четвртак, 9. фебруар 2012.

BOB Živković: SF i HOROR radovi

 
           Magazin ALEF (R.I.P.) bio je posvećen pretežno SF pričama, ali sa mestimičnim uplivima fantazije, pa čak i horora, što je tipično za urednika Bobana Kneževića, a nije nimalo tipično za druge zadrte (neko bi, s pravom, upotrebio i strožu kvalifikaciju) urednike časopisa i knjiških edicija, koji su protežirali samo, jedino, militantno i isključivo tzv. "tvrdi" SF, sa vanzemaljcima, svemirskim brodovima, laserima i robotima. Zato nikada nisam kupovao SIRIUS, PILOT i sl. ali jesam, od prvog broja – ALEF.
           Jedan od glavnih razloga što sam kupovao taj magazin bili su filmski rivjui koje je pisao najznačajniji (beogradizovani) Piroćanac koji je ikada svoje ruke stavio u službu horora: Dobrosav Bob Živković. Njegove pisane radove ću ovde takođe predstaviti uskoro.  
Pored njih, Bob je bio zaslužan i za nadahnut vizuelni ugođaj unutrašnjosti – odnosno za originalne ilustracije priča. Nažalost, magazin je pokrenut pred sam kraj tadašnje SFRJ, i izlazio je 1987-1991, dok ga kriza i ludilo nisu pojeli kao i toliko toga dobrog što je u to vreme pokušavalo da se koprca. Od ukupno 26 brojeva, Bob je svojim delima ukrasio samo prvih desetak – u narednima je bilo jeftinije "pozajmiti" tuđe (inostrane) crteže, najčešće bez primetne veze sa samom pričom, nego plaćati originalnog (u svakom smislu) ilustratora.
Otprilike u to vreme Bob je izlazio iz senke Bobana i njegovih malotiražnih, maloplaćenih, žanrovskih, geto izdanja, i postajao je sve poznatiji i traženiji, pa mu se verovatno više nije ni isplatilo da za siću, i uz mnogo gnjavaže, radi ono što voli, kad mnogo unosnije može da crta – neke druge stvari po kojima ga široke mase danas bolje poznaju.
Za one koji ga znaju samo po mejnstrim radovima, evo dela njegove biografije koji se tiče njegovih fanta-horor doprinosa:
His illustrations were published on the covers of novels in editions Znak Sagite, Science Fiction and Fantasy Almanac Monolith and magazine Aleph. Three times he won Lazar Komarčić Award, the greatest Serbian award for working in the Sci-Fi field, for the best illustration– 1985, 1986 and 1988. The same year, 1988, he received a Diploma of Science Fiction Society Sfera (Povelja društva za znanstvenu fantastiku Sfera) from Zagreb, Croatia. During his career he has illustrated more than fifty novels and short story collections of the most popular writers of Science Fiction and Fantasy and his illustrations are often considered to be the most significant factor in popularizing certain authors in Serbia. As a Sci-Fi illustrator, he is best known for his majestic work on Tolkien’s Lord of the Rings novels, as well as his illustrations of Stephen King’s and Clive Barker’s novels, Roger Zelazny’s and many others.
Što se mene tiče, među srpskim ilustratorima koji su se bavili (pored ostalog) hororom, on nema premca niti prave konkurencije. Ljubitelje horora zauvek je zadužio izvanrednim koricama za prvo kolo edicije "Košmar" Gorana Skrobonje (PREŽIVEO, KABAL i naročito, posebno, izvanredna korica za Kingovo TO - naslovna u ovom postu). 
Takođe vredi istaći naslovne strane za KNJIGE KRVI 4-5-6. Nažalost, iz nekih vrlo glupih razloga, prva tri toma objavljena su sa nakaznim inostranim ilustracijama uokvirenim odurnom, elementarnom drečavom plavom bojom! Srećom, naredna tri su bar donekle iskupila taj nečuveni promašaj.
 Naravno, baš on je uradio i legendarnu morbidnu koricu prevratničke zbirke priča HOROR (Lavkraft * King * Barker) sa zombi devojčicom i njenim raščupanim medom... Za Barkera kao i za HOROR takođe je zaslužan pionir promovisanja ovog žanra u SFRJ/Srbiji, Boban Knežević.
Najzad, ali ne najmanje važno - mogu reći da sam počastvovan time da je Bob ilustrovao i jednu moju priču – "Nemrtvi", objavljenu u "Politikinom Zabavniku". Evo te vrlo fine sličice:
Njegove ilustracije za ALEF odlikuju se nadahnutim kompozicijama, efektnim kontrastima crnih i belih površina, hororičnošću čak i tamo gde je žanr priče "tvrdi" SF, kao i povremenom smelom (homo)erotikom. Uostalom, nema potrebe za mnogo priče kad slike govore više od reči. Evo, ekskluzivno ovde na blogu, mog izbora od 20-ak najboljih Bobovih radova za ALEF, pa – uživajte!