петак, 11. септембар 2009.

PRESSING br 59


izašao je PRESSING br 59.
 ako odete na sajt tog magazina, tu vest tamo nećete otkriti, ali će vas zato na tom mestu u oba oka ubosti mega banner koji reklamira novi roman dejana stojiljkovića, urednika PRESSING-a.
 pošto dexa nema vremena da apdejtuje sajt jer se bavi brojanjem prodatih primeraka svog mega-bestselera (kao i črvenih novčanica od % prodaje), ostaje na meni da vas, na ovom svetom mestu, obavestim da je PRESSING br 59 izašao, i da vam ga ukratko predstavim.
 kada okrenete naslovnu stranu (na kojoj je zgodna nišvilka, candy dulfer), s unutrašnje strane korice osobe istančane percepcije možda će zapaziti suptilnu reklamu za dexin roman, preko cele strane. LAGUNA se baš isprsila i platila (?) celu masnu stranu: na žalost, ne u koloru nego samo crno belo. u međuvremenu su odštampali i II izdanje, pa bi vala baš i mogli za idući broj da se isprse i plate kolor reklamu na najmanje 2 strane.
 naspram toga, u uvodniku, jugoslav (za izdavača) i dalje nariče za izgubljenim i zaboravljenim kosovom.
 sledi prva (dosadnija) polovina PRESSINGa, u kojoj se neki (pretežno anonimusi) bave temama politike, ekonomije, savremenim tendencijama u svetu itsl. prvo je podugačak text velje petkovića o... hm, još ga nisam pročitao: deluje kao neki pokušaj satire, sprdačine, u spoju sa autobiografijom.
 zatim imamo text 'cena virtuelne stvarnosti' koji nam otkriva zabrinjavajuće podatke o ljudima koji radije obitavaju u sajberspejsu nego li u stvarnosti. predvidivo, engl je da je to, kao, loše. text je spoj ispraznog prepričavanja opštih mesta o hikikomorijima iz ugla zdrave i normalne osobe i vrtenja glavom nad tako negativnim tendencijama, a pominuju se i neki 'otoku-i' (sic)!
 slede textovi o 'ekonomskom patriotizmu' i o fuzbalskom klubu 'arsenal' (iz engleske). teško je zamisliti neinteresantniju temu od potonje, ali kako text potpisuje aca blagojević, stara kajla i pouzdani zabavljač, siguran sam da je i ovo napisano duševno i zanimljivo koliko se to samo može na tu i takvu temu.
 onda se u rubrici 'kratka priča' ne nalazi kratka priča, nego odlomak iz romana barija giforda. imajući u vidu da ga prevodi hronični prevodilački anti-talenat, nenad župac (videti temat GRADINE o embrouzu birsu!), prilično smo srećno prošli sa samo jednom mega-greškom u celom textu. naime, u ovom prevodu otkrićete da se naslov ratnog filma OBJECTIVE: BURMA na župčev srpski prevodi kao OBJEKTIVNA BURMA. no, kako bari giford ipak nema toliko ironije i suptilnih igara reči koje bi ovome bile izazov, ostatak prevoda, izvan te objektivne burme, je OK.
potom imamo moj text o everestovoj FANTASTIČNOJ BIBLIOTECI, u kome oni koji me bolje poznaju, i kojima su znani moji stavovi o pojedinim autorima ove edicije, mogu da se dive do imbecilnosti mojoj moći suzdržavanja da budem makar umereno pozitivan prema svima njima, zbog viših ciljeva, tj. promocije nečega što u načelu i jeste pozitivno, bez obzira na par klankera u toj družini.
 onda – opet rubrika 'kratka priča', ali se – SUPRAJS!- ni u njoj ne nalazi kratka priča, nego odlomak iz romana. ovog puta to je parčence iz romana 'grobljanska knjiga' nila gej mena. izričito je naglašeno da to uskoro izdaje LAGUNA. dakle, reklama na mala vrata. slučajno, to je ista ona laguna koja je izdala dexin roman.
 sledi – gigantski prikaz romana 'parter' igora marojevića, na cele 2 strane. izdala LAGUNA. marojević je, inače, urednik i brusilac dexinog romana. prikaz je vrlo povoljan, mada ga ne potpisuje dexa.
 onda ide 6. deo serijala: intervjui čarlsa bukovskog. stari (pokojni) buk je uvek zabavan...
 prikaz knjige (povoljan) o DEPECHE MODE-u napiso dejan stojiljković. izdavač; LAGUNA.
 sledi: prikaz istorijskog trilera (povoljan): OVIDIJE, napiso dejan stojiljković. izdavač; LAGUNA.
 rivju zbirke poezije niškog pesnika bokerinija, preuzet sa nekog hrvatskog sajta.
onda ide dupla doza marka stojanovića i njegovog ega te ejpovanja anglofonih kolumnističko-uvodničarskih uzora, samo što ovde ima još više tog JA-pa-JA-pa-JA. text o stripu AMNEZIJA počinje ovako:
 "imam jedan veliki problem sa amnezijom, ali vas baš briga za to. ne, vi biste da me ubedite da je u pitanju dobar, ma šta dobar, sjajan strip! i sada bih (sic) ja trebalo da samo klimnem glavom, da vam verujem na reč? pa mi se čak i ne znamo! itd. itd." i tako marko razgovara sam sa sobom i sa svojim imaginarnim prijateljima na 3 šlajfne, a da jedva nešto kaže o povodu, tj. stripu o kome, kao, piše.
 drugi text počinje još iritantnije, ako takvo što možete da zamislite – kaže marko:
 "ovo neće biti veseo text. to je jedina garancija koju ću dati i jedino upozorenje koje ćete dobiti. biće crn, gorak, a ne bih isključio ni patetiku..."
 lost me at hello; pa ipak, neki mazohistički đavo me naterao da pregrmim taj nadrkani uvod, i pročitam ostatak – koji, zapravo, nije ni približno tako loš; čak bih rekao da je dobar. u textu se odaje počast nekolicini preminulih članova leskovačke škole stripa.
 prešli smo već duplericu, dakle sada smo u II, zabavnijoj polovini PRESSINGA. tu je moje čačkanje mečke zvane laza-dragojević koje već imate onlajn, na ovom istom blogu (kad već sajt PRESSINGA nema ko da apdejtuje).
tu su i 2 dexine filmske kritike – preuzete sa POPBOKSA, mada to nigde ne piše. čudno, kad je preuzimao stvari iz LAGUNINIH knjiga, to je svuda uredno, i na vidnom mestu, isticao. a ovo, sa POPBOKSA, ko zna – znaće. ko ne zna, koj mu kriv. nek misli da je pisano originalno i specijalno za PRESSING.
 dakle, u sendviču između 2 dexine POPBOKS reprize (novi PUNISHER i DEFIANCE) nalazi se moj specijalni, originalni i samo za PRESSING pisani text o kronenbergovom RABIDU, a povodom nedavne smrti merilin čejmbers. to mu dođe jubilarno 32. izdanje KULT HORORA, najdugovečnije rubrike u magazinu.
 dejan dabić u svojoj rubrici o multimedijskim superherojima piše o flašu gordonu, a preko puta njega je željko psiho sa svojom ejakulacijom po WATCHMEN filmu – ako je to film. ja se još ne usuđujem da se tome podvrgnem. text je otprilike onakav kakva bismo i očekivali od željka psiha kada piše o filmu na koji se napalio. dakle, paljevinska fanboj 'kritika'.
 slede 2 ozbiljne filmske kritike iz pera d. dabića, o bojlovom MILIONERU i domaćem FANTOMU.
 u muzičkom delu su recenzije novih hit albuma kultnih grupa kakve su U2 i RIBLJA ČORBA, a u tom moru mejnstrim ljigavštine našlo se mesta i za alter izdanje ELEKTRONSKE INDUSTRIJE NIŠ – prikaz uzet sa hrv. sajta.
text o lutki sa naslovne strane preuzet sa sajta nišvila.
 onda, na 2 strane, zanimljiv intervju sa glavnim čovekom nišvil festivala, pa 2,5 strane o džezu (zzzzz...) i prikaz novih BJESOVA.
 za sam krah: rivju albuma VAN GOGHA, i vrlo slobodno na kalašturski prepevana pjesma BEAT IT majka đexona, koja ovde glasi GUBI SE.
 poslednja strofa u prepevu dejana kostića (to je onaj što nije ni stojiljković, ni ognjanović, ni dabić, a opet – u PRESSINGU!) ide baš ovako:
"gubi se, ma bre gubi se
jer niko ne trpi poraze
il' pokaži da si rođen ti za fajtere
ič ne pitaj ko je u pravu a ko ne
ma bolje gubi se
samo gubi se bre!"
 toliko o 59. broju ovog 'akademskog lista'.
 u idućem broju: exkluzivni intervju sa dexom na 6 strana! potpuno objektivni hvalospev dexinom romanu na 2 (kolor) strane! nova rubrika: LAGUNA predstavlja! čitajte odlomke iz novih LAGUNINIH knjiga! čitajte, samo u PRESSINGU, nepristrasne prikaze novih LAGUNINIH izdanja! exkluzivno: LAGUNINA TOP-LISTA! saznajte šta se najviše kupovalo u knjižarama prethodnih meseci (a da nisu udžbenici)! i po prvi put u srpskom izdavaču: hologramska reklama za dexin roman uz koju ide i audio zapis (po principu muzičke čestitke): čim otvorite korice PRESSINGA, kreće melodija sa sajta dexinog romana!
 coming soon: nowhere near you.
 da, baš tako: jer PRESSING je magazin koji se ne prodaje – to je magazin koji se poklanja prijateljima i rodbini!
 malo glomazniji od vizit-karte, ali vala – i mnogo više texta (i slika) stane no na vizitku.