субота, 9. април 2011.

Bogdan Tirnanić (1) – Horor-kolaž omaž

 kada sam se u knjizi U BRDIMA, HORORI (2007) osvrtao na pretežno jadno stanje srpske filmske kritike u doba SFRJ, o tirnaniću sam napisao sledeće:

Retko svetlo u tami srpske filmske kritike bio je Bogdan Tirnanić, koji je u godini Titove smrti u časopisu Filmograf, osvrćući se na FEST, veličao MAGLU (The Fog, 1980) Džona Karpentera, dok su njegove kolege pisale hvalospeve festivalski ovenčanom 'artističkom' mejnstrimu, jedva i pominjući horor naslove autora 'novog Holivuda', ili ih prezrivo otpisujući. Tirnanić, u svom dugačkom prikazu MAGLE, kao da prejudicira pristup ilustrovan gornjim (lošim) primerima, kada kaže:

Kritičar koji od filmova 'strave i užasa' zazire kao od nedostojnog bau-bau za malu decu ne može znati kako je MAGLA prepuna demarkacionih putokaza koji prave poznavaoce horora upućuju ka najčuvenijim ostvarenjima žanra, pa zato može tvrditi da je Karpenterovo delo imbecilno, a da on u principu nema ništa protiv takvih stvarčica kada ih režira Stenli Kjubrik. Sve nam to samo govori gde smo sa filmskom kritikom i filmskom kulturom, danas i ovde. Tužno.
(Bogdan Tirnanić, 'Magla', u: Filmograf, br. 18, zima 1980, str. 21.)

Iz današnje, nešto prosvećenije perspektive po pitanju pristupa žanrovskom filmu teško je pojmiti smelost, i čak revolucionarnost Tirnanićevih reči koje se mogu sumirati u njegovom geslu: ''Žanrovski film poseduje sve što i tzv. 'umetnički' ili 'kritički' film – plus uzbuđenje.'' (Bogdan Tirnanić, ibid, str. 21.)

mislim da navedeni primer savršeno ilustruje - ukratko, sažeto, ali potpuno jasno - o kakvom se liku radi.

za slučaj da moram da crtam, tirnanić je jedan od trojice ovdašnjih filmanalitičara koji su na mene lično najviše uticali (druga dvojica su ranko munitić i alexandar žikić – potonji sa svojim textovima o horor filmovima u časopisu TAJNE).

sad, kad pogledam ponovo tirketove textove, rekao bih da sam možda nesvesno preuzeo ponešto od njegovog etitjuda, naročito u napisima za blog.

anyway, u okviru akcije OTVARANJE GHOULOVIH ARHIVA, evo nekoliko horror-related rivjua - THE BLOB, MISERY, MONKEY SHINES i WITCHES - koje je tirnanić svojevremeno (1988-1992) u TV REVIJI objavio, a ja sačuvao: odlični textovi odličnog kritičara, i šta dalje reći? čitajte, i divite se.
(u idućem nastavku – specijal: 4 njegova texta vezana za kronenbergove filmove!)