четвртак, 29. октобар 2009.

NAVALI NARODE: VAŠAR KNJIGA 2009.


Knjiško ludilo već je krenulo, i traje do 2. novembra!
Pljeskavice!
Dim!
Prodavci i preprodavci, kupci i nakupci!
Trgovci i za tad unajmljeni prodavci preterano hvališu bestseler-bljuzge koje bi da vam uvale!
Slatke curice u vrućim pantalonicama dele flajere i pokušavaju da vas navuku na knjigu (a tokom vascele godine obično biva obrnuto)!
Vrućina, gužva, zagušljivo, tesno!
Knjige, knjige, knjige!
Sveže, friške, nabrzinu rađene sve do juče, još se lepak nije sasušio. Za štamparske i druge greške - nema veze, 95% naslova štampano je prethodne nedelje jer Srbi svoje prasiće tove isključivo uoči Božića, za rat se spremaju tek kad ovaj počne (tj. kad nam ga dušmani nametnu!) - a knjige štampaju isključivo u tih 7 dana pre Sajma (a neki i tokom njega)!
Vruće knjige, meke k'o duša: drečave, šarene, svaka bi da vam se zabode u oko, svaka bi baš za nju prsti da vam se zalepe; dunite neku laku travicu pre ulaska i eto vam mega LSD-tripa unutra za dž!
"Tri za dvajes! Tri za dvajes! 'Ajmo, još malo pa nestalo!"
"Najbolje knjige kod Bata Bidžu!"
"Čiča Sima nudi popust od 30%! Navali narode!"
Knjige za domaćice! Kuvari! Pavić! Zoća Živković! Isidora! Samo na ovom štandu – i na još sto drugih!
Kompjuteraške knjige za zaluđenike! Windows 3000!
"Ispovesti kurvi i kriminalaca! Ko me jebo, kog sam jebo, ko se s kim jebo: samo ovde, ekskluziva, saznajte ISTINU!"
Otkrijte: ko je ubio Đinđića, gde se krije Mladić, kako su u'vatili Karadžića!
Saznajte: zašto je svet u krizi, da li je Amerika na ivici propasti, zašto će samo Srbi da opstanu!
Prosvetlite se: šta je o svemu ovome još pre 50 godina rek'o Vladika Velimirović! Šta su rekli Tarabići? Šta kaže proročanstvo Svete Petke? Sve je zapisano! Ko čita, znaće, ko ne čita – neznaće!
Napravite u svom podrumu Teslino tajno oružje!
Budite patriote u bezbednosti svog doma! Budite najveći Srbin u kafani: da l' su Srbi narod najstariji? Šta je rekla Knjiga Velesova? Ko je prvi jeo viljuškama, a gde su za to vreme bili Hrvati i Šiptari? Postoji li crnogorska nacija? Da li je Tito bio mason? Je li Šešelj zaista Srbin?
'Ajmo, molim vas, slobodno razgledajte: knjige, knjige, knjige!
Tinejdžeri, otkrijte sex u 100 poza! Tinejdžerke, čitajte romane o nezavisnim vampiricama i njihovim baby-face goth momcima! 'Ajd-emo, -emo, -emo!
Fantazija!
Čudesni svet Tolkina!
Patuljci, čarobnjaci, trolovi, zmajevi i lagumi!
Zaboravite gungulu oko sebe: uđite u čarobni svet u kome su mačevi od čokolade a zmajevi od marmelade! Vrli junaci spasavaju svet od Princa Tame! Možda možete i vi?
Knjige na engleskom!
Još malo pa džabe: dajte 1000 dinara za džepnu knjižicu na žućkasto-smeđem papiru koja u Engleskoj košta 3 funte a u Americi – 3 dolara! Dajte 2000 dinara za istu tu knjigu u tvrdom povezu! 3000 din. ako ima strana sa kolor ilustracijama! Cena s popustom: 2.990 – imate sreće!
Antikvari! Zanosni dah memle i patina vremena u skoro-neovlaženim knjigama!
Knjige na metar, u svim bojama i dezenima! Sabrana dela! Klasici!
Ili: polovni stripovi sa čijih je smeđih strana već izbledelo olovo! Neka vas Komandant Mark podseti na protraćeno detinjstvo.
Knjige za 100 dinara! Kopajte po kartonskoj kutiji, možda nabasate na nešto vredno truda! Zbirku poezije najvećeg knjaževačkog pesnika! Leteći tanjiri: mit ili stvarnost (izdanje iz 1977.)! Festovi romani! Knjige Dejana Ognjanovića!
Ali, najvažnije: sam centar Arene, najniži sloj u kome se, umesto gladijatora, bore i sapliću izdavački giganti! Ispod gigantskih reklama predstavljaju svoja kapitalna dela! Njihovi drugari ih hvale na promocijama danas, a sutra im ovi uzvraćaju prijateljstvo na drugom štandu!
"Mi mislimo na vas! Izdanja sa prošlog sajma, s popustom od 250%! Daj šta daš, samo nosi da praznimo magacin! Sačuvajte kupon: možda zaradite put do naše nedavno privatizovane štamparije!"
SPC prodaje tamjan i Biblije, njihovi saučesnici iz JNA-VJ-VRS valjaju knjige o tenkovima i raketama! Zavod za udžbenike prodaje lektire koje niko ne čita! Nema veze. Srpske junačke pesme za 150 dinara! Andrić za 200! Kiš s popustom! Ko kupi dve, treća besplatna!
Pa onda, nezaobilazni hitovi: Sabrana dela Harija Potera! Obradujte svoju decu čudesnim svetom mašte koju sami niste umeli da im probudite!
Dragulj Medine! Ne budite poslednja u komšiluku koja je pročitala ovu šokantnu knjigu! Saznajte u čemu je sva fama! Budite 'in' kad idući put odete u frizerski salon! "Draga moja, knjiga nije ništa naročito. Čitala ja na Popboksu."
Ne preskočiti: Ninova nagrada! Šta si zin'o, to je NIN-o! Mora da je dobro kad je dobilo nagradu! Ima Ninov seal of approval!
Urbani pisci! Bila najava na B92: kažu, njima pripada budućnost! Saznajte sudbinu mladog beogradskog intelektualca u paklu tranzicije! Otkrijte otuđenost i odsustvo ljubavi u urbanom okruženju post-tranzicionih firmi! Poigravanje formom! Roman koji počinje otpozadi; roman koji se čita u ogledalu; prvi e-mail roman; prvi SMS roman!
Sve to i još mnogo toga drugog! Samo u ovoj nedelji i nikad više (do dogodine): dođite na Sajam makar da biste mogli da se hvalite prijateljima da ste bili tu (i da se žalite da, kao i uvek, "nema ništa naročito")!
Budite viđeni!
Budite 'in'!
Za grupne posete – popust!
Ako dođete, kajaćete se!
Ako ne dođete, opet ćete se kajati!
Ovo nema ni u Frankfurt! Uostalom, "đe li mu je taj Frankfurt, oca mu u vr' guzice?"
Vašar knjiga – jer vi znate da to volite!

2 коментара: