недеља, 11. март 2012.

TOMIE: UNLIMITED (2011)

 
**(*)   
3-

            Evo najnovijeg dodatka u beskrajnoj pantljičari TOMIE filmova koji, za sada, sačinjavaju TOMIE, TOMIE: RE-PLAY, TOMIE: RE-BIRTH, TOMIE: REVENGE, TOMIE: ANOTHER FACE, TOMIE: BEGINNING, TOMIE VS. TOMIE i TOMIE: FINAL CHAPTER (aka TOMIE: FORBIDDEN FRUIT).  
Bez obzira što je zasnovan na popularnoj mangi klasika, Jundžija Itoa, i što većinu gledalaca ovoga verovatno sačinjavaju otaku mangaši (i slični neprobirljivi tinejdžeri), meni i dalje ostaje nedokučiva misterija kako je jedan serijal ovako kilav, bezvezan, dosadan i glup uspeo da se namnoži ovoliko?!  
Hell, čak i mega-popularni filmovi RING i JU-ON doživeli su tek po 2-3 nastavka, a ova TOMIE se umnožava bez kraja i konca, sa devet komada za sada, što je čini najdužim serijalom među japanskim iole respektabilnim horor serijalima (dakle, ako ne računamo direct-to-video jevtinoće)...
            Enivej, ako niste gledali nijedan TOMIE film do sada, niste mnogo propustili. Biće dovoljno da pročitate moj prikaz jednog od njih (koji sadrži i uopšteni osvrt na ceo serijal) pa da procenite želite li to u svom životu. Evo ga ovde: TOMIE: REBIRTH
            Što se tiče ovog konkretnog naslova - TOMIE UNLIMITED ima moju preporuku (uz određene ograde)! Ovo je prvi deo u serijalu koji je (meni!) bio konzistentno zabavan, vizuelno intrigantan, nesmarački, smešljiv, blago inspirativan.  
Dinamičan je, stalno se nešto (besmisleno!) dešava i ima puno efekata (mada, nažalost, prečesto se make-up & creature efekti zamenjuju jeftinijim CGI crtežima – no, kad su ovako nadahnuti i blesavi kao u ovom filmu, tome se bar donekle može progledati kroz prste)!
Sve ovo ne treba da čudi jer novu TOMINICU režirao je Noboru Iguči, lik koji je karijeru započeo sa pornićima, a nastavio je sa zapaženim i kultnim splatter-exploatacijama kakve su Sukeban Boy, The Machine Girl, RoboGeisha, Mutant Girls Squad i Karate-Robo Zaborgar
Njegov najnoviji film zove se Zombie Ass: Toilet of the Dead a jedan njegov segment uvršten je i u omnibus The ABCs of Death poznat po tome što se u njemu, uz grdna izvikana horror-imena današnjice, nalazi i petominutni doprinos Srđana (SRPSKI FILM) Spasojevića, po scenariju Dimba Vojnova (na slici ispod).
E, sa takvim rediteljem – i sa scenarijem koji mu pruža dovoljno prilike za zajebanciju – najnovija inkarnacija neuništive TOMIE je sasvim simpatičan komad unikatno-japanskog iracionalnog "jebeš-smisao-anything-goes" ludila...
...koji, prema tome, neće prijati onima koji očekuju logiku, motivaciju, psihološki zasnovane likove i ponašanje i slične gluposti ali zato može biti zabavan onima koji te prohteve mogu bar privremeno da suspenduju. 
Zato se neću ni zamarati prepričavanjem zapleta: koji zaplet, uopšte? Tomie umre (proburažena nekakvim šipkama). Ali ona ne može da umre. 
Dakle, vraća se u svom tek-ubijenom telu, nazad u familiju koja to prihvata slegnuvši ramenima: kao, happens all the time, ko će sad da zapitkuje "kako?" i "otkud?" – samo neka je nama naša mala Tomie došla nazad, idemo na doručak i sve kao što je nekad bilo! 
Onda kreće ludilo: lezbo-incest sa sestrom Tsukiko u kadi. Incestuozno opsednuti otac koji se drogira mirisom njene kose. Porodično kasapljenje i komadanje Tomie. Njen povratak u vidu nove, istoizgledajuće učenice. Njena glava izrasta iz korpe, lebdi na krvavo-goloj kičmi i komanduje ocu.
Njena glava izrasta u vidu kancerozno-zbrčkanog mesa na ramenima sporedne devojke. Obezglavljena devojka proganja našu malu Tsukiko po školi. Džinovska glava Tomie virka kroz prozore porodičnog doma. 
A tu su i "stonoge" načinjene od nakalemljenih, desetostruko umnoženih Tomie glava koje vaginalno proždiru kevu, grizu vrat ocu i napola čereče Tsukiko (a la DAY OF THE DEAD, samo što je ovde to proziran kompjuterski crtež a ne Tom Savini praktična majstorija).
Sve se to, prečesto, okončava iritirajućim "sve to bio je san – ali da li je, zaista?" preokretima. Ta jeftina fora sa san-u-snu-snenog-sna u principu može da pokvari film sa pretenzijama da se iole ozbiljno shvata, ali ne može da kvari TOMIE papazjaniju pisanu po principu: "Ajd' da smislimo što više otkačenih, dosad neviđenih varijacija sa glavom odvojenom od tela!" 
Sve ima ovde: minijaturne glave u lanč-paketu, džinovske, mutantske, stonožaste, sluzave, suve, krvave, u korpi, u džaku, sa kičmom i bez nje... Vozi, Miško! Ne zove se film džaba UNLIMITED – sve može!
Prema tome, ako ste ZA ovu vrstu ludila, TOMIE isporučuje okrepljujući odmak od bilo kakvog smisla, naracije, logike, i pruža sat i po čistog košmarnog krvavog besmisla. Ali, hej, ako vas još niko do sada nije obavestio: takav je život!