понедељак, 10. октобар 2016.

THE SACRED (2012)


Imam veliko zadovoljstvo ponovo na blogu ugostiti nekadašnjeg saradnika, Aleksandra Janjića, eksperta za treš i krš eksploataciju. I ovog puta on je umesto nas gledao film koji zabavnije deluje u njegovoj kritici negoli da se gleda. Dakle, "film" zaobiđite, a u kritici uživajte!


Režija: Brett Donowho
Scenario: Carey Van Dyke, Shane Van Dyke

Budimo realni - u današnje vrijeme teško je naći originalan film u bilo kojem žanru, pa makar to bio i horor. Jednostavno, koju god kasetu da ubacite u svoj video rekorder, od samog početka preplavljuje vas osjećaj već viđenog, tj. još gore - ne samo da ste već negdje ranije vidjeli to što je prošlo, već i bez problema možete da predvidite šta će da uslijedi. Zbog toga treba toplo pozdraviti svako ostvarenje koje se ne zadovoljava hodom već odavno utabanim stazama, nego hrabro pokušava da probije novi put, pa makar se tu i tamo potkrala pokoja greška, što je na kraju krajeva normalno i očekivano za sve pionirske pokušaje.
Uzmite recimo za primjer The Sacred (2012) Breta Don... Donowhoa (Don't Know Who - prim. ur.). Da se poslužim slikovitim poređenjem - ako je ovaj film glava onog lika iz filma Scanners, onda su krv, mozak i parčići lobanje originalnost. Hoću da kažem da je The Sacred jedna eksplozija originalnosti. Ali možemo li išta manje da očekujemo od ljudi koji su nam podarili takve klasike kao što su Transmorphers: Fall of Man, Titanic II, The Day the Earth Stopped, No Tell Motel i A Haunting at Silver Falls? Ne mislim da možemo.
Krenućemo redom, pa se uvjerite i sami. Džesi je Mlada Horor Spisateljica (TM) sa Kreativnom Blokadom (TM) koju izdavač Požuruje Da Što Prije Završi Svoj Drugi Roman (TM). U Nedostatku Inspiracije (TM) Džesi odlučuje da provede nekoliko dana u Usamljenoj Kolibi U Šumi (TM) koju joj je u nasljedstvo ostavila Njena Tetka Koja Je Poginula Pod Misterioznim Okolnostima (TM). Džesi je kao dijete boravila kod te tetke, ali su joj iz za sada nepoznatih razloga Sjećanja Na To Vrijeme Blokirana (TM). Film počinje scenom Istjerivanja Đavola Iz Male Djevojčice (TM), koja se u nekoliko navrata kasnije ponavlja i stalno vas drži na iglama i u napetom iščekivanju otkrića identiteta te djevojčice i njene veze sa Džesi. Šokantno Otkriće (TM) u vezi s tim na kraju filma će vas zapanjiti.
Dakle, Džesi uprkos protestima svog momka odlučuje da provede nekoliko dana Sama U Kolibi (TM). Pri dolasku u obližnje mjesto dočekuje je ni manje ni više nego smrtno ozbiljni i zagonetni Džef Fehi, za koga mi je apsolutno nejasno kako su ga ubijedili da prihvati ovu ulogu u kojoj nije dobio nijednu scenu seksa. Fehi igra kertejkera koji je pomagao tetki u održavanju kuće i koji izgleda kao da Zna Nešto Bitno Što Još Nije Spreman Da Kaže (TM). Od samog početka Džesinog boravka u kući se dešavaju Čudne Stvari (TM): kasetofon padne sa police i razbije se iz čista mira, taman dok je Džesi spremala kuću i šizila uz muziku; vrata se otvaraju i zatvaraju sama od sebe; neobične stvari/likovi prolijeću ispred kamere dok je Džesi okrenuta leđima; čuju se neobični zvuci. I tako dalje.
Povrh svega ovoga, Džesi nalazi Jezivu Lutku (TM) sa jednim iskopanim okom, koja se Stalno Pojavljuje Na Mjestima Na Kojima Ne Bi Trebalo Da Bude (TM). Ispostavlja se da lutka pripada Slatkoj Ali Misterioznoj I Potencijalno Jezivoj Djevojčici (TM) Lei, koju Džesi upoznaje u okolini. Njih dvije se odmah sprijatelje, što se ne bi moglo reći za ostale lokalce, koji Džesi posmatraju Namrgođenim I Uplašenim Pogledima (TM). Džesi pokuša da startuje neku tetu u prodavnici i iščupa od nje neku konkretniju informaciju, ali teta Užasnuto Pobjegne (TM), dajući joj samo neodređeno upozorenje da Odmah Bježi Odatle (TM). Nije bila bolje sreće ni kod tete u čijoj antikvarnici je nabavljena Misteriozna Lutka - dotična je istjera odmah čim sazna njen identitet.
Nakon što informiše Džefa Fehija o upoznavanju s Leom, ovaj Djeluje Iznenađeno (TM), ali joj samo kaže da Bude Oprezna (TM). Čovjek čija je taktičnost hvale vrijedna. Neki manje vješt kertejker mogao bi neoprezno da odvali nešto tipa "Bježi odmah, Lea Ne Postoji (TM), to je zapravo jezivi demon kojeg su Istjerali Iz Tebe Na Početku Filma (TM) i koji sada Ide Okolo I Zaposjeda Ljude (TM) u namjeri da se ponovo tebe dočepa jer si mu nešto draga!". I šta bi se onda desilo? Džesi bi pobjegla i sve upropastila.
Ubrzo nakon ovoga Džesi dobija Misterioznog Noćnog Posjetioca (TM), mladu djevojku kojoj se Pokvario Auto (TM) i čija je Prijateljica Negdje Nestala (TM). Džesi naravno, kao i svaka dobra duša, prima tu lijepu djevojku na noćenje i odmah ima erocki san u kom se bludno mazi sa tom djevojkom i njenom prijateljicom (!). Međutim, san se Pretvara U Košmar (TM) kada se te dvije lijepe djevojke oko Džesi Transformišu U Užasna Čudovišta (TM).
Uznemirena ovim dešavanjima i konstantnim pojavljivanjima užasne lutke na mjestima gdje ne bi trebalo da bude (a o čemu smo već govorili ranije), Džesi odlučuje da se momentalno iseli iz kuće i vrati u bezbjednost gradske vreve. Al malo morgen. To možda u nekom jeftinom slešeru koji radi neka vucibatina čiji talenat ne može ni da prismrdi Brettu Dononjhu. Naime, Džesi lukavo odlučuje da Ostane U Jezivoj Kući (TM), ali poziva svog momka da joj pravi društvo. Momak dovodi svog brata i njegovu curu, njih četvero imaju Inspirativnu Konverzaciju O Smrti I Zagrobnom Životu I O Dobru I Zlu (TM). Nakon toga odlaze na spavanje, ali vrlo brzo se pojavljuje Lea, pobije sve osim Džesi i Otkriva Svoje Prave Namjere (TM). Njena nekadašnja slatkost nestaje i umjesto toga dobijamo Demonsku Jezivost (TM) koja jeste pomalo kripi, ali ne toliko da Lea dobaci do nivoa jedne Samare ili Sadako. Nakon kratke tučnjave, Džesi uspijeva da probode Leu nekim šarafcigerom ili olovkom ili tako nekim čudom i demonska Lea umire, a umjesto nje se Vraća Normalna Djevojčica (TM) i Zahvaljuje Džesi Na Ubistvu (TM). I sve je gotovo, osim što demonska Lea Uopšte Nije Mrtva (TM), vraća se u Još Demonskijem Izdanju (TM) i prijeti Džesi da će joj Progutati Dušu (TM), na što joj Džesi hrabro odgovara "Swallow this (TM), you fuck!" i razbije joj posred face Lampu Sa Svetim Uljem (TM) koju je kupila kod neljubazne žene u antikvarnici.
Ovakvi užasni događaji čuda čine za inspiraciju, tako da Džesi završava Knjigu Koja Nosi Isti Naziv Kao Film (TM), ona postaje Bestseler (TM) i na potpisivanju knjiga mnogi fanovi iskazuju Džesi svoje divljenje govoreći kako je knjiga tako uvjerljiva kao da su se događaji iz nje Stvarno Desili (TM). Ali ovu idilu narušava ničim izazvana pojava Sida Hejga (TM) koji na potpis ne nosi knjigu već onu istu Jezivu Jednooku Lutku (TM). Mislim da su nakon ovakvog šokantnog kraja umrli od straha čak i oni najhrabriji, koji su uspjeli da prežive te zastrašujuće scene jednooke lutke, demonske djevojčice, čudnih zvukova, Džefa Fehija i bludnog maženja onih cura.

The Sacred je fantastičan film, koji u sebi objedinjuje najbolje osobine horor filmova (mnoštvo stravičnih scena od kojih ćete da drhtite od straha ili u najmanju ruku osijedite) i krimića (potpuno neočekivani preokreti koji će vas držati na rubu stolice do samog kraja). Za nestrpljenjem očekujemo sljedeći sasvim sigurno klasik Bretta Donowhoa pod nazivom Sexy Criminals.