понедељак, 7. новембар 2011.

APOKALIPSA u Nišu!


 Niška promocija antologije domaćih priča o smaku sveta Apokalipsa juče, danas, sutra održaće se u utorak 08. novembra 2011. godine, u 19 časova, u niškom SKC-u (Šumatovačka bb, II sprat), u organizaciji NKC-a i SKC-a. Da, to je zgrada Bunnovine, ulaz sa pijačne strane!
O knjizi će govoriti urednik Goran Skrobonja, pisac i novinar Jovan Ristić (za ovu priliku od organizatora najavljen kao "književni kritičar"), kao i trojica niških pisaca zastupljenih u knjizi: Zoran Pešić Sigma (The Cult of GRADINA) te Dejan Ognjanović i Marijan Cvetanović (gazda + saradnik sa The Cult of GHOUL), a valjda će poneku reč kazati ili barem pitanje postaviti i Goran Stanković kao inicijator ovog dešavanja. 
„Strepnja od kataklizmičnog dogadjaja koji će dovesti do uništenja ljudske rase, bio on prirodno ili veštački izazvan, duboko je ukorenjena u svima nama i stoga nimalo ne čudi mračna opčinjenost razmišljanjem o njoj... Knjiga APOKALIPSA JUČE, DANAS, SUTRA – Priče o smaku sveta donosi izbor vrhunske savremene proze iz Srbije i regiona o ovoj večno zanimljivoj temi.“
Kako god shvatili koncept apokalipse, očigledno je po sredi tema za koju je svaki pripadnik ljudske rase životno zainteresovan. U naše doba, nažalost, to interesovanje prevazilazi domen puke zabave, duhovne ili intelektualne vežbe, i iz književnih i filmskih dela preselilo se na stranice dnevne štampe i periodike, u udarne termine informativnih programa. Knjiga Apokalipsa, koja nudi 25 priča viđenja ove teme, povratak je priči o sudnjem danu gde joj je i mesto - u književnosti.
Apokalipsa juče, danas, sutra je treća tematska zbirka priča domaćih autora fantastike, koju je objavila izdavačka kuća "Paladin". Prethodno su objavljene antologija priča o televiziji Beli šum (2009) i antologije priča o urbanim legendama Istinite laži (2010). Sve ove tri zbirke već su bile detaljno predstavljene i analizirane i u sitna crevca seckane ovde na blogu, pa kome je to promaklo, uz upotrebu SEARCHA može da te tekstove potraži.
Inače, asteroid 2005 YU55 širine 400 metara, upravo 8. novembra, prema procenama astronoma, treba da prođe na svega 325.000km od Zemlje. Da li je puka slučajnost što se baš tog dana priređuje promocija "Apokalipse", ili su proradile neke mračne prekognitivne sposobnosti kod organizatora, videćemo uskoro!
Dođite na ovu promociju, jer može vam/nam biti poslednja!