недеља, 12. септембар 2010.

Horor festival u Ribarskoj Banji (3. dan)

5. septembar, nedelja

i nedelju smo mladen, ja, nemanja i njegova drugarica marica, iskoristili za exkurzije, ali pošto ovog puta nije bilo potrebe za preteranom žurbom, imali smo više vremena za obilazak izvesnih znamenitosti. veći deo dana proveli smo u nadahnjivanju srpskim gothicom u daljoj okolini, što smo krunisali inspekcijom jedne fine etno-kafane.

na fest smo stigli taman da uhvatimo završetak svedenog izdanja šok koridora uživo, koje je bekvalac izveo sam, budući da je aca prezauzet radom na scenariju čiji je naslov toliko prejebano madrfaking insejn krejzi da u poređenju s njim SRPSKI FILM zvuči samo kao zagrevanje za lomaču koja će, ovog puta, kad se ovo obznani, morati da se potpali i to odma. he's asking for it!

dakle, beki je odradio svoj posao profi kao i uvek, iako ga je posmatrala publika od jedva 10 osoba, a brojnost je zatim porasla čak do možda celih 20ak kad su u salu ušli ostali gosti i prijatelji festivala kako bi ispratili VEČE MLADENA ĐORĐEVIĆA. (pre toga su odabrani mogli na terasi hotela od kadije da slušaju vanredno sočne anegdote o šejki, olji ivanjicki i drugim umetnicima...)

razgovor sa mladenom đorđevićem vodili su dušan cicvara i dejan ognjanović, pri čemu je cicvara više govorio o mladenovim kratkim filmovima, kao i o filmovima koji s njim nemaju nikakve veze, dok sam ja zapitkivao stvari vezane za njegovo poimanje etno-horora, srpskih potencijala za horor te elemenata tog žanra u njegovom opusu. bio je to živahan i zabavan razgovor, čak i sa cicvarinim digresijama, usnimljen je diktafonom, pa ću videti šta da radim s njim, dal da ga kačim kao audio ili da transkribujem i plasiram negde u štampi. mladen je priznao da sprema nešto što nije daleko od horora i PORNO BANDE po ugođaju ali nije precizirao šta je to; takođe je kazao da još uvek nije sasvim napustio namere da radi NEKRŠTENE DANE i neke druge svoje etno-horor projekte...

zatim su prikazani mladenovi kratkići, a za njima, na užasavanje pojedinih neobaveštenih članova publike, i zona mrtvih. eh, rekoh ja, tako vam i treba kad ne pratite cult of ghoul, mogli ste sebi prištedeti ovaj duševni bol... kažu: 'nismo znali da može biti ovoliko loše...'

potom odosmo na pozdravnu večeru – beki mi je pričao kako se proveo na grosmanu (navodno bolje organizovan nego do sada, ali ja iz njegove priče ne stekoh isti zaključak) i najavio slasher fest u beču i još neke rabote, dok je kadija mladenu opisivao svoj novi projekat na kome radi (a koji, takođe, umnogome zavisi od politike, tj. rezultata izbora...). inače, prajsles je bio kadijin komentar kada je kazao da ga mladen likom podseća na mladog acu berčeka. damn! zaista ima tu nešto!... mladen i beki odoše kolima za beograd a kadija i ja ostadosmo još jednu noć, pa ujutro svako u svom pravcu, kadija ka severu a ja ka jugu.

doručkovao sam sa cicvarom, koji, btw ispade poprilično otkrovenje jer tek tokom druženja na ovom festivalu otkrih da je taj lik svojim pisanjima verovatno obeležio i moje i mnoga druga detinjstva budući da je, ali BUKVALNO, pisao sa časopise u rangu od TIK-TAKA pa do SEX CLUBA i VRUĆEG KAJA! takođe, nisam bio svestan da je svoje pipke imao i u srpskoj filmskoj industriji: bio asistent joce jovanovića na PEJSAŽIMA U MAGLI (navodno, baš on mu doveo dunju iz SMOGOVACA u film), radio na MATURANTIMA i još nekim filmovima, imao ključ od sobe ene (ili beše mije?) begović, itd. zajeban lik.

obećao sam mu da neću pisati rivju njegove publikacije SLEŠER TREJLER (ne znam da li da pamfletčić od 36 stranica nazovem knjigom?), tako da moj sud o njoj morate čitati isključivo između redova; ali, nevezano za cicvarin text, ne mogu a da ne ukažem na čak dva excentrično-neviđena pogovora – jedan od strane Horor Milke Sa Dva Prezimena (vidi KUĆU STRAHA i antologiju STRAH u koju su bez pitanja ubačena i dva moja prevoda – lavkraft i popizbrajt), a drugi od milana konjovića (ZM), koji je posebno hilarious. za potonji je vezan i prajsles lapsus (?) – elem, naslov tih njegovih par zbunjenih pasusa glasi "precizan kao džejson vorhis ili majkl majers". međutim, za dokone čitaoce koji prate čak i ono što piše u CIP-katalogizaciji u nar. bib. srbije, rezervisan je pančlajn – jer tu ovaj naslov glasi: "precizan kao džojsov vorhis ili majkl majers"!

eto, zahvaljujući horor-festu ribarske banje doručkovao sam sa džojsovim vorhisom i slušao o tome kako joca na PEJSAŽIMA nije znao šta hoće, sem da bude godar umesto godara (ili barem godarov vorhis)!

tako je okončana ova probna varijanta festivala – gostima je bilo super, a publici (toliko koliko ih je bilo) valjda takođe nije bilo loše; šteta je samo da se ovakvi sadržaji prave za poluprazne sale. ipak, nadajmo se da će ozbiljni predlozi izneti tokom festivala uroditi ozbiljnijim plodovima u narednom izdanju i da ćemo, vremenom, od ovoga napraviti srpski grossmann. uostalom, župski vinogradi su blizu, a domaće vino koje sam probao nije loše...