среда, 18. април 2018.

Fabrice du Welz & Cult Film Conference




            Ako ste u Ljubljani ili njenoj razumnoj blizini, evo dešavanja koje je, barem meni, bilo dovoljno vredno da potegnem čak iz Niške Banje kako bih ga ispratio, a dešava se od srede do nedelje (18-22. aprila).
            Radi se o festivalu „Kurja Polt“ (u prevodu: Žmarci) gde je, kao i na starijem i poznatijem Grosmanu, naglasak na hororu i eksploataciji. Ovo će biti moj prvi (a ko zna, možda ne i poslednji?) boravak na ovom festivalu, ovog puta u svojstvu gosta-kritičara.
            Glavni razlog za odlazak na Žmarce jeste to što će im gost biti jedan od omiljenih mi savremenih reditelja, Fabris du Velz, pa ću s njim raditi intervju i overiti na velikom platnu njegova dva vizuelno fascinantna horora: izuzetni VINYAN, kojeg smatram jednim od 3-4 najbolja horora ovog veka, i mega-zanimljivi i sumanuti CALVAIRE.
            Pored druženja s njim i njegovim filmovima, druga zanimljiva tsvar na ovom festivalu jeste Konferencija o kult filmovima, gde će učestvovati nekoliko meni dobro poznatih i poštovanih stručnjaka iz Engleske, čije sam knjige već prikazivao u Rue Morgue magazinu.
Tu će biti Dr Russ HUNTER, ko-urednik (with Stefano Baschiera) odličnog zbornika Italian Horror Cinema (2016), koji upravo radi na knjizi o Italo hororu, i Dr Steve JONES, autor jedne od najboljih knjiga o savremenom hororu koju sam u skorije vreme pročitao, Torture Porn: Popular Horror after Saw (2013).
            Biće ovo i prilika da u bioskopu – tačnije, u Slovenačkoj kinoteci i Kinodvoru – overim neke klasike, kao što su
itd.

U Ljubljani će biti i drugari sa Grosmana, tako da će ovo biti sjajan povod za još jedno druženje, kao i da napokon upoznam slovenački glavni grad.  

            Detaljnije o ovom dešavanju, gostima, filmovima itd. imate OVDE.
           Ako imam još nekog čitaoca u Sloveniji kojeg do sad nisam upoznao, evo prilike: javite se, svratite. Takođe, ako imate predloge – šta gotsko i hororično videti u Ljubljani i okolini, kazujte što pre, dok sam tamo (do subote uveče)!

6 коментара:

  1. Gule,prevedi ove dve knjige obavezno!
    Kad stignes :)

    ОдговориИзбриши
  2. nađi mi izdavača i pristojan honorar, i vrlo rado! a do tada, prevodiću jednu drugu, klasičnu masthevušu o filmu (ne samo horor, ali ima mnogo i onjemu).

    ОдговориИзбриши
  3. Izdavaca ne mogu da ti nadjem,jedino da ti ja budem izdavac,a sto se tice ovog drugog-ajde otkrij koji je naslov u pitanju i dokle si stigao?

    ОдговориИзбриши
  4. Evo i jedan poklon za sve Lincmanijake-originalni video za Wicked Game koji je on rezirao - https://www.youtube.com/watch?v=-cV0IL2Dtok

    ОдговориИзбриши
  5. supersun

    Fala ti dobri čoveče što mi reče ovo,osta bi u mraku da nijesi..Oduvek sam se pitao duboko u sebi,pošto sam pročitao u onoj knjizi još pre internjeta da je ON režirao ovaj/onaj spot,da li ga je stvarno režiro?jer šta ti ja znam taj drugi ima tu sporu kameru a opet je previše mejnstrim,fali mu linčovska oštrica,mislim sviđa se to meni ali ovo je mind blowing - samo mi je krivo što ga nijsam sreo ranije,u danima iluzije kad sam bio mnogo emotivniji a ne odrasli okoreli kreten kao sada.
    I pesma mi sad zvuči drukčije...ma nijesi mi mogao pokloniti ništa lepše za početak ovog leta..i ta Lora Dern u sred ove muzike...

    ОдговориИзбриши
  6. Ok je tvoj sarkazam,samo sto ja nisam toliki Lincov fan ,ocigledno sam mladji od tebe i (pre svega) nisam citao tu knjigu o kojoj pricas.Ovaj video sam otkrio tek zimus,sada sam ga se setio i to je to.Nisu svi bas toliko verzirani kao ti.
    U svakom slucaju POZDRAV!

    ОдговориИзбриши