понедељак, 4. март 2024.

Dejan Ognjanović: SVE KNJIGE NA JEDNOM MESTU



            Ako želite da nabavite moje knjige, evo ukratko podataka o njima i gde ih najpovoljnije možete naći.

  

 GHOUL PRESS 

 

Za sve knjige navedene ispod pisati na mejl dogstar666@yahoo.com

Poštarina za 1 primerak iznosi oko 180 din za preporučenu tiskovinu, ili 200 din za cc paket. Ako neko baš želi da časti Poštu Srbije nenormalnom poštarinom za Post Expres, može slanje i tako, ko voli (za jednu knjigu to košta oko 350-400 din).

Plaćanje na tekući račun.

Može i pouzećem, ali tad poštarina košta malo više.

Pišite na dati mejl radi dogovora.

 

 

KULT GULA

kritike, prikazi, eseji, liste…

 

Biblija horora! Izabrani tekstovi, pretežno kritike i prikazi, postovani tokom prvih 10 godina (2009-2019) postojanja bloga Dejana Ognjanovića The Cult of Ghoul.

Liste i izbori; skrajnuti horori; skrajnuti nehorori; mejnstrim horori; mejnstrim nehorori; treš; chetnixploitation; tv serije; dokumentarci; festivalski izveštaji; strana horor književnost; domaća fanta-horor književnost; tirade.

„Kao jedno, tu je dosta dobre zabave; ti tekstovi su pisani tako da budu informativni i zabavni, i to i jesu. I potpuno je nebitno da li se slažete sa autorom ili ne, zabava je i dalje tu. A i informacije. Plus je i super kao podsetnik. Ne samo na minule dane, već i na knjige, serije, filmove (brdo horor filmova, što poznatih, što skrajnutih, što onih za koje bez ovog bloga ne bih ni čula jer ne pratim baš sve što se dešava baš toliko pomno) za koje su me prikazi zainteresovali, i koje ću možbit u nekom trenutku i da pogledam, ako ih se setim (a knjiga je tu da me podseti).“

-Ivana Milaković, pisac

 

500 strana, tvrd povez, ilustrovano, šiveno

Cena 900 din. + ptt

 

 

 

NAŽIVO

roman

 

Kosovo 1995: stravičan crni ritual u divljini...

Niš 1995: jedan autsajder dolazi do video zapisa tog rituala; posmatranje snimka naglavce će preokrenuti mladićev život i percepciju ionako stravične stvarnosti oko sebe...

Ako volite žestok horor; ako volite bolesne filmove; ako volite Lavkrafta; ako vas zanimaju okultizam, satanizam, tajna društva, teorije zavere... ovo je roman za vas!

„Ognjanović je iskoristio svoju opsesiju italijanskim i američkim žanrovskim filmovima 'B' produkcije i utkao njihovu estetiku u nemilosrdnu i bolnu pripovest koja čini sadržaj njegovog prvog romana ‘Naživo’. I zaista, direktno i bez anestezije za čitaoca, njegova proza zadire duboko ispod društvenog tkiva, seče kao skalpel i pušta na površinu gnoj i sluz naše nedavne stvarnosti, suočava nas sa svetom koji možda zaista postoji tu negde, iza ćoška, ceri nam se zlurado i čeka da iskliznemo iz svoje manje-više udobne svakodnevice i padnemo mu u kandže. Kosovo – satanizam – snuff filmovi – sveopšti lokalni sunovrat morala i zatiranje civilizacijskog nasleđa, sve to izvire iz Ognjanovićevih rečenica ne dopuštajući čitaocu ni trenutak predaha.“

-Goran Skrobonja, pisac, prevodilac i izdavač

 

Četvrto, ultimativno izdanje ovog romana sadrži i brojne dodatke.

300 strana, tvrd povez, ilustrovano, šiveno

Cena 1.000 din. + ptt

 

 

PROKLETIJE

roman

 

Kraj 1990-ih na prostorima bivše Jugoslavije. Ratišta tinjaju… ali iza prizemne klanice pljačkaša i ubica vrebaju senke nevidljivih upravljača sa dalekosežnim planovima i namerama…

Nakon lične tragedije, Jovan, veteran okultnog rata u Bosni, povlači se iz borbe. Prijatelj i saborac Mladen šalje ga u psihijatrijsku bolnicu u Toponici da ispita niz neobičnih smrti. Ono što Jovan tamo sazna odvešće obojicu, sa grupom specijalaca, u srce planinskog venca Prokletije – gde se prožimaju Ljudsko, Podljudsko i Nadljudsko…

Prokletije se nadovezuju na Naživo ali se mogu razumeti i bez Naživog.

„Prokletije se bave okultnim na Kosovu, proučavajući nedokučivu silu koja nas veže za taj prostor, opisujući teskobu, pa možda i nemogućnost opstanka tamo... Prokletije su pokušaj da se decenije besmislenog života jednog pojedinca koji je empata, pa samim tim u većem dodiru sa ponorom besmisla, i decenije besmislenog života jednog naroda objasne kroz ezoteričnu priču fantastike, odnosno strave i užasa.

„U nečemu što je mogao biti eskapistički ili hermetičan roman, Ognjanović uspeva da ogoli širu sliku i uključi se u polemiku koja se svih nas tiče. Prokletije su izvanredan roman. Ova knjiga će imati svoj život a verujem i trajnu vrednost, s tim što je svoje mesto u našoj žanrovskoj tradiciji već odmah zauzela.“

- Dimitrije Vojnov

 

386 strana, tvrd povez, ilustrovano, šiveno

Cena 1.000 din. + ptt

 

 

DIVLJA KAPELA i druge priče

zbirka priča

 

Moja prva zbirka priča. Objedinjuje ih podžanr tzv. folk horora, odnosno ruralne strave. Inspirisane su srpskim paganskim nasleđem, iznova osmišljenim u sudaru ruralnog i urbanog.

Divlja kapela“: Dvojica prijatelja putuju Srbijom u potrazi za slikovitim ruševinama iz prošlosti. Oni naiđu na kapelu kraj puta u kojoj susretnu nešto što možda nije sasvim mrtvo, a ima veze sa selom iza obližnjeg šumarka.

Crni čovek“: Žena u planinskom selu nikako da rodi živo dete. Na savet vračare ode u jednu pećinu u šumi i tamo čeka – Crnog Čoveka… Ova priča opisuje dešavanja koja su prethodila onima u romanu Zavodnik.

Noćenje“: U olujnoj noći tajanstveni putnik svrati u zabačeni motel. Motelijer nasluti mušteriju posebnih zahteva i šalje mu u sobu dežurnu prostitutku. Uslediće noć kakvoj se nisu nadali ni u najgorim košmarima… Ova priča se dotiče sveta Prokletija.

Sekta prljavih“: Čovek se odrekne svih veza sa tzv. normalnim životom i počne da živi kao beskućnik. Ubrzo od drugih lutalica dozna da na obodu sveta margine, kraj zidina stare tvrđave, obitava sekta beskućnika od koje svi drugi zaziru.

Mladež“: Čovek srednjih godina vozi noću kroz ruralne predele i na ivici šume pokupi mladog autostopera. Između njih se razvije razgovor koji poprima zlokobne, predatorske konotacije, ali teško je reći ko se tu kojom stazom kreće i ka kojem cilju.

Fredi Kruger je šokiran!

U opširnom pogovoru pišem o mojim počecima pisanja, o odnosu prema kratkoj i dugoj prozi i otkrivam ono što bi čitaoce moglo zanimati o mestima, likovima i događajima koji su nadahnuli ove priče. Sve ranije objavljivane priče za ovu su knjigu redigovane, u nekim slučajevima (npr. naslovna) intenzivno. Peta, najnovija („Mladež“), nalazi se u ovoj knjizi premijerno.

210 strana, tvrd povez, ilustrovano, šiveno

Cena 900 din. + ptt

 

 

ZADUŠNICE

roman

uvršten u UŽI IZBOR za NINOVU NAGRADU za 2023.

 

Radnja se dešava pretežno na jugoistoku Srbije, u Nišu i okolini, gde tokom jesenjih zadušnica mrtvi ustaju iz grobova. Mrtvi ustaju i iz mrtvačnica, sa stolova za obdukciju, iz sanduka, usred sahrana… Počinju vanredno stanje i haos. Ali haos je u Srbiji prirodno stanje…

Četvrti horor roman Dejana Ognjanovića prikazuje slom ljudskih i društvenih vrednosti pod pritiskom vanrednog stanja. Sadrži snažne primese crnog humora, groteske i satire, elemente kojima autor oneobičava apsurdnost i nadrealnost života u Srbiji danas.

Knjiga, pored samog romana, sadrži pogovor „Veseli domaći horor“ iz pera Ilije Bakića, „Odjavnu reč autora“, poduži osvrt na nastanak i inspiraciju za roman, kao i spisak pretplatnika.


„Ognjanovićeve stilske vežbe na temu oživelih mrtvaca uspele su da žanrovske obrasce izdignu iz rutinske oveštalosti zahvaljujući visprenom insistiranju na veselom lokalnom koloritu koji ovim pričama donosi dobrodošlu notu razgaljujuće grotesknosti.“

- Ilija Bakić, iz pogovora romanu

320 strana, tvrd povez, ilustrovano, šiveno

 

Cena 1.000 dinara + ptt

 

 

 ORFELIN IZDAVAŠTVO 

 

Ako želite moj roman ZAVODNIK, tražite ga direktno kod Orfelina, na mejl orfelinns@gmail.com. Ima i u knjižarama, ali po većim cenama.

 

ZAVODNIK

 

Zabačeno, opustelo selo Špaj u brdima jugoistočne Srbije. Kakve tajne kriju polusrušene kuće, stara groblja, u korov zarasle njive, duboke šume, brda i mračne pećine? Pripremite se za stravu kakvu niste osetili još od slušanja bakinih strašnih priča, od detinjih košmara i prvog gledanja Leptirice.

Ovo je drugo izdanje Ognjanovićevog romana – prvo je izašlo 2014. godine – prošireno obimnim appendixom „Crni čovek“. „Crni Čovek“ je priča iz istog sveta, sa nekim od istih likova, ali se zbiva znatno pre radnje Zavodnika, i opisuje određena, u romanu tek nagoveštena dešavanja, ali iz novog, sasvim drugačijeg ugla.

„Ovaj roman najavljuje povratak iskonske, paganske, slovenske strave koja je i egzistencijalna i fundamentalna.“

Đorđe Kadijević

Format: 210 x 145 mm
Broj strana: 310
Povez: tvrd
Pismo: latinica
Appendix: „Crni Čovek“: str. 263-302
Str. 305-307: Jedno čitanje romana „Zavodnik“ / Đorđe Kadijević

Cena 990 din

 

 

Kod Orfelina možete naći i:

 

POETIKA HORORA

 


Poetika horora je studija koja definiše horor kao književni žanr i objašnjava nastanak i razvoj njegove poetike od gotskih romana 18. veka pa do bestselera s kraja 20. i početka 21. veka. U ovoj knjizi prikazuju se ključne faze i akteri, i analiziraju najreprezentativnija dela u kojima se ogledaju prelomne tačke u razvoju žanra: Rani gotik (Horas Volpol: Otrantski zamak), Pozni gotik (Meri Šeli: Frankenštajn), Edgar Alan Po i horor priča, Priča o duhovima („Okretaj zavrtnja“ Henrija Džejmsa), Viktorijanski neogotski roman (Drakula Brema Stokera), „Čudne priče“ kosmičke strave („Boja izvan ovog svemira“ H. F. Lavkrafta), Horor kao bestseler (Isijavanje Stivena Kinga) i Savremene tendencije u hororu koje oličavaju Moderni gotik (Širli Džekson, Anđela Karter, Džojs Kerol Outs), Priča o duhovima (Robert Ajkman), Telesni horor (Klajv Barker), Psihološki horor (Robert Bloh, Tomas Haris) i Kosmička strava (Tomas Ligoti). Poetika horora prikazuje kontinuitet ali i neprestanu evoluciju i sazrevanje ovog popularnog, provokativnog i inspirativnog žanra. Studija se sve vreme, a naročito u poznijim deonicama, koje se bave modernim hororom, bavi i dvosmernim vezama između književnosti i filma, a za definisanje žanra podjednako se oslanja na uvide teoretičara filma i književnosti, pa stoga može biti vredna i onima koje zanima žanr na filmu isto kao i u književnosti.

Knjiga je ilustrovana crno-belim fotografijama, slikama i crtežima autora i dela koji se obrađuju.

 

Godina izdanja: 2022
Format: 165x235mm
Broj strana: 574
Povez: tvrd
Pismo: latinica
Hronologija horora: str. 541-548
Beleška o autoru: str. 573-574
Izvodi iz recenzija: Zoran Paunović, Sava Damjanov, Žolt Lazar

 

Cena: 2.200 din

 

Nažalost, moja knjiga VIŠE OD ISTINE; KADIJEVIĆ O KADIJEVIĆU rasprodata je: nema je izdavač, nemam je ja. Tiraž od 500 primerka je otišao, a da li će biti novog, u ovom trenutku ne znam.

 

Ako vas zanima inostrana horor književnost, kako klasična tako i savremena, razmotrite Orfelinovu ediciju POETIKA STRAVE (32 naslova do sada!), koju uređujem i za koju pogovore i napomene pišem.

Kliknite OVDE za spisak naslova i detalje o knjigama:

https://www.orfelin.info/kategorija-proizvoda/poetika-strave/ 

 

Izbor najboljih priča prvorazrednog majstora strave, u mom izboru i s pogovorom i napomenama: NEKRONOMIKON

 

Najbolje priče Lavkraftovog sabrata, proznog pesnika kosmičkog mraka, Klarka Eštona Smita: KNJIGA EJBONOVA

 

Biblija savremenog horora koja je donela revoluciju u žanr sredinom 1980-ih: KNJIGE KRVI

 


*

 

NOVI KADROVI

Zbornik o skrajnutim vrednostima srpskog filma koji sam ko-priredio (unutra su dva moja eseja, o srpskom hororu, i o Kadijevićevom PRAZNIKU), potražite kod izdavača: CLIO.

 

*

 

STUDIJA STRAVE




Zbirka mojih ranih napisa o hororu u književnosti i na filmu, potražite kod izdavača: MALI NEMO

 

*

THE WEIRD WORLD OF H.P. LOVECRAFT 

Moju knjigu o Lavkraftu, na engleskom, možete naručiti od izdavača: RUE MORGUE.

U pripremi je srpsko, prošireno izdanje.

 

*

 

Moje knjige FAUSTOVSKI EKRAN (2006) 

i U BRDIMA, HORORI (2007) 

rasprodate su odavno.

U pripremi su nova, proširena izdanja.

 

* * *