понедељак, 29. мај 2017.

Berni Rajtson i horor u stripu

  
            Imam čast i zadovoljstvo da vas pozovem na jedan vredan horor događaj. Svi detalji su dole.

Tribina
 "Jezovnik: Berni Rajtson i horor u stripu" 

 
Ciklus tribina:
STRIPOVI ZA SVE

Organizacija:
Dom omladine Beograda i IK Darkwood

Učestvuju:
Goran Skrobonja (pisac i prevodilac),
Dejan Ognjanović (pisac i kritičar),

Moderator: Milan Jovanović (urednik u Darkwoodu).

 
Mesto i vreme:
Dom omladine Beograda
Tribinska sala
(I sprat)
SREDA 31.MAJ
18.00 h

Ulaz slobodan
Izlaz upitan
 
Svet je 18. marta 2017. godine ostao bez tvorca nesvakidašnjih mozaika užasa i tkalca čudesnih snoviđenja – neponovljivog strip-crtača, ilustratora i umetnika Bernija Rajtsona, koji je preminuo nakon duge i teške bolesti.
Rajtsonovo stvaralaštvo umelo je da se graniči sa opsednutošću. Proveo je sedam godina (!) dovodeći do savršenstva pedeset čudesnih ilustracija za Frankenštajna Meri Šeli (Darkwood, 2013). Sam autor ih je smatrao svojim najličnijim delima, a kvalitet ovih njegovih radova mogao bi se, bez preterivanja, porediti s bravurama jednog Gistava Dorea.
Poput tog umetnika, koji je ilustrovao Balzakova, Servantesova i Danteova dela (ali, još bliskije horor tematici, i Poova, te Miltonov Izgubljeni Raj i Kolridžovog „Starog mornara“ – prim. Ghoul), Rajtson je imao priliku da pretoči u devetu umetnost nekoliko literarnih klasika Hauarda Filipsa Lavkrafta i Edgara Alana Poa.

Ilustrovao je naslovnice za niz knjiga Stivena Kinga (Uporište, Bjuik 8, Mračna kula V, Ciklus vukodlaka – za potonju je uradio i niz od 12 unutrašnjih ilustracija – prim. Ghoul), radio je korice albuma brojnih muzičkih zvezda, bio je angažovan kao konceptualni umetnik na filmskim hitovima poput Isterivača duhova, Spajdermena, Romerove Zemlje živih mrtvaca i filmske adaptacije Kingove Izmaglice.
Iza njega ostaju salve iskonske jeze, (prigušenog) smeha i uzdaha strahopoštovanja izazvanih storijama objavljenim na stranama časopisa Creepy i Eerie (Jezovnik: Berni Rajtson, u izdanju Darkwooda, 2012). Vizuelni je tvorac kultnog lika Stvorenja iz Močvare (prva knjiga Stvorenja iz Močvare u izdanju Darkwooda).
Tribina u Domu omladine Beograda biće posvećena prvenstveno uspomeni na ovog velikog strip-autora, ali i uopšteno hororu u stripu.

Tribina o Rajtsonu treća je u ciklusu razgovora i događaja na temu devete umetnosti, pod naslovom „Stripovi za sve!”, koje Izdavačka kuća Darkwood priređuje u saradnji sa Domom omladine Beograda, svake poslednje srede u mesecu.