недеља, 10. март 2024.

AGELAST podkast: Dejan Ognjanović o HORORU!


 
„Agelast“ podkast je projekat Galeba Nikačevića. Radi se o jednom od najgledanijih podkasta u Srbiji – zapravo je u samom samcitom vrhu, ako se odatle izbace kojekakve Bake, Prasići i slična menažerija, a ostave samo pristojni.

            „Agelast“ je podkast koji ne pokriva uski krug tema ili žanrova: jedne nedelje može biti o ekonomiji, sledeće o stanju na Bliskom Istoku, pa onda neki profesor o obrazovanju, pa Olja Bećković, pa ekstremni sportisti, ronioci, speleolozi, pa Marčelo, pa experti o Rio Tintu, pa stripadžije… A sa svima njima Galeb razgovara živahno, srdačno, sočno, duhovito, lucidno i odlično pripremljeno…

Ukratko, ako bi trebalo da formulišem jedan kišobran koji objedinjuje sve te raznorodne goste, mogao bih reći da su svi oni dobro poznati i ostvareni u svojim „disciplinama“, da su najbolji ili među najboljima, da su među najpozvanijima i najkompetentnijima da o svojoj temi pričaju. 

U prethodnim godinama Galeb je ugostio niz ljudi vrednih slušanja, a neki od njih su po tome šta rade vrlo bliski tematici ovog bloga, pa vam stoga pre svega i iznad svega preporučujem, ako su vam dosad promakle, epizode u kojima su gostovali Aca SRPSKI FILM Radivojević, Danilo SRPSKI VAMPIRI Trbojević, Bob MONOLIT Živković, Igor TEXAS KID Kordej… Sve ih imate na Jutjubu.

A sada sam se ovoj vrloj družini i ja pridružio. Nedavno smo, tokom mog boravka u Beogradu, na FEST-u, usnimili moje gostovanje, i ta epizoda sada je javno dostupna za gledanje, pod naslovom „Horor: Od gotskih romana 18. veka do savremenih bestselera | Dejan Ognjanović“.

Zvanična najava kaže:

Naš novi gost je Dejan Ognjanović, književnik, književni kritičar i filmski kritičar, urednik, prevodilac i esejista. Verovatno najveći stručnjak za horor u našoj zemlji, ali i jedan od vodećih stručnjaka za ovaj žanr i u međunarodnoj zajednici.

„Prvi je u Srbiji i u regionu odbranio doktorsku disertaciju u celosti posvećenu horor žanru – poetici horora. Važi za vodećeg poznavaoca horor žanra na Balkanu, što u književnosti što u kinematografiji. Autor je više romana, kao i kratkih priča, poput romana „Zadušnice", sa kojim je ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu, ili zbirka priča „Divlja kapela i druge priče", ali nabrajati celokupno njegovo stvaralaštvo zauzelo bi previše mesta. Njegov blog „Cult of Ghoul" je mesto okupljanja za sve strastvene ljubitelje horor žanra, a ove godine je ponovo nominovan za svetsku nagradu „Rondo Hatton Classic Horror Award", koju je inače osvojio već prethodne godine za najbolji članak o hororu.“

            Ja sam vrlo zadovoljan kako je ovaj razgovor od puna 2,5 sata ispao: mislim da je unikatno opušten, vickast a istovremeno ozbiljan, informativan kako za ogrezle fanove tako i za buduće inicijante u horor, i zaista ga vredi pogledati/poslušati, bez obzira da li moje aktivnosti pratite već četvrt veka, 10-15 godina, ili ste juče prvi put čuli za mene, Orfelin, Ghoul Press…

Inače, imate na mom blogu već desetine linkova za razne moje intervjue, TV gostovanja, u trajanju od 10-30 minuta, ali ovaj u „Agelastu“ nije „tek još jedan u nizu“, iz više razloga. Pre svega zbog tog maratonskog trajanja, koje priču čini opuštenijom, jer ne moram da u što kraće vreme sabijem što više informacija i epp-a. Pored toga, ono pruža priliku da se detaljnije, šire i dublje zaista ČUJE i upozna osoba, da se razotkrije i ona, i tema o kojoj govori, na način koji svedeni TV ili radio prilog prosto ne dopuštaju, jer tamo sve mora da bude No Time Tolouse! Wham-Bam-Thank-You-Ma’m!

Zatim, moram naglasiti, ovaj je razgovor poseban i zbog voditelja: najčešće, silom prilika, intervjue dajem novinarima koji o hororu nemaju ni najblažeg pojma (kao ni o mojim knjigama, koje jedva ako su prelistali), pa postavljaju najprostodušnija pitanja i izbacuju najprostodušnije komentare, a razgovor je onda nužno srozan time. Za razliku od njih, Galeb ima elementarnu predispoziciju u vidu činjenice da je studirao svetsku književnost, a ne novinarstvo, prava ili ništa, kao mnogi „novinari“, ali i to da je prirodno inteligentan i duhovit i stalno budan (tokom snimanja), plus – da se pripremio za razgovor daleko temeljitije od novinara koji imaju pred sobom na papiru isprintano nekoliko pasusa skinutih sa neta, i moju knjigu koju su prelistali par minuta pred uključenje kamera.

Širok je raspon tema koje smo pokrili u ovom razgovoru, od horora uopšte, kako je i zašto nastao (pre svega u književnosti, mada govori se i o filmovima), šta ga posebnim čini, koji su najbolji pisci, zašto su baš E. A. Po i H. F. Lavkraft tako značajni, koji su savremeni inostrani pisci najbolji, ima li horora u Srbiji i kakav je domaći, te naravno i ponešto o mojim zlodelima, a naročito o najnovijim ZADUŠNICAMA…

            Zato, da ne dužim dalje – evo linka, pogledajte, podržite ovaj vredan i kvalitetan podkast, pa napišite u komentarima kako vam se ovo čini.

Evo mog gostavanja u „Agelastu“ na ovom linku, da ga gledate na Jutjubu ako kliknete UPRAVO OVDE.         

 

 P.S. A ako vam je malo 2,5 sata moje priče o hororu i hoćete da lepo zaokružite na puna TRI sata, evo vam još pola sata moje najnovije žvake – ovog puta za RADIO BEOGRAD 2, i emisiju „Gutenbergov odgovor“ koju uređuje i vodi Saša Ćirić! Emitovana je 8. marta, na dan uoči Zadušnica, i pretežna tema je – moj roman ZADUŠNICE! O njemu kod g. Ćirića imate savršenu dopunu i detaljniju elaboraciju.

Poslušajte me, u drugoj polovini ove jednočasovne emisije, počev negde oko 30-og minuta, OVDE:

https://www.rts.rs/radio/radio-beograd-2/5382611/aperkat-na-zadusnice.html