понедељак, 11. јул 2016.

GROSSMANN 2016            Još jedna godina – još jedan Grosman! Najnovije izdanje najboljeg balkanskog (a i šire) festivala fanta-horor-weird filma, 12. po redu, počinje u utorak 12-og jula i traje do subote 16-og. Pet dana fanta-filmova, fanta-društva i još fantastičnijih vina, pa gde to ima? Nigde, samo na Grosmanu!
            Ove godine glavni gost biće Jan Harlan, producent, zet, blizak prijatelj i saradnik Stenlija Kjubrika! Unapred se radujem prilici da popričam sa čovekom koji je bio tako blizak, i porodično i kreativno, sa jednim od najvećih genija koji su se ikada poduhvatili snimanja filmova, i da, možda, iščačkam neku tajnu ili bar manje znani detalj o jednom od najboljih horor filmova ikada snimljenih – ISIJAVANJU, ali i o drugim njegovim meni veoma dragim, a pre svega o ODISEJI i POMORANDŽI.
            Ujedno, biće to prilika da na glavnom trgu u Ljutomeru, po prvi put u životu na velikom platnu i sa publikom overim POMORANDŽU, a s velikim uživanjem ću u istom ambijentu i formatu ponovo pogledati i ISIJAVANJE (mada sam već imao zadovoljstvo da director's cut tog filma pogledam u bioskopu, sa 35mmm trake, u Berkliju, u proleće 2004).
            Ostali gosti nisu baš nešto spektakularne zvezde, ali nisu ni nezanimljivi: biće tu Sajmon Ramli, reditelj filmova koji su svojevremeno bili prilično hvaljeni ali mene su ostavili hladnim, The Living and the Dead (2006) i Red White and Blue (2010). Sad sa sobom nosi svoj najnoviji horor, o zagrobnoj osveti, JOHNNY FRANK GARRETT'S LAST WORD.
Evo kako je prošle godine izgledao DUST DEVIL na trgu u Ljutomeru

            Biće tu i komičar Stiv Oram, meni najpoznatiji po tome što je ko-napisao i ko-glumio u najboljem filmu precenjenog Bena Vitlija, Sightseers (2012), a najbolji je upravo zahvaljujući scenariju; on dolazi sa bizarnim ludilom koje se zove Aaaaaaaah! a govori o ljudima pretvorenim (ne fizički nego po ponašanju) u majmunčine... So what else is new?
            Glavni takmičarski program pružiće mi priliku da u bioskopu, kristalno čisto i ukrupno pogledam neke od najboljih prošlogodišnjih horora, THE WITCH i BASKIN, dok je ostatak glavne ponude nešto slabiji od ovih, ali će zato imati šta da se vidi u drugim programima. Od onoga što sam sebi među premijerama zacrtao, izdvajam:

            Ja ću na ovogodišnjem Grosmanu učestvovati na promociji edicije POETIKA STRAVE koja će biti predstavljena poštovaocima kvalitetnog horora iz Slovenije i celog regiona koji na festival svraćaju. Zapravo, desetak primeraka već imam pretplaćeno/rezervisano, a ostatak će, nadam se, da ode na ovogodišnjoj Grosmanovoj subverzivno-subkulturnoj Tržnici.
            Osim mene, iz Srbije će na Grosmanu 2016. biti i Slobodan Šijan, koji predstavlja svoju novu knjigu, FILMUS; Nenad Bekvalac, koji će najavljivati strane goste i filmove (osim Harlana); i Momir Milošević, čija će bizarna weird drama sa elementima horora, OTVORENA, biti prikazana na festivalu (osim njega trebalo bi da dođe i jedna od glavnih glumica).
            Sve u svemu, biće filmova, vina, dobrog društva i zezanja kao i svake godine, pa stoga kažem i podvlačim: ako ikako možete, svakako dođite i overite jedini pravi žanrovski FESTIVAL na Balkanu. Svašta se na ovim prostorima izdaje za „festival“ ali, verujte mi, there can be only one! Na Grosmanu kad je zezanje onda je stvarno ZEZANJE, ali kad je ozbiljno onda je zaista OZBILJNO.

            Kopletan program, satnicu, prateće ivente, trista podprograma i ludila koja nisam pomenuo – imate OVDE, pa odaberite sami nešto za sebe.