среда, 6. новембар 2019.

Šta sam doneo sa SAJMA KNJIGA 2019?

  

            Videli ste već moje preporuke za Sajam, a možda se i okoristili njima; ali evo sada i dodatka. Jer, Ghoul njuška i levo i desno i kopa po skrivenim gomilama iza slabo gaženih staza, tako da ćete među donjim izborom naći ne samo neke od knjiga koje sam preporučivao, nego i izvesne koje su i meni samom bile otkriće i otkrovenje na licu mesta.
            Dakle, evo šta sam sada dodao stalnorastućoj gomili Knjiga Za Čitanje.
            Kupio sam na Sajmu 16 knjiga za nešto malo jače od 100 eu, odnosno oko 12.500 din.
            Savest mi je zbog tog grešnog troška nešto mirnija jer sam, istom prilikom, na poklon (od drugara, poznanika, i radi prikaza na blogu) dobio još 9 naslova na poklon – što cifru postsajamskih noviteta u mojoj biblioteci diže na 25.
            Što rekla ona baba na sahrani svog unuka: „Samo neka ide rendom!“ Pa, da vidimo, rendom redom (i bez osvrta na stvari koje sam već opisivao u mojim preporukama):

            - Bodlerove eseje sam kupio jer je ova divna, lepa, tvrdokoričena knjiga (istina, bez omota, ali šta će joj?), u kojoj su i neki ređi napisi o Pou, bila samo 200 din.


            - ARS PHANTASTICA je luksuzni, bogato ilustrovani i opsežni pregled domaćeg slikarstva – pretežno mračno-morbidno-fantastične provenijencije. 
Prodavala se na štandu Ukronije (mada oni nisu izdavač), a ljubazna prodavačica, koja poštuje moj rad, dala mi je vanredni, pozamašan popust. Za obične kupce cena je bila 2.000 din.

            - ATMOSFERA SMRTI je suva filozofija, ali na mračne teme, pa rekoh ajd da probam, za promenu, nešto što ima ozbiljne pretenzije. I ovde je uskočila jedna moja poštovateljica na štandovima Delfija, davši mi Lagunin letak, s kojim sam dobio pravo na veći popust, pa me je ova knjižica koštala samo oko 690 din.

            - GOLUB I ZMIJA – insajderska priča iz sveta domaćih okultista, mogla bi mi biti od koristi za nešto što se spremam da pišem. Prošle godine nisam uspeo da je ulovim, iako sam je jurio (i preporučivao ovde na neviđeno), al ovog puta je dolijala. Cijena – 950 din.
            Inače, na istom štandu bilo je i obilje literature na engleskom o Krouliju, Zlatnoj Zori itsl. ali su cene bile presoljene, odnosno svetske (2-4.000 din). Plus, na tu temu već imam dovoljno, što na artiji, što u e-books.

            - Milenkov izvrsni roman, PO ŠUMAMA I GORAMA, koji sam već čitao, sad kupih kako bih podržao mladog pisca sa njegovim prvencem. Teško ga je adekvatno uslikati jer je povez originalan, reljefan, dizajn koji ne liči ni na jedan drugi... Cena: 800 din.

            - DOLAZAK – grafički roman, izdao Komiko, sav u sepija tonovima.
Mračna intonacija, gusta atmosfera, fantastika-košmar-nadrealizam – bez reči!

            Za mene – 1.200. Ne znam koliko je bio za običan svet, verovatno oko 800.




            - PSIHOANALIZA I PSIHOPATOLOGIJA LIKOVNOG IZRAZA – Lj. Erić. Ovo nađoh kod Službenog glasnika. Čitao sam već ranije o ovoj temi, veoma me zanima, a knjiga ima i nekoliko desetina reprodukcija kolor crteža i slika koje su načinili psihijatrijski pacijenti. Cena – 990 din.

            - NOKTURNI – Horor priče nekog nikad-čuo Kanađanina. Tutnuše mi je na akciji tamo gde sam uzeo i BLJUZGU U PRASKOZORJE, tri novele od reditelja POSLEDNJEG SRBINA U HRVATSKOJ. Ne sećam koliko sam dao za obe.

           
- OBREDI PRELAZA – antropološka studija na temu koja me zanima a dotičem je se, na preteran način, u predstojećem romanu. 250 din kod SKZ.

            - POD IMELOM – Ivan Nešić, prvi roman, fantastika-horor, kako izgleda. Poštujem ovog autora, rad sam znati kakav mu je roman dovoljno da sam čak bio spreman da dam 500 din za njega onom lopovu i piratu Bobanu.

            - ĐAVO – OK, imam već i previše (!) studija o mom omiljenom književnom liku, ali ovo je skroz iz ruske perspektive, a to mi fali i zanima me kako pravoslavci u religiji i umetnosti vide Đavola. 1.500 din kod Zorana St.

            - SIORAN – Kupih ovo iz nihilističkog iživljavanja kod istog lihvara za 1.800 din.

            - Šveblinka
Mada me njene priče nisu impresionirale onoliko koliko su me preporuke navodile, ipak mi se javlja da to dovoljno vredi da ću joj dati šansu i sa novom knjigom. Tim pre što je koštala samo 500 din.


POKLONI:
- 1001 FILM sam dobio na poklon od „Filipa Višnjića“ zato što sam u više nastavaka davao svoje osvrte na naslove iz ove knjižurine – a znam da je krajnje vreme da se toj akciji, posle nekoliko godina pauze (!), opet vratim.

            - POGAN – kratki roman, kaže drugar: mračno, bolesno, kao za tebe. OK.

            - PAPIR BRZO GORI – Nikola Petrović – „znam“ čoveka kao jednog od lucidnijih učesnika foruma Znak Sagite, iz davnih dana kad se tamo okupljao pametan svet (onda se zvao „Kastor“). Neke od ovih priča čito sam u Skrobovim antologijama, i nisu bile loše. Izdao Treći trg.

            - KO MI TO ŠAPUĆE U SNOVIMA NA JAVI? – Filip Jarčov – bizaran spoj SF antiutopije i, nadam se, horora. Roman sa, kako izgleda (sudeći po plotu sa zadnje korice) sumnjivom rasističko-elitističkom ideologijom. Ali možda mi se samo tako čini...

             - LOCUS AMOENUS – iz serijala neugledno dizajniranih i štampanih „Prvih knjiga“ kod Matice Srpske, izdavača koji kao da se vodi principom „prvi mačići se u vodu bacaju“ jer ne znam kako drugačije da opišem njihov nehajan i jadan tretman mladih, debitujućih pisaca. Ovaj roman dobih na poklon od autora. Kaže da ima mračne, skorohororične elemente.

- PČELE već opisah u preporukama. Darivao mi Kontrast.

- KALVIN I HOBS – najbolji strip u istoriji čovečanstva (izdao Darkwood) uskoro će dobiti moj dugoodlagani hvalospev.