понедељак, 25. јануар 2010.

STORM WARNING (2007)

Jamie Blanks

**

2-

meni je URBAN LEGEND (bio?) jedan guilty pleasure: scenario i likovi su golo govno, ali ne mogu da poreknem da je to prelepo usnimljen film sa nekoliko memorabilnih, baš meraklijskih set pisova i sa natprosečnim saspensom.

VALENTINA nisam hteo da probam jer mi je delovao kao negledljivi komad exkrementa, sve fotke iz filma koje sam video izgledale su ružno, kritike uniformno loše, onog boreneanazana ne mogu da smislim - te do danas to ne pogledah, niti nameravam.

ipak, ok rivju na fangoriji i pozitivan hajp STORM WARNINGa od nekih gledalaca stvoriše mi očekivanje koje aktuelitet filma ni izdaleka nije zadovoljio.

problemi počinju od samog starta, sa nekim iritirajuće in your face napadnim aerial shotovima (shining meets needful things opening), a nastavljaju se sa likovima i dijalozima koji su me neprestano terali da se grčim i osećam neprijatno (osjećaj koji mi je rezervisan pretežno za gledanje novijih srpskih filmova gde me rumen obliva od besramno neubedljivih replika)! 'junak' je advokat četvrtaste brade koji me i fizionomijom i glumačkim 'umećem' podsetio na kristofera džordža iz fulčijevih horora; 'junakinja' je neka neupečatljiva ženica kojoj scenario daje da sat vremena bude nesnosno dosadna i smarajuća plačljivica a da onda u poslednjih pola sata, naglo i niotkuda, postane sigurni viver.

način na koji se glavni duet nađe na tom ostrvcetu među ludacima je krajnje lazy, a prikaz psihoa je uvredljivo banalan i nezastrašujuć! ovaj stilizovani žanrovski koncept zahteva larger than life ludaka ili više njih, a ne ove tupave prozaične redneke koji gaje travu u šupi!

njihovo 'iživljavanje' je toliko mlako i nestrašno da ubija bilo kakvu stravu, a zauzima više od sat vremena.

razvučeno, glupo, dosadno.

a onda naš duet kreće sa pravednom osvetom i počinje da iskrvavljuje ludake na neke sumanuto preterane načine koji uopšte ne spadaju u OVAJ film, ali –beggars cannot be choosers, tu smo gde smo- zabavni su po sebi, posmatrani u izolaciji.

pod tim naročito mislim na booby trap za kurac koji cura, pod pretnjom iminentnog silovanja, sebi udene u vaginu: booby trap se sastoji od cevi sa udičasto unazad okrenutim zupcima –sve to u kućnoj radinosti napravljeno, pošto glupaci-ludaci duo zatvore u šupu punu alata tako da su ovi ladno mogli od onog materijala sebi helikopter na naprave, a kamo li booby trap za kurac!

pored toga tu je i bezobrazno bezvezno preterana zamka u hellraiser fazonu: tačnije, hellraiser meets pevac sofronije (a.k.a. foghorn leghorn, but nothing beats sofronije!) koja radi po principu milion utega, zateza, poluga, zupčanika i koječega, koji kada se aktiviraju u pogon stavljaju niz struna sa udicama koje –how conveniently!- raščepe facu zlikovca do jesus wept razmera. pošto kidanje lica po sebi ne dovodi do brzog smrtnog ishoda, naša 'sigurni' ga dokusuri sa nekoliko strateških udaraca motičicom ili sekiricom u glavu.


najzad, treći baja završi u elisi onog vozila za močvarno-vodeni teren, što biva malko prebrzo za moj ukus, ali dobro sad, važno je da filmić odradi sve što je imao u svojih 80 minuta, što je svakako veliki plus za horor koji čak i u tom trajanju uspeva da bude previše razvučen!

inače, sve se dešava po velikom pljusku (vidi naslov!), koji je pretežno CGI generisan, samo što se u nekim scenama (ako pažljivo gledate) može lepo videti da se niko nije setio ni aktere da pokvasi vodom, a kamo li da na tlu napravi nešto nalik blatu. znači, već satima unazad pljušti kiša kao sa ovčara i kablara, a kad naši pokušaju da beže, CGI kapljice ne stižu do očito sasvim suvog puta (maltene prašnjavog)!


sve u svemu, ako izuzmemo te 3 pogibije, ostatak filma je sasvim nepotreban i irelevantan. znam, reći će neko: šta si pa očekivao od muškarca sa ženskim imenom (reditelj se zove džejmi, kao li kertis!). svemu je krivo moje krivično zadovoljstvo prema URBAN LEGEND. (u retrospektu: možda mi ni UL ne bi bio tako dobar da ga nisam gledo u bioskopu, sa drastično smanjenim očekivanjima!)

znači, ovo se MOŽE pogledati, ali ne mora, ako vas mrzi da čekate ta 2-3 set-pisa.