петак, 17. фебруар 2012.

Živomir Žika Nikolić: POZDRAV IZ NIŠKE BANJE

            U predgovoru svoje zbirke poezije MOJ NOVI ŽIVOT najveći živi srpski pesnik, ŽivomirŽika Nikolić, priznaje da je 2002. godine doživeo težak infarkt. Na svu sreću po srpsku kulturu i umetnost, a naročito poeziju, od posledica toga brzo se oporavio. Tako se i za Žiku može reći što i za sve velikane: ono što ga nije ubilo učinilo ga je još jačim!
            Važnu ulogu u tom ozdravljenju odigralo je moje rodno mesto, Niška Banja. I neznajući to, dva velikana srpske kulture obitavala su jedno vreme veoma blizu jedan drugog. Ali, nije važno. Ono što jeste važno – Žika THE Pesnik se oporavio, u Banji se lepo proveo, i našao se nadahnut za nekoliko pesama posvećenih ovom divnom mestu (obratite pažnju na onu pomalo lascivnu, za Žiku inače nekarakterističnu, ali koja u datom kontekstu svedoči o povratku želje za ŽIVOTOM).
            Te pesme sada se predočavaju javnosti – uz poseban bonus: pesme o Soko Banji, i fotografije na kojima poziram na određenim lokacijama u Niškoj Banji, od kojih je neke Žika opevao u pesmi (npr. hotel RADON) a neke nažalost nije (Banjska Rampa).
            Uživajte u ovoj pesničkoj BANJI ekskluzivnom kurtezijom Žike i – Ghoula!