петак, 29. септембар 2023.

RIČARD STENLI gost 17. Festivala srpskog filma fantastike


Pratiocima ovog bloga dobro je poznato moje obožavanje Ričarda Stenlija: kako njegova prva dva igrana filma, tako i njegovih dokumentaraca i okultno-ezoteričnih čačkanja i pisanja. Imate ovde na blogu moju kritiku njegovog najboljeg filma, remek dela DUST DEVIL, a imate, takođe, na engleskom, i moj kraći esej o tom filmu, DUST DEVIL: IN THE CLAWS OF THE EVIL DEMIURGE.

 

Na ovom blogu naći ćete i moj detaljan, slikoviti izveštaj o tome kako sam Stenlija sreo i o čemu pričao s njim + sa njegovim donedavnim kompozitorom, Sajmonom Bosvelom, na Grosmanu, u Sloveniji, pre 8 godina, ovde: Grossmann 2015 (1. deo): Ričard Stenli.

 

Nažalost, moj vanredno iscrpan intervju s njim urađen tada nikoga nije zanimao, pa je ovih 8 godina ostao neobjavljen. Moći ćete da ga čitate tek dogodine, ako nabavite knjigu GROSSMANN TALES, u kojoj će biti objedinjeno 20 mojih intervjua sa 20 majstora horora s kojima sam razgovarao na Grosmanu. A ako vam se ne čeka toliko, javlja mi se da će moj intervju sa Stenlijem izaći u nedeljniku NIN u četvrtak 5. oktobra…

 

Ali, što biste o tome čitali, kad me možete slušati i gledati kako naživo razgovaram sa njim u subotu uveče u DKC-u? Još bolje, ako se lično pojavite, moći ćete i sami da ga nešto priupitate, proćaskate s njim (on je veoma srdačan i razgovorljiv!), donesete mu nešto na potpis ako želite, itsl.

 

Kao što kažu organizatori Festivala srpskog filma fantastike, koji su Stenlija doveli u Srbiju: Ne propustite priliku da se upoznate sa ovim filmskim velikanom i uživate u projekciji filma COLOR OUT OF SPACE, 30. septembra u 21 h čas u Dvorani Kulturnog centra! Posle projekcije q&a sa rediteljom će voditi Dejan Ognjanović, doktor horora i pisac.

 

Ko je u Beogradu i njegovoj okolini, pa i daljini, a ne iskoristi ovu priliku – kajaće se!

 

A evo i zvanične najave.

 

 

Kultni reditelj Ričard Stenli gost 17. Festivala srpskog filma fantastike

 

Kultni reditelj Ričard Stenli biće gost 17. Festivala srpskog filma fantastike koji će se održati od 29. septembra do 1. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC).

Njegov film „Boja izvan ovog svemira“ (Colour Out of Space) sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi biće prikazan u subotu, 30. septembra u 21 čas u DKC-u.

Ričard Stenli je režiser poreklom iz Južne Afrike, čiji su dugometražni filmovi „Hardver“ (Hardware, 1990) i „Peščani đavo“ (Dust Devil, 1992) postali kultni klasici među ljubiteljima fantastike i horora.

 

Karijeru je počeo snimajući kratke filmove i muzičke video spotove. Za kratko ostvarenje „Rites Of Passage“, koje poredi primitivnog i modernog čoveka, dobio je 1984. godine međunarodnu studentsku nagradu. Potonje kratko ostvarenje „Incidents in an Expanded Universe“ poslužilo je kao osnova za Stenlijev dugometražni prvenac „Hardver“, koji je mešavina naučne fantastike sa sajbepank elementima i horora. Ovaj film smešten je u neveselu postapokaliptičnu budućnost, u kojem skupljač ostataka naše civilizacije nabasa u radioaktivnoj pustinji na delove, ispostaviće se, smrtonosnog robota i odnese ga u ljudsko stanište, najveći je Stenlijev komercijalni hit, a u njemu u sporednim ulogama pojavljuju se rok ikone Igi Pop (Igg Pop) i Lemi Kilminster (Lemmy Kilminster) iz grupe Motorhed (Motorhead). Svoj verovatno najbolji film, natprirodni horor „Pešćani đavo“, Stenli je snimio u Namibiji, inspirisan pričom o nerazjašnjenim ubistvima u toj zemlji na jugu Afrike. „Pešćani đavo“ sa svojim izrazito misterioznim negativcem, pustinjskom lutalicom koju progoni policija zbog niza okrutnih, okultnih ubistava, imao je velikih problema u postprodukciji, i Stenli se godinama borio za to do publika uspe da vidi njegovu originalnu viziju, a ne skraćenu i premontiranu koju su distributeri izneli na tržište. Ovo ostvarenje nije ostvarilo veliki finansijski uspeh, ali je vremenom postao kultni hit i smatra se za jedan od najoriginalnijih horor filmova devedesetih godina prošlog veka.     

 

Stenli je u međuvremenu snimao ratne dokumentarce i dokumentarce o nacističkim potragama za Svetim gralom i vudu običajima na Haitiju, i bio je planiran za režisera adaptaciju romana Herberta Džordža Velsa „Ostrvo doktora Moroa“, ali je zamenjen drugim režiserom, Džonom Frankenhajmerom nedelju dana posle početka snimanja. Film, sa Marlonom Brandom i Valom Kilmerom u glavnoj ulozi pojavio se 1996. godine, i nema mnogo veze sa Stenlijevom vizijom o kojoj on priča u dokumentarcu „Lost Soul: The Doomed Journey of Richard Stanley's Island of Dr Moreau“ iz 2014. 

 

Vratio se u mejnstrim, adaptiravši klasičnu horor priču Hauarda Filipsa Lavkrafta (H.P. Lovecrtaft) „Boja izvan ovog svemira“ (Colour Out of Space) u dugometražni film, sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.

 

17. Festivala srpskog filma fantastike biće otvoren u petak, 29. septembra u 19 časova projekcijom filma “Restore point” (Tačka povratka) reditelja Roberta Hloza (manjiska srpska koprodukcija).

 

Više informacija o programu festivala nalaze se na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

 

P.S. Organizatori su pominjali da će možda prikazati HARDWARE i DUST DEVIL u okviru festivala, ali pošto su termini u DKC-u zauzeti drugim programima (btw. 300 din je ulaznica po bloku programa ili filmu), ako se to desi – desiće se u novoj zgradi Kinoteke. Sigurno neće biti sa trake, a verovatno ni sa dcp-a. Pratite Facebook jer sajta nema…


 

PSPSPSPS: Iz štampe je izašlo 4. izdanje mog prvenca NAŽIVO. Ipak je sad jubilej, 20 godina od 1. izdanja. Ako vam je do sada izmicao ovaj (o)kultni horor roman, nabavite ga sad! Cena 1000 din + ptt! Pišite mi na mejl...