четвртак, 11. мај 2023.

Festival fantastike VRAČEVI I MAČEVI 2023

 

            Iskoračite, bar načas, iz užasa i terora tzv. stvarnosti Srbije, i kročite u svet fantazije. I nešto malo horora, ali umetničkog, a ne ovog ogavnog u kojem smo inače.

            Evo najave jednog lepog dešavanja u Nišu, u okviru kojeg ću održati jedno predavanje, a na „Bazaru fantastike“ moći ćete da kupite i neke moje knjige. Ispod najave daću nešto više detalja o mom učešću na festivalu.

 

Adrijan Čajkovski i Piter V. Bret na Festivalu fantastike u Nišu

 

Ovogodišnji niški Festival fantastike koji se pod nazivom „Vračevi i mačevi“ održava od 12. do 14. maja u Niškom kulturnom centru, ugostiće dvojicu svetski popularnih pisaca fantastike Adrijana Čajkovskog i Pitera V. Breta.

Organizatori, Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo DracoNiš“  i Niški kulturni centar, pored gostiju iz inostranstva najavljuju film iznenađenja, izložbu, bazar fantastike, pab kviz i druge aktivnosti. Svečano otvaranje je 12. maja od 18 sati u NKC-u na Paliluli.

Uz poruku „Fantastika stanuje u Nišu“, iz Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo DrakoNiš“ navode da će prilikom svečanog otvaranja biti održan i bazar, kao i dodela festivalske nagrade „Minas Edel“.

Program će voditi pisac Miloš Petković, a muzički gosti biće Stanislava Petrović i Lazar Petrović. Za 18:30 najavljeno je otvaranje izložbe „Fantastični Bob“ autora Dobrosava Boba Živkovića, koji će biti gost. Studentski kulturni centar izvešće od 19:30 tog dana predstavu „Tajna stare vodenice“.

Drugi festivalski dan u 12 sati otvara pab kviz fantastike, koji će voditi Snežana Ilić Gligorijević i Jelena Đorđević.

Dva sata kasnije svi zainteresovani moći će da čuju predavanje Milice Vlajčić pod nazivom „Proces pravljenja kosplej propova iz serijala Demonski ciklus Pitera V. Breta“. 

Od 15 sati Marko Vasić održaće predavanje o podzemnom svetu u Tolkinovom legendarijumu.

Predavanje „Portret pisca: Piter V. Bret“ zakazano je za 13. maj u 17 sati, a moderatori će biti Miloš Petković i Ivan Nightflier Jovanović. Petković će moderirati i narednim predavanjem, od 19 sati, o Dobrosavu Bobu Živkoviću.

Veče od 21 sat zatvara predavanje Dejana Ognjanovića pod nazivom „Deca doktora Džekila i Mister Hajda: Viktorijanski gotik“.

Kreativna radionica „Krila i rogovi“ Milice Vlajčić otvara poslednji festivalski dan u 14 sati. Sledi predavanje „Prikaz vanzemaljskog života u naučnoj fantastici“ od 15 sati, koje će održati Vladimir Gašić i kojim će moderirati Goran Tokić.

O piscu Adrijanu Čajkovskom biće reči na predavanju od 17 sati, čiji će moderatori ponovo biti Petković i Jovanović. Od 19 sati četvorica predavača (Piter V. Bret, Adrijan Čajkovski, Ivan Nightflier i Miloš Petković) govoriće o mačevima i vračevima.

Festival zatvara film iznenađenja 14. maja od 21 sat. I drugog i trećeg dana Festivala od 16 sati planira se potpisivanje knjiga na Laguninom štandu.

Izvor: Južne vesti / Tamara Radovanović

 

            O mom predavanju:

 

Deca Dr Džekila i g. Hajda: Viktorijanski gotik

-Dr Dejan Ognjanović

Predavanje o delima natprirodne strave, fantazije i proto-naučne fantastike, nastalim krajem 19. veka u engleskoj i američkoj književnosti, u kojima je koren savremene horor i fantastične književnosti. Poseban naglasak je na delima R.L. Stivensona (Dr Džekil i g. Hajd), Artura K. Dojla (Parazit) i Roberta V. Čejmbersa (Žuti znak), gde su uobličeni arhetipovi strave, prisutni u današnjim pričama, romanima, filmovima, TV serijama, stripovima i igrama. 

Na „Bazaru fantastike“ moći ćete, tokom sva tri dana, na štandu NKC/Edicija Fantazija da kupite i neke moje knjige po najpovoljnijim cenama:

ORFELINKE:

- ŽUTI ZNAK - Robert Čejmbers, 1.100

- SNOVITA POTRAGA ZA NEZNANIM KADATOM - H.F. Lavkraft, 1.000

- KRADLJIVAC TELA - R. L. Stivenson, 1.100

- TAJNI SAPUTNIK– Dž. Konrad, 1.000

- NEKRONOMIKON, H. F. Lavkraft, 2.500

 

GHOUL PRESS:

- PROKLETIJE (roman), 950

- DIVLJA KAPELA (priče), 850

- KULT GULA (kritike), 950

 

            Biću lično na festivalu u petak i u subotu uveče, pa ko želi potpis i posvetu, može ih od mene dobiti naživo, na licu mesta, u NKC-u.

            Vidimo se!