петак, 3. децембар 2010.

SAYAM'S LOOT, NIŠ

 kao što ja to uvek ponekad kažem, niko još nije uspeo da napravi sajam knjiga na kome ja neću naći neku za sebe, pa tako i na niškom sajmu, iako je on tek pitino dete onog beogradskog (kao što je to i bilo koji drugi 'sajam' knjiga u vanbeogradskoj srbiji).
evo novih i starih knjiga koje sam upravo natovario na gomilu 'za čitanje nakon doktorata' (koja raste sve više i preti da me zatrpa mnogo pre tog svečanog, istorijskog čina). pratioci ovog bloga i sličnočitajuće osobe možda u ovom izboru opskurnijih i manje izvikanih naslova nađu ponešto i za svoju dušicu.


1. STOGLAVA – Mihail Bulgakov, 1980 – 250 d
prastaro izdanje – koje prvi put u životu vidim. u pitanju su kratke priče koje nikad (dotad) nisu izašle u knjiškom obliku, što valjda znači da ih nema ni u tomovima sabranih dela. potonju seriju od 8 knjiga, posle dugo vremena, videh ovde u prodaji, ali mi je cena od 6000 din. bila vaistinu prevelika. dok ne iskopam neku normalniju cenu za ovaj must-have izbor, tešiću se pričicama iz ove knjige, kao i ovom sledećom:

2. PSEĆE SRCE - Mihail Bulgakov, 2008 – 300 d
ne znam kako mi je i zašto ovo promaklo do sada, ali eto, dolijala je. obećava da bude bulgakov at his best, i javlja mi se da ću, uprkos dedlajnovima i žurbi oko 300 akcija (doktorirajućih, i drugih), ipak da ukradem neki tren i ovo pročitam asap!

3. SRNA IZ SNA: Antologija rumunske fantastične pripovetke, 1997 – 100 d
niška prosveta je mrtva – živela prosveta! iako već 3-4 godine ne postoji, zombi-prosveta se na niškom sajmu obavezno voskresne da, po principu 'daj šta daš', budzašto rasprodaje zaostavštinu nekadašnjeg regionalnog pa i državnog giganta. ovo je jedna od poslednjih prilika da za 100-400 din max. kupite neke knjige, među kojima se zaista ima šta probrati. ovo je tvrd povez, 400ak strana, rumunska fantastika, za 100 din, pa da ga jebem, ako JEDNA priča bude dobra, biću zadovoljan, a javlja mi se da će ih biti mnogo, mnogo više.

            4. PRIČE KIŠE I MESECAUeda Akinari, 2006 – 450 d
            proklectvo: ova knjiga je objavljena pre 4 godine, i niko od vrlih pratilaca fantastike i horora na kojekakvim sajtovima i forumima nije našo za shodno da o tome izvesti?! ne znam kako je meni do sad promakla, jer je neko vreme već tražim: u pitanju je japanski prethodnik KWAIDANA, dakle – klasik horor/fantastike prvog reda! knjiga je 1960ih izašla u ediciji 'među javom i međ snom' ali je u tom obliku nikad nisam ni video; ovo je novi reprint. kome je žao da da 4 evra za ovo, knjiga je odavno dostupna u e-obliku, ima je gde god oćete, ali ja ipak volim artiju...

            5. OKO U TROUGLU – Izrael Regardije, 2010 – 900 d
            biografija alistera kroulija iz pera kolege-sledbenika-učenika. vrlo obimna i detaljna, s mestimičnim cb ilustracijama. ovo je već treća debela knjiga o krouliju u mom posedu, ali nisam mogo da odolim da uzmem i ovo. ipak je iz pera nekoga ko je 'insajder', i kroulija, i magije. odlomak iz knjige imate OVDE.

6. PODZEMNI TOK – Nemanja Radulović, 2009 – 380 d
"ezoterično i okultno u srpskoj književnosti" kaže podnaslov. naravno, to lepo zvuči, sve dok ne dođemo do onog 'u srpskoj' – koje sjebava koncepciju, pošto su srbi duduci i tupsoni i za okultno i za ezoterično, te se stoga ova studija bavi tim što ima: to mu je što mu je, šta ima, to se analizira. pa, aj da vidimo: kandor i inicijacija; sima milutinović i istočno-zapadna tradicija; ezoterija u lučetu mikrokozma; laza komarčić i spiritizam; dragutin ilić i okultizam; isidora sekulić i rudolf štajner...

7. REN L ŠATO: Od izgubljenog Jevanđelja po kainitima do tajnih sekti – Marijano Bizari, 2010 – 400 d
templari, katari, gnostici, isusova familija, katedrale, stare crkve, masoni, ezoterici, vladari iz senke, sekte, tandara-broć... ima ovde materijala koji mi je inspirativan i intrigantan i donekle blizak nečemu što spremam...

8. LJUBAVNI ŽIVOT RIMSKIH IMPERATORA – Najdžel Kotorn, 2008 – 100 d
iz čuvene skandal-edicije 'večernjih novosti' – evo, naterah se da dam 1E za ovaj akaunt kvintesencijalne perverzije od ljudi koji su tome zaista mogli i hteli i umeli da se odaju – i umesto da se kriju ko miševi, da još filozofiraju i pesme pevaju o tome.

9. SREBRENICA: DEKONSTRUKCIJA JEDNOG VIRTUELNOG GENOCIDA – S. Karganović, Lj. Simić, 2010 – 200 d
kako odoleti ovom naslovu? nađoh je u kutiji 'sve za 200', iako je iz ove godine. eto kako se srbi odnose prema ozbiljnoj literaturi i nacionalnoj svesti. ali zato crvi i gilipteri drže konferencije za štampu i potpisuju knjige... anyway, ko zna – znaće...

toliko, u nišu. ja prezadovoljan! (sajam se završava u nedelju)