недеља, 2. септембар 2012.

EPITAPH (2007)


**(*)
3-
EPITAPH se, većim delom, dešava u 1940-im, za vreme japanske okupacije Koreje, u moćno slikovitoj mrtvačnici čije su nadahnuto inscenirane prostorije zaslužile svojim scenografima ozbiljne nominacije (ali nagradu nisu dobili). Tu se noćni dežurni zainteresuje za jedan ženski leš, a uskoro krenu i neka ubistva Japanaca koja nemaju veze sa ratom… i tako to.
Korejskim hororom i dalje vlada prevlast eye-candyja (i ear-candyja!) za zasenjivanje prostote, dok su scenariji nedokuvani, nedomišljeni, i potencijala jedva taknutih a kamoli realizovanih. Tamo se još uvek time bave samo (vrlo vešte!) zanatlije, ali umjetnika horora (kakvih u susednom Japanu ima za izvoz) još ni na horizontu. Ovaj EPITAF je samo još jedan dosadni dokaz toga.
PRELEP, ALI ŠUPALJ DO BOLA!
Svaki kadar je da se urami i turi na zid, ali priča je toliko imbecilna da poželiš da sretneš reditelje samo da bi ih išamarao! Dakle, ovi Korejci su zaista debili: ovolika doza patetike ne bi smela da bude dozvoljena odraslim ljudima u XXI veku!
Kako neko samo sme da bude toliki idiot da scenu koja je već po sebi do groteske patetično tupava još potcrtava pompezno-prenaglašeno patetičnom muzikom?
Kako neko sme da bude toliko lišen samosvesti da uzima Hermanov skor iz PSIHA, tj. onu IIIKK!-IIIIKK!-IIIIIIIKKK!!!! škripu violina iz scene pod tušem da bi, MRTAV OZBILJAN, bez trunke ironije ili parodije, pojačavao svoje jeftine šokove?!
Što je najgore, kostimi, scenografija, efekti maske i fotografija su vrhunski! Štaviše, zbog naglašenog artsy-fartsy pristupa (i.e. fuck plot, let's make some nice images!) od ovoga bi se moglo probrati 30-40 minuta i – uz neku spooky-gloomy muziku – izmontirati izvanredan experimentalni artsy filmić koji se ne bi ni morao da pretvara da nešto pripoveda, da o nečemu govori, da ima ikakvu poentu!
Zbog toga što ovde ima barem 40 minuta mrdajućih horor slika lepih za oko (naročito od asian gothic sorte: zlokobne zgradurine, pusti hodnici, jezive sobe, oljušteni zidovi…), uprkos svim ostalim nedostacima, ne mogu da mu dam manje od tri minus.