среда, 18. новембар 2015.

Veliki temat o Lavkraftu u magazinu RUE MORGUE


            Inicirao sam i napisao veliki temat o Lavkraftu u magazinu RUE MORGUE. Možete ga naći u aktuelnom, novembarskom 161. broju najboljeg svetskog horor magazina. Lavkraft se ovih dana nalazi usred kontroverze oko kukavičkog uklanjanja njegovog lika sa Svetske nagrade za fantastiku (više o toj kontroverzi pisao sam OVDE), ali povod za ovaj temat zapravo je obeležavanje 125 godina od njegovog rođenja. Zgodno se poklopilo da ovaj broj izađe baš ovog meseca, jer njegov sadržaj bolje nego bilo kakve klevete i podmetanja govori o VEČNOSTI i trajnoj vrednosti ovog pisca. I to ne kazujem samo ja, nego i pisci, kritičari, urednici i proučavaoci svetskog ranga koje sam intervjuisao ovom prilikom.
            Šta ima u ovom broju?
            Pre svega, tu je članak pod naslovom „THE GREATEST OLD ONE”. U njemu, pored mog uvodnog slova, možete čitati pametne reči o Lavkraftu koje su mi imali reći: pisci Thomas Ligotti, Simon Strantzas, Charles Stross i Brian Hodge, te stručnjaci, proučavaoci i priređivači S. T. Joshi, Stephen Jones i Jeffrey Weinstock.
            Oni odgovaraju na sledeća moja pitanja:
            -From yur perspective, why is Lovecraft important?
            -What do you feel is a quintessential Lovecraft story, or even Lovecraftian moment in one of his tales, and why?
            -Why is he more popular now than ever before?
            -Who are some of the key people keeping the Lovecraftian universe alive?
            -Why do so many writers want to expand on his mythology?
            Ali to nije sve: tu je i moj članak „BEYOND THE WALL OF MEN“: Female voices, silent in Lovecraft’s tales, are resurrected to rewrite the old gent’s world. Dakle, bavim se temom prisustva/odsustva ženskih likova u HPL delima, i time kako HPL izgleda iz ženskog ugla. Povod su mi dve nove antologije u kojima žene-pisci obrađuju lavkraftovske teme: Dreams from the Witch House: Female Voices of Lovecraftian Horror i She Walks in Shadows. Moje sagovornice u ovom članku su urednice Ellen Datlow i Silvia Moreno-Garcia, te spisateljica Gemma Files. Njih sam pitao kako iz ženskog (neeuklidskog) ugla izgleda Lavkraftov svet u kojem je žena portal ka demonskom.
            A ni to nije sve: jer tu je i moj članak o nesvodivosti Lavkrafta u filmski medijum, bar za sada. Zove se „FILMING THE UNNAMABLE“: we ask director Richard Stanley and H.P. Lovecraft Film Festival organizer Brian Callahan why it’s so tough to bring Lovecraft to the big screen. Sve ukupno, sedam velikih strana nakrcanih lavkraftovskim biserima.
            Ali ne – ni to nije sve! Jer u istom broju, u rubrici za prikaze knjiga, možete naći čak dve moje kritike lavkraftovskih knjiga. Jedna je antologija Cthulhu Fhtagn (ed. Ross Lockhart), sasvim solidna, a druga je studija The Rise, Fall, and Rise of the Cthulhu Mythos by S. T. Joshi, odlična, uz par ograda... To zauzima skoro celu jednu stranu.
            Međutim, ima još! U ovom broju je i moj prikaz nemačkog filma Die Farbe koji je, pod engleskim naslovom The Color Out of Space, nedavno izašao na Blu Reju. O njemu sam još odavno pisao, recimo, ovde.
            No, ako mislite da je to sve od Lavkraftijane u ovom broju, varate se! Tu je, recimo, nadahnuti uvodnik NOTE FROM UNDERGROUND: „The craft of Lovecraft“ u kojem glavni urednik magazina RUE MORGUE, Dave Alexander, vrlo lepo piše o HPL-u. Između ostalog, kaže: „cosmic horror might be the antidote to the selfie-stick”!
            Ni to nije sve: u osvrtu na horore premijerno prikazane na Toronto Film Festivalu je i 1/3 strane posvećena nečemu što se zove PORTAL TO HELL; to je poslednji film Rodija Pajpera koji se u njemu rve sa pipcima.
            Ima još! U rubrici LAST RITES, Last Chance Lance pokriva tri HPL-ovska filma: THE FESTIVAL, THE THING ON THE DOORSTEP i CALL GIRL OF CTHULHU.
            Najzad, rubrika THE FRIGHT GALLERY posvećena je ilustratorima HPL-ovskih vizija, troje njih ukupno: Nick Guckner, Michael Bukowski i Liv Rainey Smith.

            Sve u svemu, ima ovde tuce stranica posvećenih ovom velikanu horora, i radujem se i ponosan sam što sam bio u prilici da iniciram ovaj temat, i sve što se iz njega razvilo, a što sveukupno ubedljivo svedoči o večitoj vrednosti i inspirativnosti i, nažalost, aktuelnosti Lavkraftove horor proze.