среда, 23. август 2017.

Intervju za Narodne novine (Avgust 2017)


  
U ponedeljak 21.08.2017. niški dnevni list Narodne novine objavio je intervju sa mnom. Taj tekst je, zajedno sa slikama, zauzeo više od 2/3 strane posvećene kulturi. Glavni povod za razgovor bio je nedavni izlazak knjige Više od istine i njena promocija na festivalu Grossmann.
Evo šta su me je pitala novinarka Aleksandra Gojković 
– i šta sam joj odgovorio na razne horor i knjiške teme.


--- Niz godina sa baviš stvaralaštvom Đorđa Kadijevića, učestvovao si na brojnim tribinama posvećenim njegovom radu. U kom periodu su rađeni intervjui koji su ušli u knjigu 'Više od istine - Kadijević o Kadijeviću'?

Đorđa Kadijevića sam upoznao 9. aprila 2006. godine, na tribini o nastanku strave i užasa u srpskom filmu gde sam bio gost-moderator. U to vreme već sam uveliko radio na rukopisu knjige o srpskim horor filmovima koju je, godinu dana kasnije, objavio NKC, Niš pod naslovom U brdima, horori: srpski film strave. Kadijević me je tom prilikom smesta impresionirao svojom erudicijom, intelektualnošću i prodornošću vizije, kao i jasnom posvećenošću metafizičkim aspektima strave, pa sam stoga iskoristio šansu da nakon tribine nastavim razgovor u četiri oka. Već tim razgovorom stvorena je klica prijateljstva, učvršćenog zatim sa pojavom gorepomenute knjige koju sam njemu posvetio. Nakon toga učinio sam koliko sam mogao da se o njegovom delu što više piše i govori, uključujući tu i brojne tribine i gostovanja na festivalima u Beogradu, Smederevu, Ribarskoj Banji, Zagrebu, Ljutomeru (Slovenija) i u Subotici. U knjizi Više od istine - Kadijević o Kadijeviću nalaze se pojedini delovi tih javnih razgovora, obavljenih od 2006. pa do 2016., ali većinu ipak čine intervjui koje sam s Kadijevićem vodio u njegovom stanu tokom 2015. godine.

mali odlomak iz knjige VIŠE OD ISTINE


--- Knjiga pokriva praktično celokupan Kadijevićev opus, televizijski, filmski.. Šta sve čitalac može da sazna iz nje? 

To je teško čak i nabrojati, ne samo zbog obima knjige koja ima 500 strana, nego pre svega zbog bogatstva uma tog čoveka i njegovog iskustva. Pored ostalog možete saznati gde je, tačno, i kako snimana Leptirica, na kakve je probleme nailazio u vreme kontroverzi oko Crnog talasa, kako je bilo raditi sa takvm veličinama kao što su Bata Živojinović, Pavle Vujisić, Aleksandar Berček, Miki Manojlović, Slobodan Perović, Milena Dravić... Još važnije od brojnih anegdota sa snimanja jesu duboki auto-analitički uvidi u sopstvenu poetiku, uključujući njegov tretman ratne tematike i nešto dalje istorije (Karađorđeva smrt, Vuk Karadžić...) kao i pionirsko bavljenje filmskom fantastikom i hororom. Posebno vredan dodatak tekstualnom delu predstavljaju ekskluzivne fotografije iz filmova i sa njihovih snimanja koje je Đorđe Kadijević iz sopstvene arhive ustupio autoru i izdavaču na korišćenje radi ilustrovanja knjige.

Na setu DEVIČANSKE SVIRKE

---- U čemu je posebnost mesta koje Kadijević zauzima u srpskoj kinematografiji? 

Đorđe Kadijević u našoj kulturi ima neobičan status, definisan dihotomijama koje su i odredile njegovu specifičnost: istovremeno intelektualac i filmadžija; istoričar umetnosti i reditelj; režiser i za bioskop i za televiziju, i žanrovski i nežanrovski... Kolumnista vodećeg nedeljnika NIN (na likovne teme) i filmološka nepoznanica sa skrajnutim statusom u domaćim filmskim leksikonima i enciklopedijama... Slavan, i u senci; svima znan i – nepoznat... Ovo je mnogo više od knjige o jednom reditelju i o njegovim filmovima – iako ona jeste, pre svega, to – budući da pokriva najvitalniji period naše kinematografije (kraj 1960-ih i početak 1970-ih) i najsvetlije trenutke TV Beograd (od polovine 1970-ih do pred kraj 1980-ih), a sve to prelomljeno kroz bogat, a dosada nedovoljno izučen i valorizovan opus jednog vrhunskog intelektualaca i vanredno talentovanog reditelja.


--- Gostovao si nedavno na festivalu u Ljutomeru u Sloveniji. Kakvi su ti utisci sa manifestacije? Koju publiku okuplja? Kakva atmosfera vlada? 

Festival Grosman u Ljutomeru posvećen je pre svega filmovima horora i fantastike, i okuplja mlađu publiku, ali i vodeće stručnjake iz cele Evrope – kritičare, urednike, reditelje, glumce, direktore srodnih festivala. Atmosfera je opuštena i prijatna, jer ipak je to festival filma i vina, a pruža savršen balans između zabave i ozbiljnosti (kroz izbor gostiju i filmova, uključujući retrospektive).

--- Da li radiš na novoj knjizi? O čemu je? 

Da, upravo sam završio pogovor za prvu zbirku priča na srpskom od autora koji je, po meni, najbolji živi pisac horora. On se zove Tomas Ligoti, a zbirka Pisar tame će izaći početkom oktobra u ediciji „Poetika strave“ koju uređujem za izdavača Orfelin iz Novog Sada. (Pretplata kreće početkom septembra!)
Crtež za naslovnu stranu PISARA TAME (Ivica Stevanović)

Odmah zatim čeka me pogovor i novoj zbirci klasičnih priča Aldžernona Blekvuda koju sam priredio za istu ediciju. Nakon beogradskog Sajma knjiga počinjem da radim na još jednom ambicioznom projektu koji takođe ima veze sa Kadijevićem, ali pričaćemo o tome kada za to dođe vreme.