субота, 17. март 2012.

OKULTNA REVIJA


            Izvesnim okultnim putevima do mene je došao prvi broj OKULTNE REVIJE – fajl u PDF-u koji nije izvorno okačen ni na kakav sajt ili blog, nego se rastura alternativnim putevima.
            U pitanju je vrlo obimno izdanje – punih 220 strana teksta i ilustracija, mahom u boji! Sadržaj je šarenolik, i pokriva širok raspon tema, mada je najveći broj vezan za neo-veštičarstvo (Wicca) i neo-paganizam. O kvalitetu tekstova za sada ne mogu da sudim jer velika je to masa i treba to iščitati, ali preleteo sam preko toga onoliko pažljivo da procenim da ovde ima sasvim dovoljno inspirativnih materijala, pa zato sve to zaslužuje da se obznani i plasira preko ovog bloga.
            Prvi broj nema izdvojen SADRŽAJ, a bukmarkovi su sporadični i nekonzistentni (tj. pokrivaju samo manji deo celog sadržaja), što ga čini prilično nepreglednim; valjda da su mislili da će neko krenuti da ovo čita od korice do korice, kao roman. Zato sam dole izdvojio samo jedan IZBOR onoga što ima u ovom broju – delom po svojim preferencama, delom kao reprezentativne tekstove za preovlađujuće tendencije ovog entuzijastičkog rada. Evo šta se, između ostalog, može naći u prvom broju OKULTNE REVIJE:
- Koji faktori utiču na vreme potrebno čaroliji da počne delovati?
- Vudu
            - Magija sveća
            - Magija haosa i Kenet Grant
- Vidovito istraživanje enohijanskih etira
- Seksualna simbolika alhemijskih procesa
- Ritual otvaranja kula stražara
- Energetska žarišta
- O vezi francuskih gnostika i tajnih inicijacijskih redova
- Seks, rakete i prizivanje Đavola (Džek Parsons)
- Ofidijanska struja
- Škola lucidnog sanjanja
- Veštičji rituali
- The Fellowship of Isis
- Preporuke za nekoliko "paganskih" filmova
- Inkubus Sukkubus intervju
- Rok muzika i Satanizam
- Bogovi seksualne magije: lavkraftovski kultovi (str. 160!)
- Prvi internacionalni samit veštica i magova (navodno se dešava u Beogradu as we speak, ovog vikenda!)
+ Prikazi knjiga, DVD-a, CD-a, sajtova i blogova...

            Na samom kraju ovog izdanja, među linkovima ka zanimljivim sajtovima i blogovima, nalazi se i sočna preporuka za THE CULT OF GHOUL, što je samo još jedna potvrda da je ovaj blog odavno postao sila s kojom se mora računati, ne samo u žanrovskom getu (horor), niti samo među filmofilima, knjigofilima, nego i među ezotericima raznih sorti...
            Ako vas je sve ovo zainteresovalo, kompletan prvi broj možete skinuti sa ovog linka: OKULTNA REVIJA. Kao i obično, Ghoul časti, razotkriva, prosvetljuje, retka uzdarja deli...