среда, 1. април 2020.

Strava za dane užasa

  

            U moru loših vesti ovih dana, evo i jedne dobre: dve nove knjige iz Orfelinove edicije „Poetika strave“ izašle su iz štampe kako je i bilo najavljeno, oko 20. marta.
Do ovog časa – iako smo već dve nedelje u vanrednom stanju i pošta radi u smanjenom obimu – trebalo bi da su isporučene svim pretplatnicima, odnosno da ih najnestrpljiviji već imaju u svojim rukama.
Jedna od namena ove edicije, kako sam je zamislio, jeste i da pokaže raspon mogućnosti i bogatstvo raznolikosti toga šta kvalitetan horor jeste i šta može biti. I ove dve knjige to savršeno oličavaju: s jedne strane, Lavkraftov „palp“, ali filozofski i metafizički intoniran; s druge, Džejmsov visokoparni, skoro-mejnstrimski, psihologizovani horor.
Hoćete čudovišta, pipke, kljove, guštere, mutante, pretnje iz daleke prošlosti i iz dalekog kosmosa? Eno vam ih u Lavkraftovom BEZIMENOM GRADU.
Hoćete suptilne psihološke nijanse složenih međuljudskih odnosa i komplikovanih socijalnih situacija – teret prošlosti, nerealizovane mogućnosti, bolesne porodične odnose, pitanja kreativnosti, pitanja odgovornosti, realnosti natprirodnog, zloćudne uplive onostranog? Imate ih koliko hoćete u knjizi OKRETAJ ZAVRTNJA I DRUGE PRIČE O DUHOVIMA.
Ali poenta svega trebalo bi da bude da ne treba sebe ograničavati samo na jednu vrstu, jedan pristup, jedan podžanr horora, i misliti da je samo on „ispravan“ ili „vredan“. Ne treba razmišljati u isključivim ILI-ILI kategorijama. Ovom edicijom i ovim izborima želim da pokažem da su i Džejms i Lavkraft, svaki na svoj način, bili umetnici koji su se na slojevite i umetnički vredne načine bavili mrakovima postojanja.
Dakle, ako ove knjige još niste nabavili, možda je sada pravi čas da se njima snabdete, jer izgleda da smo na ivici još strožeg karantina i totalne izolacije u narednim danima i nedeljama. Nabavite sebi kvalitetnu literaturu dok u pustim, hladnim i mračnim danima epidemije koji nas čekaju budete sedeli kod kuće kao u grobnici.
Knjige možete poručiti od mene direktno na mejl dogstar666 at yahoo dot com (cena je 900 din po knjizi + ptt). Možete i od izdavača, Orfelina; prošao je pretplatni period, ali vanredno je stanje, pa ne znam, pišite tamo ako želite da vidite koja je cena sada. Ili, ako više volite da knjige plaćate skuplje, možete poručiti od knjižara: mislim da su ovih dana sve one zatvorene, ali neke veće, kao što je lanac Delfi, valjda rade dostavu poštom; kod njih su ove knjige negde oko 1.100 din.
Šta će dalje biti? Ko to zna, krhko je znanje...
Jasno vam je da će stvari biti prilično zeznute kad prođe ovo korona ludilo. Ako vanredno stanje potraje, to svakako neće biti veselo za jednog relativno malog izdavača kao što je Orfelin – čije postojanje zavisi i od knjižarske prodaje (koja sada skoro da ne postoji), i od normalnog rada pošte i kurirskih službi (a oni su ovih dana napregnuti do pucanja i pitanje je još koliko dugo će raditi), pa na kraju i od oktobarskog Sajma knjiga.
 
Potonji, istina, deluje daleko iz ovog ugla, ali to je ipak za samo pola godine, a u ovom času niko ne zna da li će se, kako i koliko pandemija korone uopšte primiriti do tada, i kako će se odraziti i na takav jedan događaj – tj. da li će se uopšte desiti, i u kom obimu. Verovatno znate da je ovih dana zgrada Hale 1 na Sajmu pretvorena u improvizovanu bolnicu za lakše slučajeve korone...

Zašto ovo govorim? Zbog onih koji stalno zapitkuju za izdavačke planove, kao da je i dalje sve manje-više normalno: da li ćemo izdati ovo ili ono, šta će sledeće izaći, koja je naredna knjiga, koliko ćemo ih izdati ove godine, itsl.
Pa, eto, kao što vidite, sve što bi se reklo o planovima miševa i ljudi može se okačiti mačku o rep zbog nekog tamo kineskog jebača i/ili jedača slepog miša koji će da zavije celu zemljinu kuglu u crno i da dramatično sjebe svetsku ekonomiju u mesecima, a možda i godinama koji dolaze.
U tom svetlu, ne znamo ni ko će od nas fizički preživeti, a kamoli ekonomski, da bi se pričalo o izdavačkim planovima. Ono što smo bili zacrtali dovedeno je u pitanje razvojem događaja koje niko nije očekivao: jednu veliku, ambicioznu knjigu koju sam bio zamislio za ediciju „Crna mačka“ gotovo sigurno nećemo uraditi ove godine. Broj izdanja u ediciji „Poetika strave“ zamišljen za ovu godinu možda će morati da bude skresan.
Ono što mogu reći jeste da se, čak i u ovim mračnim danima, radi na još dve knjige u ovoj ediciji za koje su ugovori potpisani i prava plaćena. Ja ovih dana uveliko prevodim jednu ljepoticu (zbog toga ne pišem za blog toliko često koliko bi neki voleli – ali bez brige, osvrt na dobre nove horore stiže uskoro!), a kolega radi na prevodu jedne druge...
Ali, dajte da prvo preživimo ovo, da preguramo na najelementarnijem egzistencijalnom planu, pa ćemo onda obznanjivati eventualne dalje radnje na polju izdavaštva, if any.
Čuvajte se, ne izlazite bez preke potrebe, i čitajte nešto pametno!

P.S. Imam i nešto primeraka 2. izdanja mog romana ZAVODNIK (dopunjeno extra pričom koja se nadovezuje na njega, kao i pogovorom Đorđa Kadijevića). Ko to želi direktno od mene, s posvetom ili kako god, nek se javi dok imam na zalihama. Cena je 800 din + ptt.