четвртак, 29. децембар 2011.

Filmski program za Novu godinu

            Kad sam bio klinac, nije bilo interneta. Nije bilo Divxa niti DVDa. Državna TV je imala samo dva programa, a lokalni još nisu postojali. Čemer. Zavisiš od toga šta je Rale Zelenović uspeo da kupi od "hitova" tokom te godine, ali ne IZ te godine. Ne. Uglavnom neki mjuzikli i romanse iz praistorije, uz poneku komendiju ili akciju, ali pre će biti vestern. U poznijem mi tinejdžerskom dobu već se mogao očekivati i poneki SF ili nešto srcu mi bliže (ali svakako ništa hororično). Sećam se da sam kao kreten ustajao rano ujutro u sredu pred Novu godinu kako bih što pre kupio TV Novosti i u njima saznao koji će filmovi biti prikazani za praznike. (TV Novosti zato što su izlazile prve od svih tih sa programom; TV Revija je izlazila četvrtkom, a dnevne novine su nedeljni TV program davale tek u petak.)
            Danas, zahvaljujući razvoju tehnologije, a pre svega čudu zvanom internet (aleluja!), nijedan filmoljub više nikad ne mora da zavisi od kojekakvih Zelenovića i njinih naslednika: po principu "Sam svoj Di-Džej/Film-Džej" sada samo od vašeg (ne)ukusa i (ne)obaveštenosti zavisi šta ćete od filmova gledati, jer beskrajno je blago tu, "na izvolte", jedan klik udaljeno. Ali, treba znati...
            ...Anyway, evo nekoliko prigodnih filmova koje sam sebi spremio za praznične blagdane. Pošto su to dani kada se obilato ždere i šljoka, a mozak je anemičan jer je većina krvi u stomaku gde se teška prasetina vari, odabrao sam filmove koji nisu naročito zahtevni, duboki, intelektualni, sumorni, egzistencijalni, metafizički, čemerni, hororični – nego, naprotiv, samo one koji su lepršavi, lagani, šareni, stalnomrdajući, nimalo-nesmarajući, vickasti, akcioni, život-afirmišući, eskapistički, te stoga prikladni vulgarnom optimizmu kojim, usred ovog beznađa, prigodno moramo da zračimo na početku apokaliptične godine – or else!!!
            Premijere koje čuvam za dane oko Nove Godine:

RA.ONE

Ovo deluje kao SAVRŠENI novogodišnji film: traje skoro 3 sata, savršeno je praznoglav i besmislen, ima mnogo akcije, vizuelnih efekata, glupih fazona, treša, a na svakih 20-ak minuta Indusi naprasno padaju u igranje i pevanje kroz raskošne muzičke tačke!
Ko do sada nije overio indijski megaspektakl ENDHIRAN, koji sam ovde već hvalio, sad je prava prilika!

BORROWER ARRIETTY

            Ako hoćete nešto šareno, lepršavo, slatko i ljupko, a da ne bude otužno i razblaženo i bljutavo, onda ovaj novi crtić Mijazakijevih učenika, u sličnom duhu, deluje kao mudar izbor.

            14 BLADES

            Jebeš Novu Godinu koja prođe bez dobre tabačine! Od gomile kineskih kung-fu ekstravaganci izbačenih u skorije vreme, ovaj mi deluje najgledljivije i mojoj duši najbliže.
            Takođe, ko do sada nije overio superspektakl DETECTIVE DEE AND THE PHANTOM FLAME, sad je trenutak!

            SHOWDOWN

            Iz istog žanra (kung-fu makljaže i mačevanja), ali u korejskoj produkciji, dolazi i THE SHOWDOWN, kome ću takođe pružiti šansu da me zabavi.

            WE ARE THE NIGHT [WIR SIND DIE NACHT]

            Ko ni NG praznike ne može bez privida horora, evo jednog praznoglavog šareniša švapske proizvodnje sa šik vampiricama koji bi mogao dobro da legne uz prasetinu.

            MORE BRAINS: A RETURN TO THE LIVING DEAD

            Veoma opširan i detaljan dokumentarac o jednom od najzabavnijih i najduhovitijih horora svih vremena: A RETURN OF THE LIVING DEAD – koji je, i sam po sebi, više nego prikladan i zgodan za gledanje u ovom kontekstu, i javlja mi se da ću i njega da repriziram ovih dana.

            A za slučaj da se premijere pokažu nezadovoljavajućim, tu su uvek sigurne i pouzdane – reprize!

GREMLINS 2

            Prošle godine sam reprizirao ionako češće gledani prvi deo, dok sam dvojku, sramotno, gledao samo dva puta, oba u prošlom milenijumu, pa je ovo zgodna prilika da ga se podsetim. Pamtim ga kao još luđeg i dinamičnijeg i crtanofilmskijeg od originala. A tu je i Kristofer Li, glumac nekima poznat po tome što se rukovao sa mnom letos, pa eto...

TOTAL RECALL

            Nova Godina bez Verhovena i/ili Švarcenegera kao i da nije došla, pa zato... eto alibija da se prisetim ovog ne tako skoro gledanog SF-akcijaša. A imam još jedan skriveni povod za ovu reprizu, koji ću vam otkriti uskoro.

ALIEN

            Prigodom dočeka 2012-te, u kojoj ne postoji ozbiljniji kandidat za titulu horor filma godine (a možda i šire od toga!) nego što je to prikvel, PROMETHEUS, mogao bih osvežiti sećanje na ovaj monster-klasik, koji sam poslednji put gledao još 2004. kada sam kupio specijal DVD kolekciju sa 9 diskova krcatih dodacima i čudima.

MELANCHOLIA

            Iz pijeteta prema fon Triru, pre nego što skockam svoju godišnju nehoror listu, proveriću još jednom svoju primarnu i prilično čvrstu impresiju, da se radi o velikom blefu, a ne o velikom filmu.

DRIVE

Iz pijeteta prema Refnu, pre nego što skockam svoju godišnju nehoror listu, proveriću još jednom svoju primarnu i prilično čvrstu impresiju, da se radi o ispraznom, površnom i uninvolving pokušaju omaža filmovima koje ipak nije uspeo da dosegne.

THE WOMAN

Za zabavu sebe i čitalaca bloga, podvrgnuću se još jednom ovoj gomili smrdljivog ženskošovinističkog đubreta koja se, inače, nalazi u vrhu mnogih godišnjih lista najboljih horora (!) – samo i jedino kako bih mogao da je detaljnije i slađe izgazim jednom za svagda.

***
Za kraj, shvativši da nema dovoljno komedija na gornjoj listi, evo jedne preporuke za film koji sam odgledao još pre više meseci, a ne stigoh da ga pohvalim na blogu. Verujte na reč da se radi o najboljoj komediji godine: danski KLOVN (3+) 
– vrlo crn, vrlo smešan, vrlo živ, i skoro nimalo uvredljiv za mozak!

Eto, toliko od mene ovim povodom. Uživajte!