четвртак, 30. децембар 2010.

HISSS (2010)

 

**      2

dženifer linč, dejvidova ćera, morala je da ode čak u indiju da definitivno dokaže kolka je ćurka, i da čak ni linčovi geni ništa ne vrede – bez Y hromozoma.
ovo je njen prvi čist žanrovski film – ništa umetničarenje (HELENA BOXERKA), ništa bizarisanje radi bizarisanja (SURVEILLANCE), nego 100% čist horor treš sa neverovatno karikiranim zlikovcem (kao iz SPORT BILIJA!), njegovim henčmenima, i sa ofucanom legendom o ženi-zmiji koja je, kao u svim ŽLJ-hororčićima, istinita! 
premisa je sledeća: žena-zmija ima nekakav kamen koji daje besmrtnost. da bi se do njega došlo, treba je pronaći, oteti njenog zmijskog ljubavnika, držati ga u apsu, i onda čekati da ova dođe po njega, radi ucene. 
tako i bude: zlikovac (jedan od najgorih belih 'glumaca' ikada viđenih u ulozi amerikanca u nekom neameričkom filmu) otme mušku kobru (nejasno je kako je pogodio koja je muška), a ženka uskoro dođe u grad, ili barem indijski ekvivalent grada (sa otvorenom kanalizacijom posred ulica) u obličju – moram priznati, prelepe – cigančice mlade, koja se povremeno preobražava u džinovsku zmiju, ili nešto između zmije i devojke (ovo zvuči bolje nego što izgleda, verujte; cgi je osrednji a prostetike ima vrlo malo). 
ona ujeda neke nebitne statiste, iz nejasnih razloga odlažući spas voljenog za sam kraj filma, a za to vreme neopisivo ružni buljooki pajkan sa sarmama umesto očiju pokušava da otkrije koj se moj dešava u 'gradu'.
 
zašto je u jednoj žrtvi nađeno iljadu puta više kobrinog otrova nego što ga ima u jednom zmičetu. šta li se dešava? kako je to moguće? ubistvo ili samoubistvo? žena-zmija ili samo običan ubica sa previše zmijskog otrova na lageru? misterija traje celih 90 minuta! 
dakle, neverovatan treš u kome se jedini trag da je ovo radila linčova ćera vidi u savršeno apsurdno imbecilno bezvezno neduhovitoj pajkanovoj tašti koju igra neka groteskno ružna, debela i reklo bi se prirodno retardirana baba... 
sve ostalo je kao obična indijska Š produkcija našminkana sa malkice više para i tehničke kompetencije, a sve protraćeno na Ž materijal. 
osim mestimično golišave cigančice i scene njene prve transformacije i prvog napada (koji čine 90% svih efekata u filmu) sve ostalo je bezvredno. čak ni zmije nisu prave, nego fejk (upozorenje o tome na početku sasvim je izlišno svakome ko ima bar jedno oko u glavi!).