среда, 23. октобар 2013.

Vašar knjiga 2013: šta sam kupio



Vašar knjiga: opšti utisci

            Slab je ovogodišnji sajam knjiga. Ili je barem takav bio moj utisak dok sam se vraćao s njega. Pitao sam se: da li je to zato što starim, pa me je sve teže zadovoljiti bilo čime, ili zato što već imam sve knjige koje mi baš baš baš trebaju i sad se zanimam samo nabavkom nekih nižih prioriteta, ili je pak zato što je sajam stvarno slab... Možda je zato što nikad više spremljenih para nisam sa sajma vratio nepotrošeno, odnosno, posle osmočasovnog vrlo pažljivog skeniranja jedva sam potrošio oko 3.000 din. na tuce knjiga. Da, tuce za tri tisuće: nešto poklona, malo akcija i rasprodaja budzašto, i eto...
            A onda sam počeo da malo studioznije rekapituliram svoj ulov i razloge za pomalo polovične impresije – jer, dođavola, ipak kupio sam sebi nekoliko ODLIČNIH knjiga, što novih, što starih, što do-juče-neznanih. Valjda mi je polupuna čaša ovog puta delovala poluprazno zato što su me razočarali oni u koje sam se najviše uzdao: antikvari. Prošle godine (vidi izveštaj!) najviše sam stvari kupio baš kod njih, pa sam zato ove godine pohitao, dok su mi oči i mozak još bili sveži, pravo na prvi sprat, pa u crevo – i posle grdnog kopanja po prašini i buđi nisam našao (skoro) ništa za svoju dušu, a ono malo što sam konkretno tražio, ili je bilo po blago preteranoj ceni, ili nije bilo uopšte.
            Dodatni razlog što mi se isprva učinilo da mi je ulov nešto tanji takođe leži u tome što, iz nekoliko različitih razloga, ja i nisam sve što sam hteo i što sam sebi zapljunuo zapravo i uzeo ovog puta, nego ću nekoliko dobrih stvari (valjda!) dobiti u narednim danima, pa će sa njima ovaj ulov biti i znatno bogatiji nego što trenutno jeste.
            Dakle, da sumiram:
            - Antikvari = za moju dušu i moju kolekciju, ništa naročito – osim ako se jedan ulov ne pokaže uspešnim (to je jedna od onih knjiga koje moram da sačekam). Postojanje KUPINDA donekle relativizuje ove antikvare, jer tamo brže i lakše –i bez nerviranja sa uglavnom neobaveštenim prodavcima i njihovom buđi i prašinom- čovek može da pronađe stvari za koje ovi gore često nisu ni čuli.
            - Knjige na engleskom = svake godine sve tanja i sve kretenskija ponuda generičkih hit naslova, izvikanih pisaca i koještarija – ili, u najboljem, dobrih pisaca koje odavno imamo i znamo mi koji knjige odavno nabavljamo (npr. Lavkraft u 300 različitih izdanja i varijacija). Sad, omladina koja ovo čita, i koja tek od juče ili prekjuče pravi svoju biblioteku svakako će naći mnogo više toga, mada, i ovde valja reći da postojanje sajta Bookdepository značajno relativizuje, a ako ćemo pravo, što se mene tiče, i sasvim obesmišljava ove nakupce i pedlere ofucane pa presoljene robe čiju maržu ne vidim što bih plaćao kad mi je alternativa: jeftinija a dobra knjiga pravo u ruke. Zahvaljujući BD-u moj "sajam knjiga" traje tokom cele godine, i ovih dana mi otuda stižu divni novi kao i klasični ali rulji nesažvakani naslovi za koje ovi iz Vulkana, Delfija i sličnih veletrgovaca ne da nisu ni čuli, nego sve i kad bi im ih neko otkrio, rekli bi: "Ma, šta je bre ovo? Ma, ko će to da kupi? Dajte, bolje, još 30 komada najnovijeg Stivena Kinga!" (Usput, da, možete kod Delfija – ili beše Vulkan? Stalno mešam te generičke bezlične tvorevine! – naći hardcover nastavak SHININGA, odnosno DOCTOR SLEEP, za samo 3.000 din. Pa, izvol'te! Treba i taj King od nečega 'leba da jede, a ni Delfiju nije lako, sudeći po mizeriji koju plaćaju svojim izrabljenim radnicima!)
            Jedini smisao koji ovi i slični trgovci još uvek imaju jeste u tome što ume da se desi da nekim čudnim putevima gospodnjim, kad pometu dno svog ili inostranih magacina, iskopaju neke dobre stvari – naravno, sasvim slučajno, ali so what, važno da se ponekad zalomi ponešto pažnje vredno po razumnoj ceni. Recimo, ove godine sam na rasprodaji u English Booku video LIES & UGLINESS, jednu od najboljih zbirki horor priča u 21. veku, čiji sam hardcover u USA platio 24 $ čim je izašla, pre 10 godina; ovde je bila u mekom povezu, za smešnih 300 din. Najbizarnije, ispade da je ova divna knjiga već duže vremena out of print! Sad mi krivo što je ne uzeh...
            To je, svakako, incident, totalni slučaj, i kao takav obično promakne svima osim najiskusnijim lovcima. Recimo, kad je par sati pošto sam ja prošao tuda na sajam došao moj prijatelj, Marko Pišev, skrenuo sam mu pažnju na ovo (mada sam bio ubeđen da on to ima, jer sam mu Hodža hvalio odavno – a ispostavilo se da ovu zbirku nema!), ali on knjigu nije uspeo da nađe. Možda je već bila prodata. Ili se sakrila... Tako mu je to...
            Bio sam, takođe, na ivici toga da sebi kupim SPIRAL Kođi Suzukija za 500 din, ali – ružno mi to izdanje, a još nisam seo da pročitam RING i DARK WATER koji mi čame na policama, pa ne vidim što bih gomilao... Na kraju od tih engleza uzeh sebi samo jedan ali mega-vredan naslov (vidi dole).
            - Knjige na srpskom (nove) = Ima nešto malo toga vredno truda, ali nedovoljno. Najveći hit sajma su zaista neverovatne akcije i rasprodaje starih ili relativno novih naslova: nikad više dobrih knjiga nije bilo da se kupi za po 100 din komad, ili nešto blisko tome!
            - Stripovi = Samo mogu da kažem: hvala bogu Azatotu što u ovoj materiji nisam frikovski duboko, jer u zadnjih godinu dana izašlo je više Ghoul-approved naslova nego IKADA u novijoj istoriji čovečanstva! Stripadžije: donekle vam zavidim (zbog obilja visokokvalitetnih stripova i strip-KNJIŽURINA koje vas čekaju, uglavnom po vrlo razumnim cenama) a odnekle vas žalim (zbog napora za vaše tanke novčanike koje toliko izobilje mora da proizvodi)! DARKVUD je najveći zlikovac po ovom pitanju, a odmah za njima MAKONDO, KOMIKO, SYSTEM i VESELI ČETVRTAK. Toliko tu ima odličnih stvari da ne znam kako to sve postići, i kupiti, i čitati!
            Nego, dobro, toliko o tome, da vidimo sad šta je to što sam dovukao u svoj topli dom sa jedinog pravog, ozbiljnog sajma knjiga u zemlji.


Vašar knjiga: šta sam kupio


ALE I BAUCI (treće, dopunjeno i anotirano izdanje)
- "A. Peragraš"
Dosije, Beograd, 2013
1.500 din
            U vreme kad je ovo izašlo, nije mi bilo od primarnog značaja; danas jeste, i baš me veseli što su objavili ovo mega-doterano izdanje. Naravno, imam već nekoliko ozbiljnih knjiga o srpskoj mitologiji, folklornim bićima i čudima, ali simpatično-vickasti pristup i etitjud iz ove knjige unikatni su i vredni pažnje i pohvale.

ANTOLOGIJA FANTASTIČKE PRIPOVIJETKE U BOSNI I HERCEGOVINI
– prir. Nenad Radanović
Prosvjeta, Sarajevo, 2004
500
            Evo, skoro 10 godina postoji knjiga za koju nisam imao pojma da postoji, a sigurno niste ni vi. Ovo opskurno izdanje od izdavača koji dosad nije bio na sajmu većina će zaobići (jer se nalazi na štandu u onoj prvoj hali koja narodu uglavnom služi za protrčavanje ka glavnoj, velikoj), a još veću većinu ionako neće ni zanimati. Mene, vala, baš zanima da vidim kakvu fantastiku pišu Bosanci: izbor sadrži i srpske i muslimanske autore (od klasičnih do najnovijih), i ovi potonji me još i više zanimaju jer, naravno, koriste motive iz islamskih verovanja.
            Zamalo da ovo ne uzmem jer likovi koje zatekoh na štandu isprva rekoše da je cena 1000 din; zbog skromnog dizajna i štampe (knjiga izgleda kao neki običan udžbenik, sa ružno-običnim Times New Roman fontom i bez ikakve lepote ili ukrasa u prelomu) dvoumio sam se vredi li mi ovo toliko; a onda naiđe čova koji se predstavi kao gazda na štand i reče da je cena u stvari 500. Ova dvojica su mu samo čuvali mesto dok je ovaj bio negde okolo i cenu "odredili" odoka, po veličini i obimu knjige... Moroni...

POSLEDNJI GOST: pesme srpskih pesnika o smrti
- prir. Stojan Trećakov
Matica Srpska, 1994
100
            Ne volem poeziju naročito, ali kad je o smrti, a po ceni za koju više odavno ne možete u Bg dobiti ni čašu soka – ovo je baš simpatičan ulov. Prvi put u životu vidim ovu knjigu, na totalnoj rasprodaji kod Matice Srpske: ostale su im još samo dve, i to je SVE, narode.

ISTORIJSKA POETIKA NOVELE
- Jeleazar Meletinski
Matica Srpska, 1996
100
            Divan klasik teorije književnosti za divnu cenu. 
Usput, u gomili dobrih naslova na ovoj rasprodaji (sve za 100!) video sam i NEOČEKIVANE PRIČE Roalda Dala, pa kome ne smeta da englesku prozu čita u prevodu – po'itajte. Ja ću Dala ipak u originalu.

TRINAESTA DAMA
Hoze Karlos Somoza
Narodna knjiga, 2006
430
            Ovo mi je Balaguero hvalio na Grosmanu prošle godine i kazao da je hteo da radi film po njoj. Nisam je našao u eng. prevodu, ali onda ispade da je grdne knjige ovog autora objavila Narodna knjiga – naravno, debili baš ovaj naslov nisu imali u svojoj knjižari u Domu Sidikata kad sam je tražio još lane, ali eto, sad, na sajmu, najzad je dolijao jedan od poslednjih primeraka na njihovom lageru. PS: u pitanju je fanta-triler sa elementima horora...

PEĆINA IDEJA
Hoze Karlos Somoza
Narodna knjiga,
220
            Nisam bio planirao da uzimam druge Somoze, ali ovi iz NK u baš zapeli da mi uvale budzašto još njegovih knjiga. Naime, samo TRINAESTA DAMA bi me koštala 430 din, ali ako bih uzeo još dve od toga autora, sve zajedno bi mi bilo 750 din. OK, kupljeno! Ovo je njegov mega-hvaljeni murder-mystery iz doba Platonove Atine.

KUTIJA OD SLONOVAČE
Hoze Karlos Somoza
Narodna knjiga,
100
            Ovo mi najmanje zanimljivo zvuči, al jbg, kad već dele džabe, nek im bude. Loše nije sigurno.

THE MAMMOTH BOOK OF THE BEST OF BEST NEW HORROR
- Stephen Jones (Editor)
Running Press, 2010
600
            Evo, u gomili žanrovskih koještarija našao sam ovaj BEST OF BEST izbor: barem trećinu priča već imam u drugim antologijama i zbirkama, ali nemam ih sve, a nije loše imati ih ovako sakupljene. 
Evo šta tu ima.

ACKNOWLEDGEMENTS
EDITOR'S FOREWORD by Stephen Jones
INTRODUCTION: BETTERING THE BEST by Ramsey Campbell
1989: NO SHARKS IN THE MED by Brian Lumley
1990: THE MAN WHO DREW CATS by Michael Marshall Smith
1991: THE SAME IN ANY LANGUAGE by Ramsey Campbell
1992: NORMAN WISDOM AND THE ANGEL OF DEATH by Christopher Fowler
1993: MEFISTO IN ONYX by Harlan Ellison
1994: THE TEMPTATION OF DR STEIN by Paul J. McAuley
1995: QUEEN OF KNIVES by Neil Gaiman
1996: THE BREAK by Terry Lamsley
1997: EMPTINESS SPOKE ELOQUENT by Caitlín R. Kiernan
1998: MR. CLUBB AND MR. CUFF by Peter Straub
1999: WHITE by Tim Lebbon
2000: THE OTHER SIDE OF MIDNIGHT: ANNO DRACULA, 1981 by Kim Newman
2001: CLEOPATRA BRIMSTONE by Elizabeth Hand
2002: 20TH CENTURY GHOST by Joe Hill
2003: THE WHITE HANDS by Mark Samuels
2004: MY DEATH by Lisa Tuttle
2005: HAECKEL'S TALE by Clive Barker
2006: DEVIL'S SMILE by Glen Hirshberg
2007: THE CHURCH ON THE ISLAND by Simon Kurt Unsworth
2008: THE NEW YORK TIMES AT SPECIAL BARGAIN RATES by Stephen King
INDEX TO TWENTY YEARS OF BEST NEW HORROR
I: Index by Contributor
II: Index by Title
III: Contents of Previous Omnibus Editions

SUDAR
- DŽ. G. Balard
Čarobna knjiga
100
            Naravno, odavno imam ono originalno izdanje u hrvatskom prijevodu i sa genijalnom Kordejevom koricom; ali za ove sitne parice uzeh sebi da imam i na srpskom, pa nek ide život!

ZOMBI
- DŽ. K. Outs
Čarobna knjiga
100
            Ovaj romančić sam do sada posedovao u skromnom piratskom izdanju EMITORA, a sad najzad uzeh i profi knjišku verziju.

TEKIJA
- Ijan Mekdonald
Paladin, 2013
poklon
            Dobar je Mekdonald – retko dobar (odličan!) među današnjim piscima fantastike. I mada u principu ne čitam englesku prozu u prevodu, ovde ću načiniti izuzetak jer je prevođenje odradio sam izdavač, tj. Goran Skrobonja.

ORIJENTALIZAM
- Edvard Said
50
            Ovaj klasik sam, posle dugog i mukotrpnog prebiranja, odabrao kao svoj poklon uz primerak novina (DANAS). Istina, uz novine uglavnom dele knjige nedostojne pametnog čoveka, ali ovog puta u gomili tih knjiga našlo se i 4-5 naslova iz biblioteke XX vek, pa iskoristih priliku da sebi pribavim ovu vrednu knjigu.

            Eto, to sam doneo sa sajma. Ali to nije sve. Neke knjige treba da kupim ili dobijem kasnije. U njih spadaju

FRANKENŠTAJN
- Berni Rajtson
Darkvud, 2013
            Rajtson je Gistav Dore za ovu Bibliju klasičnog horora – crteži od kojih zastaje dah, u spektakularno luksuznom izdanju koje se na sajmu prodaje za samo 1.100 din!!!

DA PUKNEŠ OD MONSTRUMA
- Bob + Penevski
Kreativni centar
            BOB! BOB! BOB! CRTA MONSTRUME! I CRNOHUMORNE VICEVE!
            Ovo bi trebalo da dobijem od umjetnika lično (s crtežom & posvetom). U prodaji je – na sajmu – oko 490 din. Apsolutni VRH & MUST HAVE!

IŠČEZLI
Milenko Bodirogić
Orfelin
            Ovo je, zapravo, prva Orfelinova knjiga, o vilama i zmajevima, ali drastično izmenjena i "zamračena", da bude u skladu sa tri za njom objavljene (BUNTOVNICI, PROGNANA BIĆA i O BILJKAMA, ŽIVOTINJAMA I PREDELIMA), sa novim tekstovima i ilustracijama. Na sajmu za samo 1.700 din. Nisam je uzeo zbog brda knjiga koje sam u tom trenu već vukao sa sobom, ali hoću, svakako...


GHOUL'S & GHOUL-RELATED STUFF:
 

NAŽIVO
            Moj roman možete na sajmu naći jedino u ČUDNOJ KNJIŽARI (hala 4), ima samo nekoliko komada, pa ne čekajte da ispare pred navalom kultista! Cena: 450 d.
            Na istom štandu imate i moju knjigu NEKRONOMIKON (na kojoj je nešto malo radio i izvesni Lavkraft). Cena: 2.500.
            A kad ste već tu, ima i obilje drugih dobrih stvari iz oblasti SF-a i horora, uključujući Barkerov KABAL, za novodošle koji to nisu kupovali pre 20-ak godina, ili remasterovane i tvrdokoričene MISTERIJE (prvi i jedini Yu horor časopis, 6 brojeva iz 1970-ih)...

            NOVI KADROVI
Clio
            Ima i dalje kod Klija, ali nisam proveravao cenu.

STUDIJA STRAVE  
Mali Nemo
Ima još uvek kod Malog Nema ali zaboravih da vidim cenu. Valjda oko 500-666 din.

U BRDIMA HORORI i FAUSTOVSKI EKRAN su totalno rasprodate, nisam ih video čak ni kod antikvara. Planiram nove, mega-dorađene i dopunjene verzije, ali... za sada je to na nivou mašte i želja, ništa konkretno...

            Koga zanimaju moje priče, može ih naći u antologijama koje je priredio Goran Skrobonja – o televiziji, urbanim legendama, apokalipsi i vampirima. Sve to imate na štandu PALADINA, ne možete ga promašiti jer je ove godine na odličnom mestu, u prstenu hale 1. Ima tu svašta nešto komercijalno i narodu ugodno; recimo, ko vole zombije ima onih Maks Bruksovih pisanija i još ponešto zasnovano na WALKING DEAD seriji, a ko vole splatter, eno mu novog sređenog izdanja Herbertove MAGLE... i PACOVA od ranije... I onog Hautale. I još 300 čuda!

            Makondo
            Za ovo izdanje sam pisao pogovor. A kad ste već kod njih, obavezno overite i sebe počastite strip-masterpis-albumom: PRIČE TAJANSTVA I MAŠTE - Dino Batalja, s mojim pečatom.

            U idućem nastavku: ŠTA KUPITI! Knjige koje imam od ranije ali koje onima koji ih već nemaju mogu biti zanimljive! Knjige koje sam odložio za kupiti na niškom sajmu, da ih ne teglim iz Bg! Knjige koje nisu bile gotove prvog dana ali će izaći do kraja sajma!