субота, 20. август 2022.

HOROR PLANOVI do kraja ove godine


Veliki Starac rođen je na današnji dan, 20. avgusta pre tačno 132 godine! U okviru proslave Lavkraftovog rođendana obznaniću nekoliko stvari na kojima radim i koje spremam, od kojih mnoge imaju veze upravo sa njim.

Zato, evo ih obznanjeni

 

HOROR PLANOVI do kraja ove godine, a i šire!

 

 

I. PRVO, ORFELIN.

Za ovogodišnji Sajam knjiga, u drugoj polovini oktobra, očekujte dve nove knjige u ediciji „Poetika strave“, koje izlaze tačno za Sajam, a za koje pretplatu raspisujemo oko 15. septembra.

- „Poetika strave“, knjiga 27:

SNOVITA POTRAGA ZA NEZNANIM KADATOM - H.F. Lavkraft

Pošto se Makondovo izdanje, na ćirilici, izdato pre pet godina, rasprodalo i više ga nema u prodaji, a pošto je namera Orfelina i mene da se sva relevantna Lavkraftova dela nađu pod istim izdavačkim kišobranom, i sa identičnim vizuelnim pečatom, i samojim direktnim učešćem (uredničko-prevodilačkim), ovaj roman i njemu pridružene priče, u mom prevodu, izdaćemo, u istom formatu kao i sve druge u „Poetici strave“, sa identičnim sadržajem (roman + 4 priče + Rečnik Zemalja sna + pogovor).

RASPRODATO

Jedino će vizuelni dizajn biti ujednačen sa edicijom, što znači da će potpuno nove ilustracije, za koricu kao i unutra, uraditi naš dežurni Lavkraftovac, Ivica Stevanović.

 

- „Poetika strave“, knjiga 28:

ŽUTI ZNAK – Robert V. Čejmbers

Ova zbirka sastoji se od ukupno šest Čejmbersovih horor priča, od kojih se pet nalazi prvi put u srpskom prevodu, dok samo jednu, naslovnu, imate u već postojećem srpskom izdanju KRALJ U ŽUTOM.

Kao što ćete uskoro moći da se uverite, slava zbirke KRALJ U ŽUTOM počiva na samo četiri horor priče u njoj (ako ste je čitali, onda znate da pet od tih deset priča nema nikakve veze s hororom, a jedna bizarna ludorija nije baš horor, ali nije baš sasvim ni da nije, na neki svoj otkačeni antiutopijski način). Za razliku od te knjige, ŽUTI ZNAK se sastoji isključivo od horor priča, u mom strogom izboru: one su manje izvikane, manje poznate (mada, jedna od njih je nadahnula ni manje ni više nego Lavkraftovu „Senku nad Insmutom“!), a vrlo su vredne, sasvim na nivou one četiri hororične u KRALJU. Jedino sam naslovnu priču ponovio (mada, u novom prevodu), jer je ona naprosto nezaobilazna kad se govori o Čejmbersu i jedna je od najboljih horor priča svih vremena.

 

Sledeće dve knjige iz ove edicije biće

29. TAJNI SAPUTNIK i druge mračne priče – Džozef Konrad

30. KRSTARENJE SENKI – Žan Re (zbirka priča)

Njih treba očekivati početkom 2023.

 

II. MOJE PISANJE.

Tokom jeseni i zime bi trebalo da završim

1) moj roman ZADUŠNICE. Veći deo, bar 4/5, već je napisan, ali sam zbog niza drugih obaveza morao da ga ostavim po strani; to što je odležao i što se ne žuri s pisanjem može samo da mu koristi.

2) drugu zbirku priča, RASTAKANJE, koju čine moje uslovno rečeno lavkraftovske priče. Ima tu svašta da se rediguje, dopisuje u postojeće priče, a možda napišem i bar jednu novu tokom zime, videćemo još.

Obe ove knjige planiram da izdam u prvoj polovini 2023. godine, odnosno pre leta, i to zajedno, tj. odjednom, u istom cugu.

 

III. DRUGE KNJIGE

Intenzivno ovih dana i nedelja radim na prevodu kapitalne studije o američkom filmu 1970-ih i 1980-ih, HOLIVUD OD VIJETNAMA DO REGANA, I DALJE, Robina Vuda.

Knjiga je poprilična (500 strana) a ja imam i niz drugih obaveza (vidi gore; vidi dole) pa je teško reći kad ću završiti prevod. Dosad sam uradio negde oko trećine. Trebalo bi da bude gotov do oktobra, ali nije realno očekivati knjigu za Sajam u Beogradu. Ako izdavač NKC bude ažuran i voljan, knjiga može biti gotova do kraja ove godine.

 

IV. DRUGO PISANJE

I dalje intenzivno pišem za RUE MORGUE magazin.

Baš ovih dana čitam zbirku mestimično vrlo lavkraftovskih priča THE AUTOPSY: BEST WEIRD STORIES OF MICHAEL SHEA o kojoj ću pisati prikaz. Inače, prema naslovnoj (odličnoj!!!) priči urađena je adaptacija u Del Torovom serijalu CABINET OF CURIOSITIES koji pred narod izlazi uoči Noći veštica.

Pre neki dan sam Ru Morgu poslao prikaz izuzetne zbirke mađarskog autora, THE BLACK MAYBE by Attila Veres, upravo izašle u engleskom prevodu, koju vam najvrelije preporučujem: prve dve priče u njoj su čista genijalnost, a ima odličnih stvari i nadalje, kroz čitavu zbirku.

Takođe, za njih pišem članak o spektakularnoj knjizi CLIVE BARKER'S DARK WORLDS koju bi svaki štovalac Barkera morao sebi da nabavi. Nije jeftina, ali – stvarno je Barker-Biblija!

 

Za časopis VASTARIEN pišem detaljan, esejistički prikaz knjižurine WHAT THE DAEMON SAID: ESSAYS ON HORROR FICTION, FILM, AND PHILOSOPHY by Matt Cardin: to su njegovi sabrani eseji na najrazličitije mračnjačke teme (skoro 100 strana je posvećeno samo raznim aspektima Ligotija).

 

I dalje pišem za VESELI ČETVRTAK: moje eseje o starijim epizodama DILANA DOGA čitaćete i u novim izdanja edicije DILAN DOG KNJIGA.

Pored toga, pisao sam opet i o Zagoru – tačnije, o epizodi INDIJANSKI CIRKUS, koja izlazi uskoro u spec. izdanju sa KOLOR stripovima o Zagoru. U tom izdanju je i ona legendarna horor epizoda sa zombi-gusarima – o njoj je esej napisao Aca Radivojević.

 

V. JAVNI NASTUPI I AKTIVNOSTI

Ne znam još da li ću i koliko biti aktivan ove jeseni sa promocijama mojih knjiga: iako imam novu zbirku DIVLJA KAPELA, a ni roman PROKLETIJE nisam baš preterano promovisao prošle godine (zbog korone), od bavljenja gorenavedenim stvarima nisam stigao da se bavim ugovaranjem gostovanja i putovanja.

Ali zato imam da najavim dve spektakularno važne i vredne aktivnosti.

 

1) THE RISE OF POP PESSIMISM AND ITS IMPLICATIONS

            Ovo je naslov konferencije koja će se održati u Transilvaniji, u gradu Turda, 4. septembra. Imam čast da na ovom skupu, koji okuplja zaista prvu ligu akademika sa London School of Economics i drugih prestižnih mesta, uživo izlažem rad pod naslovom:

Horror’s Bitter Pill: Pessimism in Lovecraft and Ligotti.

            Provešću nekoliko dana tamo pa se nadam da ću i obići neka jezovita transilvanijska mesta. Detaljnije o ovome uskoro.

 

            2) SAVREMENE TENDENCIJE U AMERIČKOM HOROR FILMU

U novembru 2022. godine, u okviru jednog dešavanja u Beogradu, predviđena je konferencija na temu Savremene tendencije u američkom horor filmu. Nju osmišljavam, organizujem i sprovodim ja (pod kišobranom izvesnih institucija koje ću naknadno obznaniti, sad je još rano). Ubrzo nakon završetka konferencije ovi eseji biće objavljeni u dvojezičnom zborniku (na srpskom i engleskom), početkom 2023. g. Detaljnije o ovome kad se primakne termin.

 


Eto, kao što vidite, ne sedim skrštenih ruku.

Zbog svega toga što nabrojah gore (a i drugih stvari, koje ili nisu za otkrivanje sada, ili nisu od interesa za čitaoce bloga) donekle trpi moje gledanje filmova i serija i blogovanje o njima, ali kao što ja to uvek ponekad kažem, FIRST THINGS FIRST!

Pratite ovo mesto i znaćete na vreme sve što u životu, a i šire, treba znati.