субота, 12. октобар 2013.

NOVI HORORI 2013: Čuvajte se!

             Evo nekoliko slabunjavih i jadnih izgovora za horor koje uglavnom slobodno možete preskočiti, ili gledati samo kad vas uhvati kriza ("novi horor! daj neki novi horor!"), znači: u trenucima očaja i krajnje neprobirljivosti.

ENTITY
UK, 12
**(*)    3-
            Jedan od najjezivijih novih FFF: lokacija (napuštena ruska ludnica) je slikovitija i zabavnija od uobičajenih ruševina, a i misterija u pozadini (gadni eksperimenti na ludacima, i njihovi rezultati) je zlokobnija nego inače u ovoj vrsti filmića. Nisu ovi izmislili rupu na saksiji, ali su napravili hororčić koji uspeva mestimično da bude jeziv i zastrašujuć, pa zato, ako imate toleranciju na uobičajene elemente ovog podžanra (iritirajući likovi, osrednja gluma, drmanje kamere, mrak, uh-i-a-h-i-oh, itd.) ovo ima moju umerenu, opreznu preporuku. Kao takav, može da posluži kao solidan drugi film u double-billu sa GRAVE ENCOUNTERS. PS: Jednu od glavnih uloga - naravno, Rusa - igra Srbin (na slici).


ZOMBIE ASS
JAP, 12
**        2+
            Nije svaki dan – blagdan, niti Noboru Iguči svaki put nabode. Taman kad je prevazišao moja očekivanja sa iznenađujuće zabavnim DEAD SUSHI, i kad se činilo da ima siguran HIT sa ZOMBI DUPETOM (aka KLOZET MRTVIH) – a ono, patka. Usiljeno, nenadahnuto, jadno, dosadno... Samo za zadrte gutače ove vrste treša.

HOME SWEET HOME
USA, 13
**        2
            Samo još jedan dosadni home invasion flick... sa twistom! Naime, ženicu i njenog dragog gnjavi maskirani lik u belom spec. odelu koje klinički izoluje njegove dlačice i druge tragove, tako da ne ostavi ništa za sobom nakon što se poigra sa njima u njihovoj zaheftanoj kući. Zašto tako pazi? Zato što je pajkan. A zašto to radi? Pa, voli to, a može mu se. Kao. Eto. PS: Ovaj mini-rivju sadrži SPOJLER, ali pošto film nije neki – ne važi se!

STRANDED
USA, 13
**        2
            Istrpeo sam ovu orgiju mediokritetizma samo zato što ga je režirao Rodžer Kristijan (dizajner scenografije na ALIENU) i jer sam se nadao da Kristijan Slejter nije baš skroz pukao da bi igrao u nečem trećerazrednom. Pa, ovo je samo drugorazredno, zaboravljivo i nebitno. Vrlo jeftini SF triler sa samo 4-5 junaka na mesečevoj bazi gde... više se i ne sećam šta tačno biva. Neka zaraza. Trčanje. Urlanje. Drmanje kamere. Tako nešto...

LA SENDA (THE PATH)
SPA, 13
**(*)    2+
            Volem filmove o zločestoj deci, ali ovaj španski triler-horor je napadno nedokuvan. Dobra je lokacija (usamljena koliba u šumi) i fotografija, glumci se trude, klinac ume da složi jezivu facu... 
...ali, sve je to uzalud kad je priča o nesimpatičnom liku i njegovim pokušajima da se rekonektuje sa bivšom ženom i čudno-ladnim i zločestim sinom tako uninvolving, pa još zamućkana twistom koji sve baca u zonu sumraka o neizbežnosti hodanja zacrtanim putem predodređenog zločina...

100 BLOODY ACRES
AUS, 13
**    2+
            U nekoj australijskoj zabiti dvojica braće nađu zlatnu koku tj. đubrivo im postane popularno kad u smesu ubace ljudski leš. Oni nastave s tim, hvatajući zalutalu omladinu po pustari – sledi mlaki torture porn sa neduhovitim pokušajima komedije. Predvidivo i zaboravljivo... Plus, brutalno nasilje nije baš najveštije balansirano sa komedijom, i opšti utisak se kreće negde između bljutavosti i gorčine.

KILL ZOMBIE! aka ZOMBIBI
HOL, 12
**          2+
         Uprkos nekim pohvalnim rivjuima na koje naiđoh, ovo je samo još jedna ispod-osrednja ložačka kvaziromantična zombimedija za klinčuriju i tinejdžere braindead mozgova zatupljenih stripovima i igricama.
I likovi i situacije i "humor" i "stil" i poze i sve sve sve je podešeno najnižem zajedničkom imenitelju... 
Ništa ne vredi što je ovo holandskog porekla i što su glavni likovi nekakvi arapi i crnci – rezultat je generička bljuzga sa prilično svedenim splater-efektima: 
ili su offsceen, ili trepni-i-propusti ili, onda kad se vide, to je nacrtano i napadno stripovski-igričasto stilizovano i CGI-ojačano tako da i dečica mogu da gledaju a da se ne šokiraju ili zgroze.
Ukratko rečeno, evo testa: ako vam se ovaj film naročito svidi, na pogrešnom ste blogu!