субота, 18. фебруар 2017.

PROLETTER: BOŽIJA VOLJA itd


            Želim da vam skrenem pažnju na nekoliko stvari: prva je da je nedavno pokrenut odličan regionalni web-magazin PROLETTER, sa adresom domena u Crnoj Gori, i sa saradnicima iz ex-Yu republika. Ima tu raznih tekstova vrednih pažnje, a ja bih vam, za početak, preporučio tri. 
Jedan je beskompromisno, strogo-ali-pravedno zakopavanje pod zemlju ovogodišnjeg romana koji je dobio NINOvu nagradu, u kojem možete uživati OVDE. Pomenuti roman nisam čitao jer sam bio zgrožen i zabezeknut samo privjuom na Laguninom sajtu, ali evo ko je primio metak za nas, i to iskustvo bolno ubedljivo opisao.
            Drugi tekst na koji vam skrećem pažnju je, sasvim slučajno, od istog autora – Ivana Velisavljevića – ali na sasvim drugu, jednako zanimljivu i vrednu, ovog puta filmsku temu: 30 NAJVAŽNIJIH FILMOVA O JUGOSLAVIJI. Koji su to? Piše OVDE!
            Najzad, i najbliskije tematici i sadržaju ovog bloga, skrećem vam pažnju na izuzetan, pronicljiv, pametan i stručan kritički osvrt na knjigu koju smo nedavno objavili u Orfelinu – Božija volja Đorđa Kadijevića. Tekst je napisao Momčilo Žunić, autor vama poznat po takođe pronicljivom i preciznom prikazu mog Zavodnika, kojeg se možete prisetiti OVDE.
            Žunićeva kratka studija o Kadijinoj knjizi nalazi se OVDE.


            Eto, toliko za početak, pa ako vam se ovi tekstovi svide, slobodno listajte PROLETTER i čitajte dalje šta vam srcu drago.