четвртак, 5. јул 2018.

Grossmann 2018. – 14. izdanje!


            Vreme je za još jedno izdanje najboljeg žanrovskog filmskog festivala istočno od Brisela i Sićesa - 14. po redu (!) Grosman, festival horror & fantasy & exploitation % trash filma i vrhunskih (pretežno belih) vina! Ujedno, ako se nisam zabrojao, mislim da će ovo biti moj jubilarni DESETI boravak / učešće na ovom festivalu.
            Ove godine, nažalost, Grosman neće ugostiti nijedno veliko svetsko žanrovsko ime, kako nas je svih ranijih godina navikao, a isključivi krivac za to su problemi sa drastično smanjenim pa tek nakon žalbe (maltene prekasno za bilo šta) malko pojačanim budžetom od strane državnih fondova. Ozbiljni festivali se spremaju mesecima unazad, maltene odmah po završetku jednog počinju pripreme za drugi – a to je ovde bilo nemoguće jer je slovenačko Ministarstvo kulture prvo apsurdno potcenilo značaj i ozbiljnost ovog festivala koji ima značajnu i tradiciju i renome u svetu (a ne samo u tzv. „regionu“, gde nema premca) a onda prekasno korigovalo tu svoju grešku da bi se iko veliki dozvao na vreme.
            Međutim! Ovo je toliko dobar i zabavan festival da me čak ni to neće sprečiti da odem i overim i ovo izdanje, jer a) svoju godišnju dozu druženja sa horor-veličinama u Sloveniji ove godine sam već iživeo sa Fabrisom di Velzom, u Ljubljani, pre dva meseca, na Kurja Polt festivalu (kriv sam! ne stigoh ni izveštaj sa tog eventa da okačim! Orfelin je kriv još i više!); b) biće tu itekako dobrih filmova, što starih, što novih, kao i trade mark zabave i dobrog društva da nadoknadi to što, eto, ove godine, nemamo nekog baš znamenitog reditelja ili glumca da se s njime opijamo.
            Ko zna, možda će znameniti tek da postanu neki od reditelja filmova iz natjecanja za Hudoga Mačka, koji će biti gosti festivala. A glavni program je ove godine nešto jači nego inače, i zaista će biti teška borba za odabrati najboljega, jer ima svega, od ozbiljnog umetničarenja preko čiste žanrovske eksploatacije pa do politički angažovanog torture porna! Fun for the whole (Addams) family!

Glavni takmičarski program čine:
(klikćite na naslove – oni vode ka sajtu festivala gde imate opise, slike, trejlere...)


HAGAZUSSA – A HEATHEN'S CURSE
Germany, Austria; 2017; 102 min

PARTY HARD DIE YOUNG
Austria; 2018; 90 min

ERREMENTARI
Spain, France; 2017; 98 min

TRAUMA
Chile; 2017; 106 min

CHARISMATA
UK; 2017; 96 min

VIDAR THE VAMPIRE
Norway; 2018; 83 min

Van konkurencije ima svašta, a ja izdvajam:


RENDEL

Finland; 2017; 105 min

SNOWFLAKE
Germany; 2017; 120 min

LIVING AMONG US
USA; 2018; 83 min

PREMIKA
Thailand; 2017; 90 min

ISKRA
Montenegro, Serbia; 2017; 81 min
Directed by: Gojko Berkuljan

FIVE FINGERS FOR MARSEILLES
South Africa; 2017; 120 min

TIGERS ARE NOT AFRAID
Mexico; 2017; 83 min


Zabavnih stvari ima i u drugim programima, odakle ističem:

PUPPETS: THE COMPELLING CHARM OF FEAR
Selection of Croatian horror shorts

CLAYMATION HORROR BY LEE HARDCASTLE
Claymations that are not for children

XANGADIX LIVES!
Netherlands; 2017; 48 min; Dutch language with English subtitles
Dokumentarac o jednom bizarnom holandskom hororu.

THELMA 
Norway, France, Denmark, Sweden; 2017; 116 min
Directed by: Joachim Trier




            Ono što me posebno raduje jeste prilika da na velikom platnu overim neke prvorazredne klasike, odnosno remek-dela u programu Retrospektive.
Festival otvara besprekorni print bezvremenog klasika nemačkog ekspresionizma, DAS CABINET DES DR. CALIGARI, uz živu muziku: mogu već misliti na šta će taj tripozni film ličiti pod dejstvom alkoholnih i drugih aditiva! Ali, mogu li? Videćemo!
A osim njega, još i ove divote koje ove godine slave pola veka svog neprekinutog uticaja i dejstva:

NIGHT OF THE LIVING DEAD
USA; 1968; 97 min
Directed by: George A. Romero

PLANET OF THE APES
USA; 1968; 112 min
Directed by: Franklin J. Schaffner

ONCE UPON A TIME IN THE WEST
Italy, USA; 1968; 164 min
Directed by: Sergio Leone

ROSEMARY'S BABY
USA; 1968; 137 min
Directed by: Roman Polanski


            Ovogodišnjem festivalu svoj prepoznatljiv pečat daće srpski genije ilustracije, Ivica Stevanović. On je, kao što ste mogli i naslutiti, autor plakata ovogodišnjeg festivala, a ja sam odgovoran za to što se njegovim angažmanom za taj uradak nije završilo njegovo Grosmanovanje, jer sam predložio da se on pozove kao gost, i da naživo predstavi svoje umetnine, izloživši ih u galeriji u Ljutomeru, a i da popriča sa mnom o svom radu i svom hororovanju.
            Dakle, ta njegova izložba biće neka vrsta hronologije, od Leševa, preko Leksikona Likovnih Legija, Mitologije, Bestiaryja, Ostrva doktora Moroa i korica za ediciju „Poetika strave“... Naziv izložbe je „EdgeArt - Art with Edge“.
Opis: Izložba ilustracija, crteža, digitalnih kolaža i strip tabli srpskog ilustratora i dizajnera Ivice Stevanovića. Ovaj grafokaliptični opus nimalo lagodnih slika profesora Stevanovića pružiće publici uvid u umetnikov groteskni pristup figuraciji i karakterizaciji...
„I kada je sadržaj jeziv, Ivica mu uvek dodaje i nešto toplo, dobroćudno, pitomo i duhovito, nešto telesno, erotsko i veoma živo. Ivičin likovni um ne poznaje krute forme; u njegovim slikama sve vibrira, krivi se, talasa i iz neke dubine traži promenu vidljive teksture...“ (Z. Penevski)

Biće to prilika i da ljubitelji strave i umetnine iz regije sebi po povoljnim cenama kupe Ivičine grafike, grafičke romane sa posvetama, stikere, magnete i svakojaka živopisna ludila.
Pored toga, na Grosmanu će biti i promocija novih knjiga edicije “Poetika strave” i grafičkih romana Ivice Stevanovića.
Na ovom Grosmanu dr Dejan Ognjanović će predstaviti najnovije knjige edicije “Poetika strave” (izdavač: Orfelin, Novi Sad), posvećene klasičnim i modernim vrhuncima književnog horora. Ovo puta to su tri zbirke priča majstora strave: PISAR TAME (Grimscribe) by Thomas Ligotti, DREVNA SVETLA (Ancient Lights) by Algernon Blackwood i GLAS U NOĆI (A Voice in the Night) by William Hope Hodgson.

U ovoj najavi učestvovaće i Ivica Stevanović, čest autor ilustracija za ovu ediciju. Istom prilikom će sa njim razgovor voditi dr Ognjanović i predstaviti i njegove druge mračne, gotske i hororične ilustracije i grafičke novele IZGUBLJENI SLUČAJEVI (Lost Cases), GNUSOBNO-SPODOBNI SLUČAJEVI ILI UDESI (Gruesomely Ghoulish Cases) i LJUBAZNI LEŠEVI (Kindly Corpses).

Inače, dr Ognjanović je ove godine usrećen i počašću da bude član žirija za najbolje kratke filmove...


Biće tu i obavezni Zombie Walk i još trista čuda (uključujući degustacije vina, žurke, koncerte, orgije...) o kojima se možete obavestiti na sajtu festivala.
Vidimo se tamo! Ljutomer, 10-14. jul!