понедељак, 23. јун 2014.

ZAVODNIK: razgovor o romanu u Domu Omladine, 25. jun 2014.


            ZAVODNIK je u Beogradu imao već dve promocije – premijernu, na kojoj je o njemu sa mnom razgovarao Marko Pišev, i drugu, u okviru Art-Anima festivala, gde mi je gost-domaćin bio Marko Šelić. Na blogu imate slikovite osvrte na obe.
Treća prilika u Beogradu da se o ovom romanu nešto pametno čuje desiće se u Domu Omladine, u sredu 25. juna 2014. u 19h (Tribinska sala).
Zašto ponovo?
1) Zašto da ne?
2) Daleko beznačajnije knjige promovišu se svako malo, ovde-onde, a o ovoj se bar ima šta reći.
3) Učesnici na razgovoru o romanu su ljudi koji imaju šta da kažu, i vredi ih saslušati, koja god da je tema u pitanju – a kad je OVA, onda, treba li uopšte ubeđivanje?
4) Što je najlepše, ovo dešavanje neće imati formu dosadašnjih promocija, koje su bile u obliku intervjua s autorom. To smo, u Beogradu, apsolvirali: ko je čuo autora, čuo je; ko nije, sve ionako piše u knjizi (između redova)! Dakle, ovom prilikom neće se razgovarati o tome kako je pisac došao na ideju, kako je i koliko pisao to što je pisao, da li to selo stvarno postoji, isplati li se objaviti knjigu kao samizdat itsl.


NE! Umesto toga, autor će uglavnom da značajno ćuti, još značajnije klima glavom u znak (ne)odobravanja, a o romanu ZAVODNIK će govoriti trojica istaknutih pisaca, teoretičara i kritičara, dovoljno različitih po svojim zaleđinama da se može očekivati bogato, raznovrsno i zabavno veče. Dakle, u razgovoru učestvuju Vladimir Kolarić, pisac i filmski teoretičar (inicijator ove tribine i njen moderator, ujedno i prvi ozbiljni kritičar koji se osvrnuo na moj roman – podsećam, OVDE), Ivan Velisavljević, književni i filmski kritičar i Aleksandar Radivojević, scenarista. Ja ću se truditi da tu manje-više statiram: ne obećavam da ću u tome uspeti, ali svakako neću da pričam više od njih trojice!
5) Neka od pitanja koja zaslužuju ozbiljnu diskusiju ovom prilikom jesu: odnos između inostranog i domaćeg žanrovskog pisanja (engleska i srpska "priča o duhovima"), između nepouzdanog naratora i (anti)junaka savremene proze, između citatnosti, aluzivnosti i meta-fikcije, urbanog i ruralnog, psihološkog i natprirodnog, tradicije i modernosti, prošlosti i sadašnjosti, tradicionalnog (patrijarhalnog) i liberalnog, muškog i ženskog, književnog i filmskog, eksplicitnog i sugestivnog... 

Podrazumeva se da će ovom prilikom biti i razgovora o dubljim slojevima romana, pa time i o njegovom završetku – što znači SPOILER ALERT!!!
Ko do sad nije pročitao roman, neka to učini pre ove tribine, ako misli da joj prisustvuje (ukoliko mu/joj smetaju spojleri).
Ko ga još nije nabavio – neka svrati pred kraj tribine, oko 20.10h, da kupi direktno od autora.
Znači:
Dom Omladine,
sreda 25. jun 2014.
u 19h
(Tribinska sala na I
 spratu)


Ujedno - podsećanje da se večeras (ponedeljak, 23. jun, u 19h) u NEGOTINU, u Narodnoj biblioteci, takođe promoviše ZAVODNIK, pa eto, ko je iz tog kraja, neka svrati!