среда, 15. мај 2013.

HAUNTING IN CONNECTICUT 2; GHOSTS OF GEORGIA (2013)

**(*)     
3-
            Bio sam ubeđen da sam prvi film uredno propustio, ali me uvid u evidenciju uverava da sam ga, navodno, gledao! Ništa mi pod milim bogom iz toga u glavi nije ostalo! Ili ja jezivo starim, ili je to bilo jezivo zaboravljivo iskustvo.
            Drugi deo, mada nije ništa spektakularno, ipak ima nešto upamtljivih kvaliteta koji mi ga (nadam se!) neće tako lako izbrisati iz memorije pamćenja.
Na gledanje "nastavka" ubediše me pojedine kritike, iznenađujuće povoljne, kao i podatak da ovo delce iz DŽORDŽIJE može da stoji samo za sebe jer nema baš nikakve veze sa prvim DUHOVIMA IZ KONEKTIKATA. 
I zaista, ovo je sasvim okej ghost flick, a naročito za nešto što se izdaje kao sikvel: ima tu lepih slika za videti i nešto malo slatke jeze za osetiti.
Južnjački obojene lokacije (močvare i šume s visećom mahovinom) dobro su upotrebljene, kao i mračni aspekti američke neslavne robovlasničke istorije koji se vraćaju da opsedaju nedužne kako bi, posle toliko vremena, nepravda bila, makar na mikro-lokalnom planu, ispravljena.
Likovi i dešavanja su sasvim dovoljno prijemčivi da vas bude malko briga za sve to: dete u opasnosti, zlokobni propovednik koji se šunjka okolo (odjeci jednog drugog sikvela, onog nesrećnog, za POLTERGEIST), duhovi crnačkih robova, jedan skromni egzorcizam...
 
Ovi DUHOVI DŽORDŽIJE ne nude ništa spektakularno, ali ovo je horočić pristojno režiran, bolji nego što deluje ili što bi trebalo da bude
.
Naročito pleni zavidnim nivoom vizuelne kulture – pored ostalog, i kroz spooky dizajn duhova, leševa, zločestog zombija sa vrećom srođenom s kožom lica, pa čak i u kraćim helrejzerovskim prizorima!
Vredan je blage pažnje u trenucima nedovoljne pospanosti ili kada ste raspoloženi za nešto lagano, neopterećujuće, zaboravljivo ali sasvim gledljivo. Mestimično je ovo hororče dovoljno creepy i vizuelno zadahnuto da vredi sat i po vašeg vremena.