уторак, 5. март 2013.

PRIČA IZGUBLJENE DUŠE – Dinko Tucaković


             U znak sećanja na nedavno iznenada preminulog Dinka Tucakovića, evo jednog ekskluzivnog priloga za još bolje upoznavanje ovog čoveka. Ovo što sledi je, takođe, novi prilog za osvetljavanje jednog opskurnog momenta u istoriji srpskog horora i fantastike na filmu.
            Naime, već sam ovde na blogu pisao o Dinkovom kratkom gothic filmu BERNISA, JAČA OD SMRTI, i napomenuo da je on prvobitno bio planiran ne kao kratki film, nego kao jedna od četiri epizode u dugometražnom omnibusu horor provenijencije. Avaj, bilo je to tik pred rat, propast zemlje, sankcije itd. pa su horori sasvim banalne vrste ugušili ovaj projekat, i na kraju od njega ostade snimljena samo ta jedna epizoda.
            Scenario za to delo napisao je Saša Radojević, koji je u to vreme (kraj 1980-ih i početak 1990-ih) još uvek naginjao žanru: podsećam na njegovu knjižicu (tačnije, esej u formi knjige) MIT O FRANKENŠTAJNU (Muzej Kinoteke, Beograd, 1991; 56 strana; urednik: Dinko Tucaković). U isto to vreme pisao je mini-esej o Džordžu Romeru za RITAM (u vreme kada je MONKEY SHINES igrao na FEST-u), a potpisao je i esej o ovom horor reditelju u SVETLU U TAMI (1991). Saša je bio poklonik žanr filma (u Ritmu je bio pretežno zadužen da pokriva porno filmove na tadašnjem repertoaru), pa je ovaj planirani omaž gotiku Rodžera Kormana bio u duhu tadašnjih njegovih stremljenja. Nažalost, kasnije se okrenuo pravljenju skoro negledljivih artsy filmova (POLJUPCI, itd) a u blizini horor žanra više nije bio viđen.
            Malo se zna o planiranom horor omnibusu koji je trebalo da se zove PRIČA IZGUBLJENE DUŠE. Stoga, u okviru omaža Dinku i kao nastavak aktivnosti začetih mojom knjigom U BRDIMA, HORORI: SRPSKI FILM STRAVE, evo jednog Dinkovog intervjua iz 1994. godine u kome on kazuje nekoliko zanimljivih fakata o tom, u to vreme još uvek planiranom filmu, kao i o drugim stvarima vezanim za svoje filmske aktivnosti.
            Zahvaljujem Dejanu Dabiću, autoru donjeg intervjua, koji je priložio taj članak ekskluzivno za ovaj blog.
            Ako poželite da ga citirate, evo kako:
Dinko Tucaković, "Priča izgubljene duše", Narodne novine, Niš, 19.11.1994. 
            Za lakše čitanje teksta, najbolje je ovaj jpg sačuvati, pa otvoriti u kakvom programu za tu vrstu fajlova.