петак, 28. јул 2023.

DEN: RICHARD CORBEN LIBRARY

              Redovnim čitaocima ovog bloga nije nikakva vest to da obožavam Ričarda Korbena (pokoj mu duši) i da ga smatram jednim od najvećih genija savremene likovne i strip umetnosti, giganta među crtačima i ilustratorima.

            Zašto tako mislim? Pisao sam već ovde o tome, povodom njegove smrti, evo ovde:

Ričard Korben R.I.P.

            A ima o tome i u mojim napisima o izdanjima njegovih stripova – kliknite pa čitajte:

RIČARD KORBEN: CREEPY Presents

 

KUĆA NA GRANICI – Korben (Jezovnik)

 

Na nekim izdanjima sam čak imao čast i zadovoljstvo i da sarađujem, kao prevodilac: LEGLO STRAVE po Pou i Lavkraftu, za Darkwood...

Ali, kao što rekoh, ako budno i pomno pratite ovaj blog, to za vas nisu vesti.

Ono što će nekima možda biti vest jeste da je izdavač Dark Horse započeo RICHARD CORBEN LIBRARY – odnosno ediciju u kojoj će biti objavljivana Korbenova dela u najsuperiornijem obliku. To, pre svega, znači da su stripovi intenzivno remasterovani i iznova (re)kolorisani, odnosno kolore je sređivao, popravljao i dorađivao Hoze Viljarubija, koji je sarađivao sa Korbenom dok je ovaj bio živ, a koji je ove nove remastere radio u saradnji sa Korbenovom ćerkom, koja je tatici pomagala oko kolorisanja.

Pored toga, ova izdanja imaju:

- vrhunsku kolor štampu na matiranom kunstdruku

- tvrd povez sa zaštitnim omotom

- retke i/ili nikad objavljivane Korbenove skice, crteže, ilustracije i druga vizuelna čuda vezana za konkretni album

- vredne prateće tekstove i intervjue koji bacaju dodatno svetlo na Korbena i dato delo.

 

            Detaljnu najavu prva dva albuma imate OVDE.

            A evo i kako izgledaju uživo, u mom niškobanjskom Leglu Strave.

            MURKY WORLD je manje znano njegovo delo, ali zato u 2. tomu kreće DEN, jedno od najvažnijih Korbenovih dela: stariji čitaoci sećaju se ovog ćelavog kuronje koji tako, golokur, šeta nekim fantastičnim svetovima, susreće pretežno gole i isključivo veoma sisate žene, kao i grdne mutante, čudovišta, čarobnjake i koješta. Sećaju ga se, kažem, sa početnih i završnih kolor strana STRIPOTEKE: nikad neću zaboraviti uticaj mog prvog susreta s tom groteskom i ludilom. Mind Blown!

evo fotke unutrašnjosti ovog izdanja

            Da, ove dve lepotice stigle su mi nedavno, kao promo copies, zato što sam napisao popriličan članak, na četiri strane, za najnoviji (July-August) RUE MORGUE. Preporučujem da potražite i pročitate ovaj broj – ne samo zbog mojih mudrolija o Korbenu, nego, još više, zbog ekskluzivnih i slikovitih stvari koje mi na uvce o njegovoj umetnosti otkriva već pomenuti kolorista, Hoze Viljarubija.

A pored izdašnih citata iz intervjua koji sam radio s njim, naći ćete, u manjem, zasebnom članku, i to šta mi je o saradnji s Korbenom otkrio Majk Minjola, takođe jedan od mojih omiljenih savremenih crtača i strip-scenarista, čije je neke od najboljih HELLBOY epizoda upravo Korben crtao. (Inače, Minjola je napisao predgovor za prvi tom ove edicije, vanredno topao i dirljiv.)

Jedna od tih Korben-epizoda, CROOKED MAN, upravo je poslužila kao predložak za najnoviji film o Helboju – prvi, kažu, koji će žanrovski biti čist horor, a ne fantasy-akcija. To je zaista strip epizoda koja ima jak potencijal za moćnu, stravičnu hororčinu bogatu izdašnim vizuelnim potencijalima: to vam potpisujem, pošto sam je nedavno s velikim uživanjem pročitao: imate je već na srpskom, u jednom od tomova Helbojevih KRATKIH PRIČA koje su izdali momci iz 300 ČUDA.



Dakle, nabavite sebi čim prije ova dva apsolutno MUST HAVE strip albuma – MURKY WORLD i DEN: NEVERWHERE – sa najsnažnijim Gulovim Pečatom. Treći izlazi najesen a četvrti u februaru dogodine.

Neizbežno pitanje: da li će možda neki domaći izdavač ovo da izda? Pa, nemam za sada takvih saznanja. Nije nemoguće, mada svojevremeno su mi se iz Darkvuda žalili da im se Korben albumi ne prodaju baš spektakularno. Ah, domaće stripadžije…

Nabavite i novi RUE MORGUE jer to je najbolji popularni horor magazin koji postoji, da vas stručno i pametno izvesti o najnovijim i najvrednijim zbivanjima u svetu horor filma, književnosti, stripa, igara i dr. medijuma.

U ovom broju, pored članka o Korbenu, imate čak tri moja prikaza nekih novih, pažnje vrednih knjiga.

Na kraju, verovatno početkom iduće godine trebalo bi da premijeru ima pomenuti novi HELBOJ film. Morao bi biti bolji od prethodnog zaboravljivog bauljanja: nisam ni pisao na blogu o njemu, zaboravio sam ga istog časa kad sam ga odgledao…



A kad sam već kod mojih tekstova u stranim časopisima, evo i vesti: upravo je pre par dana iz štampe izašao najnoviji VASTARIEN, a u izuzetno primamljivom sadržaju je i moj opširan esej o pesimizmu kod Lavkrafta i Ligotija. Ne čekajte ni časa, čitajte to što pre! Kako, gde? Piše OVDE.