoh već ovde, nedavno, da se LEPTIRICA našla, sa još dva Kadijina filma, na blu reju, u paketu sa nekim belosvetskim, odličnim hororima, praćena mojim intervjuima sa Kadijom, Cacijem i Sultanovićem, te mojim esejem – u pratećoj knjizi – o srpskim vampirima. Detalje o tome imate OVDE.

            Evo sada malo više detalja o novom broju najboljeg svetskog horor magazina, RUE MORGUE, u kojem pišem o tome, i još ponekim stvarima. Uzgred, baš ovih dana navršava se punih 11 godina kako redovno pišem za ovo bajno mesto.

            Dakle, helovinski specijalni dvobroj ima naslovnu priču vezanu za folk horor. Povod tome je dokumentarac WOODLANDS DARK etc, u kojem sam i ja nešto malo pričao o LEPTIRICI.

Pošto sam ubedio urednicu da bi valjalo ovoj temi dati cover story, nije je trebalo zatim mnogo ubeđivati i da mi da nešto prostora da napišem koju o osobenim, specifičnim srpskim vampirima.


Na dve strane A4 formata sažeto sam strancima predstavio poreklo vampirske „epidemije“ s početka 18. veka, Karadžićevu definiciju „vukodlaka“, Glišićevu priču, Kadijin film,


i najavio, na kraju, predstojeći film VAMPIR – o Englezu koji dođe u srpsko selo i zaposli se kao čuvar groblja (!), gde počnu da ga spopadaju Eva Ras u druge karakondžule. Ako su vas vesti o ovom low budget pokušaju nekako zaobišle, evo, sad ste i ovde prvi put čuli za to.

Da li će to nešto da valja? Ko zna? Trejler u jednakoj meri obećava i – zabrinjava. Kao i činjenica da se glavni lik, Srbin iz Londona, zove/preziva Arnaut. I da je reditelj istovremeno nosilac glavne uloge… Ipak, ponadajmo se da će ova čaša biti polupuna.

Što se ostalih mojih doprinosa ovom helovinskom broju tiče, evo i toga.

U magazinu ćete videti zabavan osvrt, kroz niz kratkih napisa, na najkvalitetnije TREĆE delove horor serijala. U okviru ovog temata, ja sam odabrao da pišem o Day of the Dead, Return of the Living Dead III, & Omen III. Začudio bi se čovek, kad ovako pogleda ovaj članak, koliko je iznenađujuće dobrih nastavaka bilo baš na poziciji TREĆEG dela serijala…

Pored toga, u rubrici za knjiške prikaze ovog puta sam pisao samo o jednoj knjizi, jer sam ovog proleća i leta bio prezauzet drugim radnjama (PROKLETIJE, Klark Ešton Smit…), ali radi se o vrednoj, solidnoj, hvale vrednoj zbirci koju i vama preporučujem ako želite da pratite savremenu horor produkciju.

Kao za kompenzaciju tome, u rubrici za pisma čitalaca – dražesno priznanje mom pisanju za RUE MORGUE:

Ali ni to nije sve: na poslednjoj strani magazina mesto je za redovnu rubriku VS, namenjenu zabavnom ukrštanju mišljenja. Ovog puta pitanje je: KO JE MORBIDNIJI, LAVKRAFT ILI PO? Naravno da sam ja pisao o HPL-u, i naravno da ću u ovom VS-u odneti ubedljivu pobedu. Glasovi čitalaca će o tome presuditi do sledećeg broja.

Čitalaca?

Da! To možete biti i vi! Ako ste skeptični prema pretplati na štampano izdanje – mada, ne bi trebalo – možete se pretplatiti na digitalno izdanje i čitati ga na vašim e-sokoćalima. Ili kupiti samo ovaj jedan broj. Svi detalji o tome su OVDE.