четвртак, 18. јануар 2024.

ZADUŠNICE i poslednja NINOVA NAGRADA

 

Dragi moji, obznanjen je najuži krug romana za NIN-ovu nagradu (5 naslova), i naravno da u njemu nisu ni ZADUŠNICE, ni TAJNI SVAT.

Najdalje dokle su ovi romani dospeli je UŽI KRUG za NIN-ovu nagradu (12 najboljih romana iz 2023. godine), što je ogroman uspeh i za mene (sa četvrtim romanom), i za romanodebitanta, Marka Piševa, i za horor u Srbiji uopšte. Kako smo se nadali, dobro smo se udali.

Budući da je prethodni NIN-ov žiri potpuno ignorisao moje PROKLETIJE, pre dve godine, nisam imao baš nikakva očekivanja da ZADUŠNICE prođu mnogo bolje ni sa ovim sadašnjim. Činjenica da je moj horor roman dospeo u uži izbor, među 12 odabranih, najveći je moj lični uspeh u tom smislu, a i najveći za horor prozu kod nas, još od Pekićevog BESNILA (1983) pre 40 godina!

Moglo bi se reći da je žiri propustio savršenu priliku da poslednju dodelu NIN-ove nagrade učini istinski subverzivnom i eksplozivnom, i da uputi jedno veliko FUCK YOU i NIN-u i njegovim novim vlasnicima i Papetmasteru iza svega toga, Velikom Meštru Svih Hulja. Ali, za to treba biti malo više PUNK, a malo manje ŠTREBER… No, šta da se radi, tako mu je kako mu je…

Nastavak ZADUŠNICA sam se piše...

 

Inače, ako ste u prethodne dve nedelje svratili u neku knjižaru, možda ste, pored ostalog, potražili i moje ZADUŠNICE. Uostalom, to je knjiga koja je pre dve nedelje uvrštena u širi krug (38 naslova) najboljih romana na srpskom iz 2023, po izboru žirija za NIN-ovu nagradu, a zatim je pre nedelju dana uvrštena i u uži izbor (12 najboljih!).

Stoga bi logično bilo da se nađe na raspolaganju i širem krugu čitalaca, zar ne? Međutim, ako su neke knjižare na svojim policama i stolovima izdvajale knjige iz užeg izbora za NIN-a, ZADUŠNICE sasvim sigurno nisu među svim ostalim naslovima.

Zašto, pitate se?

Odgovor je jednostavan: nisam hteo da pristanem na ucenjivački i potcenjivački diskurs jednog trgovačkog lanca koji mi se obratio. Oni su mi nudili rabat od čak 50% od moje prodajne cene, a ja sam tražio onaj koji inače nude svima ostalima, odnosno 45%.

Očigledno ti preprodavci ne misle da je ispravno i na mestu da odobre čak i povoljniji rabat jednom izdanju 1) jer je SAMIZDAT, dakle iza njega ne stoji veliki izdavač, već pojedinac, i 2) jer je ušlo prvo u širi, a zatim i u uži izbor za najprestižniju književnu nagradu u Srbiji, pa je zbog toga verovatnije da bi se brže i lakše prodavalo.

Smatrao sam da je apsolutni minimum i crvena linija ispod koje ne idem isti onaj rabat koji traže svima ostalima. Iz principa, a ne zato što mi je zinulo dupe za tih 5% - kao što, očito, jeste njima. Iz principa sam se odrekao dubiozne "povlastice" da me po svaku cenu, čak na moju štetu, preprodaje izvikani lanac. Nisam hteo da me neko ponižava i tretira kao slepca koji ne zna njihova pravila i kome će se nametati „uzmi ili ostavi“ uslovi.

Iz tog razloga jednu od 12 knjiga koje je NIN-ov žiri odabrao u svoj najuži izbor NEĆETE naći u knjižarama.

Iz tog razloga je i dalje jedino možete naručiti direktno od mene, sa znanjem da nikakav % ne odlazi preprodavcima.

Podržite autora! Naručite direktno od autora/izdavača!

 

Za kraj, gostovao sam na TV Kopernikus i pričao o ZADUŠNICAMA, NIN-u, nagradama, srpskoj književnoj sceni, zemlji zombija, itd. Bio je ovo vanredno opušten i vickast razgovor (zahvaljujući delom i domaćinu, čuvenom Ganetu) i zapravo mislim da mi je ovo sasvim sigurno najbolji i najzabavniji TV nastup u novijoj istoriji.

Plus, imate u njemu ekskluzivne horor prizore iz Niške Banje i prizore sa banjskog groblja gde roman počinje. Ovaj post ilustrovan je mojim fotkama sa Banjskog groblja – poprišta dobrog dela dešavanja u ZADUŠNICAMA…

Link vam je OVDE, a isti taj, ali embedovan video odmah ispod.