уторак, 16. јул 2013.

THE COUNTESS (2009)BESKRVNA GROFICA

Vizuelno bogat i umereno zanimljiv, ovaj film ipak je daleko od definitivnog o grofici Bathory

**(*)
3-

Scenario i režija: Julie Delpy
Uloge: Julie Delpy, William Hurt, Daniel Brühl, Anamaria Marinca
Žanr: Istorijska drama
Trajanje: 96 min
Proizvodnja: Francuska i Nemačka


Mađarska grofica Erzebet Bathory upamćena je kao "krvava grofica": navodno, u želji za večnom mladošću, kupala se u krvi siromašnih devica. Legenda o njoj ovekovečena je u nizu B-horor filmova iz ranih 1970-ih (Countess Dracula, Daughters of Darkness...) pa i u omnibusu Immoral Tales (1974) W. Borowczyka. 
            Zadugo zaboravljena, ova vlastelinka je u razmaku od par godina dobila čak dve ambiciozne biografije. Slavni slovački reditelj Juraj Jakubisko prošle godine je izbacio Bathory, najskuplji češki film ikada (20 miliona dolara), a sada je pred nama i Grofica u kojoj nam Julie Delpy (poznatija kao glumica), nudi feminističku vizuru na zloglasnu Mađaricu.
            Oba ova nova filma demitologizuju famu o "krvavoj grofici" prikazujući je kao žrtvu okolnosti: Jakubisko naglašava istorijske fakte, tj. činjenicu da je grofica bila suviše bogata (bogatija od kralja, koji je bio njen dužnik – a dug je zao drug!), i jer je, kao udovica, bila bez (muške) zaštite. To se vidi i u verziji Julie Delpy, ali ona naglasak stavlja na zločin protiv srca koji grofici poremeti um. Ona se u svojoj 39-oj godini zaljubi u 21-godišnjeg mladića (Daniel Brühl) ali ih mahinacije njegovog oca (William Heart) razdvoje. Zato grofica postane opsednuta svojim godinama i očuvanjem mladolikog tena kurom od krvavih kupki, što dovodi do osude (i zaplene imetka). 
            Nažalost, ovaj scenario nema ni približnu snagu da zameni mit, a arhetipsku priču o kletoj smrtnosti svodi na prilično staromodnu vežbu iz istorije, uz malo uklete romanse, a sa patologijom i fetišizmom te storije jedva dotaknutim. Drami nedostaje jači emotivni naboj, pa rastrzana između fakata i fikcije i ona sama ostaje anemična poput grofičinih žrtava. Julie Delpy je solidna (mada, previše obična) kao grofica, a znatno življu ulogu ostvaruje Anamaria Marinca (junakinja filma Četiri meseca, tri nedelje, dva dana), kao grofičina družbenica-"veštica".

            Originalno objavljeno na sajtu POPBOKS.