уторак, 5. јун 2018.

Pećina Magura (Bugarska)


            Nedavnu promociju knjige VIŠE OD ISTINE u Negotinu iskoristio sam za druženje sa drugarima iz tog grada, a pre svega sa Sinišom, mojim starim saučesnikom i saputnikom stazama slikovitih lokacija u bližoj i daljoj okolini njegovog grada. 
Siniša, idejni tvorac ove ekskurzije

Pošto smo zabavna mesta s ove strane granice maltene apsolvirali u dosadašnjim našim ekskurzijama, njemu je ingeniozno sinulo da bismo mogli da malo prošetamo do EU, odnosno – Bugarske, koja je Negotinu udaljena samo par desetina kilometara.
            Šta tamo ima? Osim vrhunaca zapadne civilizacije smeštenih, paradoxalno (?) istočno od nas, ima i relikata daleke prošlosti – a to je mene, naravno, mnogo više zanimalo.
            Obišli smo, ovom prilikom, tri lokacije koje mi je Siniša preporučio a ja, nakon elementarne provere (jer za njih dotad nisam bio čuo) – odobrio. Prva stanica na našoj ekskurziji kroz praistoriju EU bila je ogromna pećina Magura – stara 15 MILIONA godina (!), a dugačka oko 2,5 km.
            Fascinantno mesto, na samo sat vremena vožnje iz Negotina, neuporedivo s bilo kojom pećinom koju sam do danas video. Odlično mi je došla za plastičniji doživljaj masterpisa U PLANINAMA LUDILA koji upravo ovih dana prevodim, a koji se takođe jednim delom dešava u pećinama i podzemnim jamama mrtvog sveta.
          Namerno u ovom blog-izveštaju neću da dužim sa svojim impresijama i opservacijama, jer njih čuvam za blisku budućnost i za neko drugo mesto. Naime, gigerovski ugođaj i ambijent koji sam upio ovom prilikom dobiće svoju horor obradu u mom romanu PROKLETIJE, jednom kad najzad sednem da ga napišem.

            Do tada, uživajte u slikama: neke od ovih načinio sam ja, neke Siniša, a poneke su škljocnula dva njegova drugara koji su pošli sa nama. Svima pomenutima hvala na druženju, zezanju i slikama, a kao i uvek - za sve fotke copyright (c) The Cult of Ghoul. 

Ulaz u pećinu