понедељак, 3. мај 2021.

EGIPATSKE PIRAMIDE

 


Izdavač: Blum

Prevod: Boris Todorović

Godina izdanja: 2020.

Broj strana: 327

Povez: Broširano

Format: 20 x 13 cm

 

            Jedna od knjiga koje sam čitao u retkim slobodnim trenucima tokom prethodnih meseci, dok sam privodio kraju rad na PROKLETIJAMA, bila je i ova vredna knjiga koju želim da vam preporučim.

            Zvanična najava kaže:

 

Ključno delo nauke o piramidama koje već decenijama privlači pažnju, kako akademaca tako i šire čitalačke publike

Ovo delo svakako predstavlja jedno od najznačajnijih dostignuća na polju proučavanja egipatskih piramida. Već decenijama je nezaobilazna literatura studentima egiptologije širom sveta, ali zbog svog pitkog jezika i logičkog pristupa i dalje je omiljena knjiga i nas običnih čitalaca, zaljubljenika u kulturu i istoriju drevnog Egipta. Ovde su obrađena sva najznačajnija pitanja: koliko faraona je podiglo svoje monumentalne grobnice; kako su uopšte građene piramide; kakvi su bili pogrebni običaji? Uz mnoštvo fotografija i crteža ovo će izdanje svakako zadovoljiti i zahtevnije čitaoce, one koji prvi put žele da se upoznaju sa drevnim piramidama, ali i stručnjake koji su tragali za sistematičnim pregledom jedne tako kompleksne i misteriozne teme koja zaokuplja ljudsku maštu već duže od 45 vekova.“

 

A ja kažem: bilo mi je veoma korisno da najzad pročitam nešto na ovu intrigantnu temu, a da nema ni traga senzacionalizma i neobuzdanih nagađanja. Sve što sam do sada čitao o egipatskim piramidama bilo je, manje ili više, vezano za misterije, vanzemaljce, Denikene, Atlantide, čuda i fantazije, dok su istorija i kulturni kontekst koji je to izrodio bili prisutni skromno, na kašičicu.

Utoliko je okrepljujuće naći jednu ovakvu knjigu, pisanu trezveno, iz strogo naučnog ugla, i to iz pera jednog od vodećih egiptologa svog vremena, poduprtu isključivo činjenicama, faktima, dokazima, a bez maštarija i glupiranja. Istina, ako bi ova stručna, a opet pitka i čitka studija imala neki manji nedostatak, to bi bio ovaj: čitalac gladan misterija – ostaće gladan nakon čitanja, jer za autora ove knjige stari Egipat je široko otvorena knjiga u kojoj on ne vidi veće senke i nejasnoće. A u kontekstu toga nadovezuje se i njegov izluđujuće racionalan, materijalistički odgovor na pitanje „kako su uopšte građene piramide“ (spojler: rampe!). Za moj groš nije pružio dovoljno ubedljivo objašnjenje toga kako su pomerani i uklapani najveći blokovi stena u piramide, od kojih su neki težili po pedesetak tona…

Jedna od glavnih boljki većine knjiga koje su mi padale šaka, a doticale su se i egipatskih misterija, sastoji se u tome da se one 96% koncentrišu na Keopsovu piramidu, a ovim ostalim, ne samo u Gizi nego širom Egipta, nimalo se ne bave. Učinak toga je da čitalac stekne utisak da je nešto tako neverovatno kao što je Keopsova piramida skoro doslovno palo s neba, sletelo iz svemira.

Jedna od glavnih vrlina ove knjige jeste što daje izvanrednu, temeljito potkrepljenu kontekstualizaciju: govori, detaljno, i o ostale dve piramide koje stoje kraj Keopsove (Mikerenovoj i Kefrenovoj), te o hramovima pored njih, a prikazuje i EVOLUCIJU gradnje piramida, od mastaba pa do stepenastih piramiduljaka i piramidica srednje-sitnih dimenzija, sve do Keopsove kao najmonumentalnije, koja naravno dobija veliki prostor.

Učinak ove kontekstualizacije je da se bolje shvate logistički, ali i idejni, religijski i  svetonazorski motivi iza tih poduhvata, a kad se ovi shvate onda postaje jasno da Keopsova piramida ipak nije pala s neba, nego je plod više vekova isprobavanja i ispipavanja tehnologije. Uostalom, već iz sadržaja se jasno vidi struktura i tok ove knjige:

 

PREDGOVOR

UVOD

MASTABE I RANI POGREBNI OBIČAJI

STEPENASTE PIRAMIDE

PRELAZ NA PRAVU PIRAMIDU

GRUPA PIRAMIDA U GIZI

PIRAMIDE V I VI DINASTIJE

KASNIJE PIRAMIDE

IZGRADNJA I NAMENA

 

Jezik je naučnički, ali jasan na onaj predivan način za koji su samo Englezi u toj meri sposobni. Prevod je odličan, a tekst jezički korektan, uz tek poneki tipfeler – nema nepismenosti, nego se samo potkralo 15-ak rokada u kucanju (kad dva slova zamene mesta, kao u primeru 'pirmaide' umesto 'piramide').

Knjiga je ilustrovana velikim brojem fotografija, nacrta, preseka i drugih korisnih crteža i tabela, a kad je to tako, pohvala ide i za odličnu štampu, koja postiže vrhunsku jasnoću i oštrinu fotografija – što kod nas u Srbiji retko biva kad se radi o cb slikama na suvom, običnom belom papiru. Domaće knjige sa cb fotografijama uglavnom izgledaju kao fotokopije, pa je okrepljenje videti oštre i jasne fotke ovde.

Sve u svemu, koga zanima ova tematika, ovo je kapitalna knjiga – nezaobilazna, mada (budući da je izašla još 1947. godine) verovatno ne i definitivna reč na temu egipatskih piramida… ako ćemo takvu reč ikada i dobiti, a da zazvuči ubedljivo. Tako i ovde: uz sva uveravanja dobrog doce, delić misterije ostaje…

 

Ako vam moje reči nisu bile dovoljne (!), prvih 20-ak strana knjige možete overiti OVDE.