субота, 18. април 2015.

TEETH (2007)


**
2


Evo još jednog za na đubrište! Još jedan neopravdano hajpovan srednjak za prave horor fanove na kojega, inače, otkidaju oni toliko gladni "novog" da će se obradovati i podgrejanom govnu, samo ako ga neko prelije šarenim prezlama.

Ovaj limp dick od filma je suviše mlitav da bi zaista ujedao kako treba. Božanstveni koncept o zubatoj pici (lat. vagina dentata) protraćen je u mediokritetskoj egzekuciji na prvu loptu. Naime, SVE je ovde na prvu loptu – zaplet koji bi bolje pristajao nekoj Tromi ovde se pokušava tretirati s ozbiljnošću (!), ali nedosledno, tako da likovi ipak JESU karikature i stereotipovi nesposobni da proizvedu DRAMU, a opet previše su mrtvosani i sterilni da bi bili komični.
Ton ZUBIĆA je totalno promašen, u stalnim oscilacijama između neubedljivo nezasnovanih likova i situacija i povremenih klinačkih (trominskih!) fazona. Neki od primera potonjih: na TV se neprestano prikazuju 'vaginalni' horori (džinovske škorpije, meduze, gorgone i sl.), u školi se baš tih dana uče penisi i vagine (potonje su, u filmu, fundamentalisti naredili da se prelepe sjajnim papirom u udžbenicima – ali nije jasno zašto onda to isto čini i film, koji GLAVNU JUNAKINJU FILMA – ZUBATU VAGINU – NIJEDNOM NE PRIKAŽE, nego je stalno skriva negde offscreen!?).
Ako već junakinju, zbog imbecilnih puritanskih (ili ekonomsko-kalkulantskih) nagona ne smeš da prikažeš, onda je neoprostivo da ti ukras oko glavne junakinje bude takođe prilično mlaka i neupečatljiva 'glumica' – niti je dovoljno realistična da bude tragična (kao Keri) niti je dovoljno preterana da bude komična (kao u nekom Henenloterovom filmu) već je, prosto, bezukusna, nikakva i kao karakter i kao pojava. Tokom filma ona doživljava transformaciju od nevinog ružnog pačeta u kurolomnu gorgonu, ali to glumački uopšte nije prikazano. Kako je samo velika Kamila Kiton (ona koja PLJUJE NA TVOJ GROB) u svojoj velikoj kastratornoj ulozi u poređenju s ovom čije ni ime ne upamtih.
Scenario se ne trudi da nam pruži ni junakinjin bekgraund (iako ima krajnje bizarno nedorečenu familiju i odnose u njoj koji traže objašnjenje!) ni religijsko-vaspitno zaleđe koje je pretvara u propovedačicu 'no sex til marriage' (jer taj kružok deluje kao nekakva sekta, šta li, ali sve se to 'podrazumeva' i potpuno je nejasno ko su ti ljudi!) dok je njen brat (polubrat?) istovremeno – tetovirani hevimetalac i pre-braka-jebac! A majka boluje od neimenovane bolesti i nestaje NIKUDA na pola filma, a sve vreme odmah iza kuće dime se nuklearni reaktori (aha! znači to izaziva vaginalne zubiće!?) a gomila stvari koja se izdešava nakon prvog coitus interruptus decapitatusa nema blage veze ni s kakvom logikom, dramaturgijom, saspensom, bilo čime.
Neki dobar reditelj bi iz scena vaginalne kastracije izmuzao maximum, ali ovaj ovde nije me nijednom naterao da prekrstim noge ili naježim se. Čak i KILLER CONDOM bio je efikasniji u tome!
Ako nešto mrzim to je proizvoljnost, a ZUBIĆI su potpuno proizvoljni i bez ikakvog smislenog osećaja za pravac (eng. sense of direction) – i zaista, sve kako ide prema kraju, uključujući i poslednju scenu, srozava ovo na jedan banalan, glup, dosadan, loše režiran film koji se sav iscrpljuje u svom gimmick-predlošku, od koga ništa naročito ne uradi. Stvarno šteta.