среда, 3. јануар 2024.

ZADUŠNICE u širem izboru za Ninovu nagradu!


Lepe vesti za početak ove godine: upravo je obznanjena lista naslova koji su ušli u širi izbor kandidata za Ninovu nagradu za najbolji roman godine na srpskom jeziku, i moje ZADUŠNICE su među njima.

Članovi NIN-ovog žirija kritike,Tamara Mitrović, Violeta Stojmenović, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, načinili su prvu selekciju. Od ukupno 188 romana primljenih na konkurs, odabrano je 38 koji ulaze u širi izbor.

Među odabranima ima nekoliko predstavnika žanra: jedan triler (Oto Oltvanji: POLJE MEDUZA, Laguna) i čak dva horora: Marko Pišev: TAJNI SVAT (Orfelin izdavaštvo) i Dejan Ognjanović: ZADUŠNICE (Autorsko izdanje i štamparija „Sven“). Pošto sam urednik Piševljeve knjige, u izvesnom smislu na listi sam dvaput! Eto, nije se džaba radilo šta se prošle godine na tekstovima raznim radilo…

Ja ne pamtim da se ikada u širem izboru za Nina našlo više od jednog horor romana, pa zato vredi naglasiti i ovaj presedan! Čak dva horora, i te kakva!

Ceo spisak, sa svih 38 odabranih romana, imate OVDE.

 

Inače, u svojim prednovogodišnjim osvrtima na prošlogodišnju produkciju romana na srpskom, članovi Ninovog žirija već su se u povoljnom tonu osvrtali na ZADUŠNICE. Od pet članova žirija, oglasilo se do sada troje, i sve troje pohvalilo je moj roman.

 

1) Predsednik žirija, Goran Korunović: „Između istorije i intime“

 

„Ne bi trebalo prenebregnuti nekoliko ovogodišnjih dobrih primera žanrovske književnosti: triler Polje meduza čiji je autor Oto Oltvanji, kao i roman horor predznaka, Zadušnice Dejana Ognjanovića. U oba slučaja reč je o precizno izvedenim ostvarenjima koja diskretno nastoje da pruže nešto širu sliku društva/sveta od predviđene žanrovske matrice.“

Ceo tekst je OVDE

 

            2) Žarka Svirčev: „Isto to, samo malo drukčije“

 

„Odmah odustajem od izdvajanja tendencija, ali ne i od poopštavanja pojedinih čitalačkih utisaka do nivoa izrazito opažljivih i vrednih pomena pojava. Tako je, recimo, ove godine na zanimljiv način iskorišćen potencijal horor žanra – klasični obrasci zombi narativa se ispostavljaju kao živopisan modus kritike različitih društvenih fenomena savremene Srbije (vid. Dejan Ognjanović Zadušnice).“

            Ceo tekst je OVDE

 

            3) Milena Đorđijević:  „Povratak devedesetih“

„Doprinosi u domenu žanrovske literature očituju se u meri u kojoj se prevazilaze njeni okviri, ograničenja i stereotipi poput horor satira (Zadušnice Dejana Ognjanovića) ili detektivskih romana (Skupljači slučajeva Laure Barne).“

Ceo tekst je OVDE

 

Uzgred, što se tiče mog dosadašnjeg skora sa Ninom, to izgleda ovako.

1) NAŽIVO, 2003 (Prosveta, Niš). Ništa. Izdavač, niška Prosveta, tvrdi da je žiriju dostavio primerke, ali ja sam te zime bio u USA, zezao se oko Nove Godine i do pola januara u Severnoj Karolini, i apsolutno mi se fućkalo za sve drugo, pa i Nina. Ali verovatno roman nije ušao ni u najširi izbor. Niko mi ništa nije javio, a ja nisam ni pitao.

 

2) ZAVODNIK, 2014 (samizdat). Ušao u širi izbor (top-30), ali ni makac zatim.

3) PROKLETIJE, 2021 (samizdat). Nije ušao čak ni u najširi izbor od 40-ak naslova!

 

Da li će ZADUŠNICE biti bolje sreće, ili će ostati na ovome (top-38)? Videćemo u narednim nedeljama!  

 

U NIN-u od 11. januara objaviće uži izbor, s kratkim prikazima romana.

Najuži krug i razgovore s finalistima objaviće sedam dana posle toga, a članovi žirija – Tamara Mitrović, Violeta Stojmenović, Žarka Svirčev, Milena Đorđijević i Goran Korunović (predsednik) – saopštiće ime dobitnice ili dobitnika NIN-ove nagrade 29. januara 2024, oko podneva. To je 7 dana posle Piševljevog rođendana, odnosno jedan dan uoči mog…

Svi vi koji sebi i svojim najmilijima još niste nabavili ZADUŠNICE, to i dalje možete učiniti na jedan od ova dva načina:

1) pišite meni na mejl dogstar666 at yahoo dot com – cena je 1000 din + ptt (200 din). Kad se javite, daću vam broj žiro računa a vi meni adresu, i to je to.

Nišlije koje ne mrzi da se šetaju do Niške Banje, mogu je dobiti i na ruke, uz prethodni dogovor. Pišite!

2) Jedan manji broj ZADUŠNICA od decembra se nalazi u DARKWOODovim striparnicama, pa je možete i tamo kupiti. Mislim da je cena 1.200 din kod njih.

TAJNOG SVATA, naravno, naručujte direktno kod Orfelina!

KAFKA APPROVES!

 P.S. Divne fotke kojima ilustrujem ovaj post načinio je Nemanja Mijailović, prijatelj knjige ZADUŠNICE (a i PROKLETIJA, pre toga), na jednom starom praškom groblju. Hvala mu i na ovom vidu podrške, kao i svima vama koji ste moju knjigu kupili, čitali, hvalili, ili koji ćete to tek činiti.