понедељак, 1. новембар 2010.

SAYAM'S LOOT

             evo na šta sam spiskao 11 crvenih tokom subotnje jurnjave po sajmu, u pauzama između brojnih susreta sa znamenitim ljudima (i ženama).
knjige su podeljene po grupama, tj srodnosti.


1) SRBIJA...!!!

1 - PROGNANA BIĆA SRPSKE MITOLOGIJE – 2000 din.
 slikovnica-lepotica, a i text je ok, mada sekundaran pred spektakularnim vizuelnim dojmom. ovo je znatno bolje od ALA I BAUKA i mislim da nema pandana u domaćem izdavaštvu. milestone poduhvat za svaku pohvalu, i zasluženi dobitnik jedne od sajamskih nagrada.

2 - MANUFAKTURA G - Adrijan Sarajlija - promo
dosad sam čito 3 sarajlijine priče: jednu osrednju (u BELOM ŠUMU), jednu slabu (u Zombi Emitoru) i jednu izvanrednu (u ISTINITIM LAŽIMA). videćemo...

3 - LED – Ilija Bakić – promo
ilijin experi-mentalni sf-noir.

4 - NOMADI – Spomenka Pululu - promo
priče šefice TARDISA; one koje sam do sada čitao pokazivale su zanimljive tendencije, ali ih – za moj groš – nisu dostizale: videćemo sad ovo sve zajedno kako funkcioniše i dal će jače da me takne tamo gde treba.

5 - SENKA NAŠE ŽELJE - Darko Tuševljaković – oko 470? ili 540?
iako sam se na ovom blogu pomalo surovo šalio s jednom darkovom pričom, ipak imam respekt prema njegovom minulom radu, i visoka očekivanja od ovog romana. stranice pred kraj su, ko za baxuz, prilično loše odštampane (prepliću se slova sa prednje i zadnje strane tankih listova i teško je za čitanje) – nadam se da ću ovo moći da zamenim za čitkiju verziju.


2) ...DO JAPANA!!!

6 - VEŠTINA SENČENJA: NAJBOLJE JAPANSKE PRIČE XX VEKA 2 - 750
II tom odličnog izbora koji, ovog puta, sadrži više žanrovskih fanta-triler-eroguro-hororičnih priča (a i više meni poznatih imena). tu je edogava ranpo sa 'PAKLOM OGLEDALA', đunićiro tanizaki – 'STRAH', r. akutagava - 'BELEG SMRTI', kobo abe – 'GLUVONEMA DEVOJČICA', j. cucui – 'ANĐEOSKE GOSPOĐE', kenzaburo oe – 'NAUČITE NAS KAKO DA PREVAZIĐEMO SOPSTVENO LUDILO', 2 priče by mishima, itd.
knjiga sadrži informativan predgovor sa zbrzanim, nepotpunim završnim delom, kao i određen broj grešaka u kucanju i pravopisu koje umanjuju vrednost ovog po svemu drugome kapitalnog izdanja. knjiga nema potpisanog lektora, i moraću da se pomolim budi da sami prevodi priča nisu onako zbrljani kao predgovor...

7 - AUDITION – Ryu Murakami – 937
sve i da se zanimljiviji i manje populistički i manje girl-friendly murakami nije kod mene već pokazao sa romanom IN THE MISO SOUP dovoljno bi bilo već to da je miike od ovog predloška napravio možda i najbolji svoj film. sad samo još da vidimo da li je i koliko menjao i ima li u knjizi nečeg što ne videsmo u filmu.

8 - PIERCING - Ryu Murakami – 937
ovo mu slovi za najbolji roman. proveriću asap.

9 - NOW YOU'RE ONE OF US - Asa Nonami - 987
ovo uzeh naslepo, tj sledeći samo i jedino svoj instinkt. javlja mi se da bi moglo biti valjano. evo kako ga drugde opisuju: In the tradition of Daphne du Maurier's Rebecca and Ira Levin's Rosemary's Baby, here is a new classic about the bride who's no longer sure what to think. It is a decent little horror story of marrying into a strange family and the choices one has to make -- with an interesting dose of Japanese culture, mores, and history tossed in. A lot is far-fetched, but it comes with a nice enough little payoff in the end.

10- ZOO – Otsuitchi – 1260
zbirka priča koje na originalan i tipično japanski način spajaju sf, f i horor. pročitao sam naslovnu – vrlo zabavna (i morbidnjikava) savremenizacija e. a. poa.

11 - DARK WATER – Koji Suzuki - 603
od autora RINGA dolazi ovaj stand-alone novel, dakle – neupropašćen nastavcima i serijama. red je da se naživo uverim kako piše 'japanski stiven king'.


3) HOROR KLASICI

12 - ČUDOVIŠTA KOJA SMO VOLELI 4 - Ranko Munitić - 500
još 10 junaka klasične fantastike i horora. rekoše mi na štandu da se peti i poslednji (!) tom očekuje početkom godine, a najkasnije na proleće.

13 - THE HAUNTER OF THE RING & OTHER TALES – Robert E. Howard - 380
hauardove horor priče u lepo dizajniranom, razumno-prodajnom izdanju vordsvort klasika. 400 strana hauardovog palp horora = veselje!

14 - SCOTTISH GHOST STORIES – ed. Rosemary Gray – 380
na jednom mestu, na preko 600 strana, majstori horor proze iz škotske, čije poneke priče već imam u drugim antologijama, ali lepo je ovo sve imati na jednom mestu zajedno sa nekim retkostima i manje znanim delima – tu su john buchan, james hogg, andrew lang, george mac donald, r. marshall, margaret oliphant, r. l. stevenson, sir walter scott itd.

15 - THE PRIVATE MEMOIRS AND CONFESSIONS OF A JUSTIFIED SINNER - James Hogg – 250
klasični roman gotske paranoje, da upotpunim kolekciju.


4) NI POL, NI ROD, NI POMOZ BOG

16 - NEVOLJA S RODOM – Džudit Batler - 650
pod stare dane prelazim u feminizam, pa reko da vidim kako to izgleda u jednoj od ključnih knjiga od autorke čije sam neke eseje i citate već nalazio drugde, te znam da valja.

17 - POSTAJANJE ŽENOM – Adriana Zaharijević – free
ovo je knjiga prevoditeljice dž. batler koju su delili za dž. svakome ko kupi džuditu.

18 - QT – Časopis za kvir teoriju i kulturu – 350
ovo je bilo na istom štandu gde i batlerka, a privuče mi pažnju unikatnim skupom grdnih imena koja potpisuju eseje ili intervjue: sartr, derida, batler, bart, gatari, fuko, burdije, delez, vatimo, žižek itd. itd. knjiškog formata i izgleda, 335 strana, it's a bargain!

19 - SODOMA I GOMORA – Kurcio Malaparte - 300
iako me kurcije nije impresionirao svojom KOŽOM (ne završih je!), rešio sam da pružim šansu njegovim kratkim pričama. opisuju ih kao autobiografske i erotske, ali ih u ovu grupu stavljam samo zbog naslova.


GODINE U MAGLI by Jovan Ristić nisam uzeo samo zato što sam se pretovario drugim knjigama, a bilo bi apsurdno da iz Bg vučem u Niš knjigu izdatu u nišu, gde ću nadam se i dobiti promo primerak od svog ex-izdavača.

ČUDESNA SRBIJA by Dragan Bosnić: ovo je zaista velelepno i must-have, ali cena je pre-presoljena: 6000 din! možda neki drugi put, u nekom drugom životu...

eto, to je taj plen. 19 knjiga za 11.000.
u proseku - nije nerazumno. kako sam se nadao, super sam se snabdeo.