петак, 30. април 2010.

Predavanje o EMBROUZU BIRSU (Audio)

Kao što je već bilo ovde obznanjeno, u okviru serijala SKRIVENO U LIŠĆU: Metafizika i estetika u umetnosti horora, u STUDENTSKOM GRADU, u sredu 21.04. prikazan je film PROKLETINJA (1975) Branka Pleše, a nakon njega usledio je razgovor sa mnom na teme Birsa, Lavkrafta, metafizike, horora, onostranih entiteta, srpskog horor filma i drugih tema potaknutih ovim predlošcima.

Razgovor je vodio Milan Milosavljević, idejni kreator ovog programa, koji dobro poznaje materiju i čija su pitanja bila vrlo pametna i podsticajna, pa je zahvaljujući njima i moja priča bila bolja.

Milan je, inače, reditelj nekoliko kratkih filmića koji mogu biti zanimljivi posetiocima ovog bloga, pa skrećem pažnju na njih – možete ih pogledati OVDE. Posebno preporučujem naslove HORROR VACUI (3 minuta zapisa prizora pustih, ruševnih sela u okolini Dimitrovgrada, praćeno minimalističkim dark ambientom – must have za ljubitelje Srpskog gothica!) i NORDUR (zabavna gotsko-ambijentalna zajebancija o čoveku (?) u kabanici i kukuljici koji se lomata kroz gotski puste šume i livade i mističnim izmaglicama pokrivene pejsaže Stare planine da bi došao do prekrasnih ruševina jedne crkve! Vintage Srpski gothic!). Overite i ostale, jer imaju sličan off šmek za ljubitelje excentričnog filma.

Projekciji i razgovoru u Studenjaku prisustvovalo je 20ak posetilaca: nespektakularna, ali ipak respektabilna cifra u koju su ipak ušle neke ljudske, moralne i hororične gromade, prijatelji, saradnici, saučesnici, kao i popriličan broj nepoznatih mi ali uvek dobrodošlih namernika koji su pažljivo ispratili tu priču.

Za one koji nisu mogli da telesno prisustvuju ovom metafizičkom spektaklu i hororičnom performansu, evo nekoliko exkluzivnih profesionalnih fotografija sa tog dešavanja. Zahvaljujem Milanu i STUDENTSKOM GRADU na ustupanju ovih slika – kao i audio snimka te žvake o Birsu, koju možete skinuti OVDE.