среда, 13. септембар 2023.

KNJIGE KRVI Klajva Barkera: Najava i pretplata!

 

Orfelin izdavaštvo ima zadovoljstvo da najavi objavljivanje Biblije savremenog horora: KNJIGE KRVI Klajva Barkera izaći će u ediciji „Crna mačka“, koju uređuju Dr Dejan Ognjanović i Milenko Bodirogić, kao treća knjiga. Prve dve su, podsećam, Lavkraftov čuveni NEKRONOMIKON i jednako dobra i značajna KNJIGA EJBONOVA Klarka Eštona Smita.


Kada su Barkerove prevratničke zbirke bile objavljene u Engleskoj – prve tri 1984, druge tri 1985 – donele su revoluciju u horor žanr kakva nije bila viđena od pojave Stivena Kinga desetak godina ranije, i kakva se više od tada do danas nije ponovila u tom obliku i obimu.



Kada je King pročitao Knjige krvi, napisao je blurb za njihovo prvo američko izdanje, aprila 1985, koji je glasio: „Mislim da je Klajv Barker toliko dobar da sam skoro bukvalno vezanog jezika da to iskažem. Da, ostajem pri tome: video sam budućnost horor žanra, a njegovo ime je Klajv Barker… Ono što Barker radi u Knjigama krvi čini da mi ostali izgledamo kao da smo prespavali poslednjih deset godina.“



Za izdanje iz 1986. King je dodao sledeći blurb: „On ne samo što isporučuje kvalitet nego i sam po sebi jeste kvalitet. Nikada u životu nisam bio tako potpuno potresen zbirkom priča. Nikada nisam ostavio knjigu na stranu jer sam bio sam i znao sam da uskoro moram ugasiti svetla... ili bar pokušati da zaspim. Nikada nisam doživeo takvu kombinaciju odbojnosti, oduševljenja i začuđenosti.“



            Kingove pohvale na koricama ovih knjiga delovale su kao čarobni štapić i od tada kreću fama, slava i masovna prodaja, a Barkerovo ime se munjevito penje u panteon horora, kao velika mlada nada i kao „enfant terrible“ koji pleni originalnošću, žestinom i provokativnošću, rušeći sve granice. KNJIGE KRVI su donele dah svežine u žanr do tada već opterećen Kingovim konvencijama (i imitatorima), donele su veću eksplicitnost, ali i provokativnost, nesputanu imaginaciju, i subverzivan, skoro pankerski stav.

            Izvorno su, dakle, ove zbirke objavljene u šest zasebnih knjiga u mekom povezu. Tako je bilo u Engleskoj, a tako je bilo i u Srbiji, početkom 1990-ih.



            Orfelin sada ove fundamentalne knjige, koje bi svaki ljubitelj horora morao da ima, objavljuje u dva toma: prvi tom sadrži prve tri Knjige krvi, a drugi – Knjige krvi 4-6. Prvi tom izlazi iz štampe za Sajam knjiga (oktobar 2023), a drugi tom – tokom 2024 (nadam se, pre leta). I bez brige, prava za drugi tom već su plaćena agentima, a ilustracije već završene, tako da nas jedino neka velika kataklizma može sprečiti da objavimo i drugi tom.

            Svaki tom praćen je originalnim ilustracijama domaćih autora – većinu već znate po radovima u ediciji „Poetika strave“. Ispred svake priče je po jedna ilustracija, dakle u prvom tomu ih ima 16, a u drugom će ih biti 14. Pored njih, tu su i drugi crteži, vinjete, pregradne strane, plus forzec i prednje i zadnje korice, koje ukrašava Orfelinov redovni, dežurni umetnik, Ivica Stevanović.

zadnja korica


            Prevode svih priča temeljito i stručno je redigovao dr Dejan Ognjanović, a pored tekstova priča, prvi tom sadrži i sledeće dodatke:

- Klajv Barker: Biografija.



Veoma detaljna biografija pisca krajnje živopisnog, nesvakidašnjeg života, kako privatnog tako i stvaralačkog, govori o svim njegovim aktivnostima, ne samo spisateljskim, nego i u drugim medijima (pozorište, film, strip, video-igre, slikarstvo, fotografija itd).

Aleksandra Dević, Ispovest mrtvačkog pokrova

- Klajv Barker: Anotirana Bibliografija

Opsežan pregled svega što je Barker do sada objavio, kao i osvrt na najznačajnije knjige napisane o njemu i njegovom radu.

- Klajv Barker: Anotirana Filmografija



Osvrt na filmove koje je Barker režirao, ali i na ekranizacije njegovih dela od strane drugih autora.

Drugi tom će na kraju imati detaljan Pogovor u kojem se urednik edicije, Dr Dejan Ognjanović, studiozno osvrće na Barkerovu poetiku i na značaj KNJIGA KRVI za horor žanr.

Prvi tom KNJIGA KRVI ima 570 strana velikog formata, štampan je u dve boje

(crveno i crno), šiven, korice su u punom koloru, mat plastificirane i sa zlatotiskom.

Pretplatna cena za I tom je 2.600 dinara (Knjižarska cena Knjiga krvi biće 3300 dinara).

Pretplata traje od 13. septembra do 13. oktobra.

KNJIGE KRVI izlaze iz štampe sredinom oktobra i smesta se šalju pretplatnicima. Ko izrazi takvu želju, moći će lično da je preuzme na štandu Orfelina, na Sajmu knjiga (od 20. oktobra). U knjižare će dospeti verovatno sredinom novembra. U region (Bosna i Hrvatska) takođe, do kraja novembra.

Aleksandra Dević, Sin celuloida

Imaću i ja neki broj primeraka koje možete uzeti od mene, po istoj ceni (2.600 din + ptt), zajedno sa mojim ZADUŠNICAMA, ili nevezano za njih. Ako ste već naručili ZADUŠNICE, 200 din pokriva ptt i za tu knjigu i za KNJIGE KRVI 1.

 

Pretplata se istovremeno raspisuje i za 3. knjigu u ediciji Gluvo doba, roman Marka Piševa “Tajni svat” (grafički opremila Tanja Rakić). Detaljnije o ovom horor romanu domaćeg autora pročitajte OVDE.

Tajni svat u knjižarama će biti 1320 dinara, a u pretplati samo kod Orfelina – 1000 din.

 

 

Knjige možete platiti na račun Orfelin izdavaštva, Kosovska 23, Novi Sad (broj računa 220-73108-85), a pretplatnik svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona), kao i naslove knjiga na koje se pretplatio šalje na: orfelinns@gmail.com.

Uz ove nove knjige možete sa značajnim popustom kupiti i ostala naša izdanja (videti na www.orfelin.info).

 

A kad već govorimo o pretplati na odlične horor knjige, podsećam vas da je u toku i pretplata na moj 4. roman, ZADUŠNICE. Cena je 1000 din + ptt, a više o knjizi i kako obaviti pretplatu čitajte OVDE.

Nemoj posle da bude: „Jao, nisam video, nisam znao, što nisi javio, pa kad pre, hteo sam ali mi otišlo od pameti, skroz sam zaboravio…“

Još samo do petka 15.09. imate vremena da se vaše ime nađe na spisku pretplatnika. Posle toga knjiga ide u prelom i štampu. Možete je naručivati i nakon 15.09, ali više neće biti moguće da budete navedeni u spisku, ako vam to znači.

Ujedno možete direktno od mene naručiti i 4. izdanje mog prvog čeda...