четвртак, 7. јануар 2010.

TIMBER FALLS (2007)

Tony Giglio

**(*)

3-

kad sam prvi put čuo za ovo, pomislio sam da je nastavak za CHERRY FALLS (aka KO UBIJA DEVICE)! sad kad pogledah, mislim da bi ga mogli nazvati KO UBIJA NEVESTE.

u suštini, ovo je strictly by the numbers, kliše do klišea - skroz do detalja poput rednecka u planini koji prave svoj moonshine!

međutoa, film ima svojih draži: pre svega, nema uobičajenu gomilu neraspoznatljivog topovskog mesa u vidu bezveznih idiota izgubljenih u šumi, već jedan jedini par! to je, obično, loš znak: dođavola, pa koga će da kolju do kraja filma kad ih ima samo dvoje?! gde je ovde još jedan par? gde je nerd? gde je crnja? gde je fufica?

no, zbog redukovanosti broja likova, ovo dvoje koje imamo da pratimo čak postanu skoro-pa-simpatični! mislim, ok, i oni su klišei: plavuša bi da priženi momka, a on bi da jebe al bez svadbe i obaveza. sve se to okrene naglavce kad padnu u šake religioznih fanatika: no sex before marriage! pošto babi bog nije dao potomstvo (i ima pun podrum sa teglama svojih pobačaja), ona bi da baja oplodi ovu plavušu pre no što ga prikolju, pa da baba dobije dugo-čekano detence. dakle, glavni dramski sukob filma nije 'koga će prvog da prikolju, i čime', nego 'venčanje i porod, da ili ne?' to je svakako velika dilema u životu svakog (hetero) muškarca, i film ima plus što je artikuliše na retko viđen način. ček samo da vidite šta znači shotgun wedding u TIMBER FALLUSU!

dakle, imamo nešto malo sly humora (za moj ukus, nedovoljno, imajući u vidu bogatstvo potencijala te premise), imamo slikovitog burazera ove babe kome fale usne i koji najrađe barata makazama za štrojenje magaraca (bar ja tako cenim da tome služi ona bizarna sprava!) i –već dosadan kliše- psiho-pajkana koji je takođe deo familije.

krvi ima u sasvim pristojnim količinama, boleštine tako-tako (uvek može više!), napetosti u umerenim količinama (zavisno od toga koliko ste ovakvih filmova odgledali: twistovi su prilično predvidivi) - a ima i malo sisa, ali su tako snimljene da slutim da je tu zaigrala body double: ako stvarno pripadaju ovoj ljupkoj plavuši onda je reditelj kreten što ih nije uslikao sa njenom facom u istom kadru!

rumunija nikad lepše nije izgledala no u ovom filmu (a glumi ameriku ko matora! da ne piše na netu, NIKAD ne bih posumnjao da je ovo snimano na par stotina km daleko od srbije, u toj zemlji kojoj smo se uvek nadmoćno podsmevali, a sad počeše da snimaju i dobre domaće i solidne strane filmove, a mi… glej šta mi ovde –ne- radimo!!)

sve u svemu, dinamičan, lep, zabavan, pristojan žanrovski filmić.